Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο Φάκελος ”Αποκρατικοποιήσεις”

Το φάκελο ”αποκρατικοποιήσεις” ανοίγει με προσεκτικές κινήσεις η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, μετά την τοποθέτηση του οικονομολόγου Λουκά Παπάζογλου στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων. Τα σχέδια για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η συζήτηση με την Credit Agricole, οι επιδιώξεις για τον ΟΤΕ.

Ανοίγει ο Φάκελος ”Αποκρατικοποιήσεις”
Με προσεκτικές κινήσεις, μετά την τοποθέτηση του οικονομολόγου Λουκά Παπάζογλου στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ανοίγει το φάκελο ”αποκρατικοποιήσεις”, με φιλόδοξα σχέδια για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, όπου απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων και η τόνωση του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, είναι η αποκρατικοποίηση όλων των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών με εξαίρεση την Αγροτική, ενώ οριστική είναι η απόφαση διατήρησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπό δημόσιο έλεγχο.

Ειδικά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, θα εξεταστεί η εισαγωγή ποσοστού 15%-20% στο Χρηματιστήριο με αναβάθμιση του management, ώστε να λειτουργήσει ως ”όχημα” τόνωσης του τραπεζικού ανταγωνισμού.

Η απόφαση διατήρησης του Τ.Τ. υπό δημόσιο έλεγχο ελήφθη με το σκεπτικό ότι διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο για τους μικροαποταμιευτές και ο ρόλος του αυτός μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση συνθηκών εντονότερου ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, είναι η δημιουργία τεσσάρων ισχυρών τραπεζών, οι οποίες θα είναι ”ανεξάρτητες” μεταξύ τους (άρα αποκλείονται τα σενάρια συγχωνεύσεων).

Για την Εθνική και την Εμπορική, τα σχέδια πλήρους αποκρατικοποίησης που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., παραμένουν.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνει όμως ότι ”θα ακολουθηθούν προσεκτικά χρονοδιαγράμματα και δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις το προσεχές εξάμηνο, καθώς προέχουν κινήσεις οριστικοποίησης των νέων Διοικητικών Συμβουλίων, αναδιάρθρωσης, αλλά και επίλυσης του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων”.

Πάντως στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους εκπροσώπους της Credit Agricole, ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι, αύξηση της συμμετοχής της γαλλικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής, θα ήταν ”καλοδεχούμενη”.

Για τον ΟΤΕ, βασική επιδίωξη είναι η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας αφού τοποθετηθεί νέο management στον Οργανισμό. Διευκρινίζεται όμως, ότι η συμμαχία αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμα και με θυγατρικές του ομίλου και όχι απαραίτητα με ξένους.

Το πρώτο θέμα πάντως στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου είναι η πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από το επιχειρηματικό σχήμα Olympic Investors, στο οποίο μετείχε και ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Αλεξάκης.

Στο βαθμό που δεν ευοδωθεί το εγχείρημα, πρώτο μέλημα θα είναι η προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v