Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fortune: Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία η Wal-Mart

”Έτος επιστροφής” των κερδών αποτέλεσε το 2003 για τις αμερικανικές εταιρίες, σύμφωνα με το Fortune. Η Wal-Mart διατήρησε για τρίτο συνεχόμενο έτος τον τίτλο της μεγαλύτερης αμερικανικής, ανάμεσα στις 500, που φιλοξενεί ο ετήσιος κατάλογος του αμερικανικού περιοδικού.

Fortune: Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία η Wal-Mart
Η Wal-Mart αποτελεί τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο που οικονομικού περιοδικού Fortune, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες 500 αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο αμερικανικός κολοσσός λιανικής, πραγματοποιώντας πωλήσεις που ανήλθαν στα 256,33 δισ. δολάρια το 2003, κατέλαβε για τρίτη διαδοχική χρονιά την πρώτη θέση, ενισχύοντας την ικανοποίηση του επιτελείου της στο Αρκάνσας για την πορεία της εταιρίας το 2004.

Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών του κόσμου, κατάφερε να αναρριχηθεί στη 2η από την 3η θέση, με τη βοήθεια της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, που οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων και των κερδών της.

Η General Motors, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής αυτοκίνητων στον κόσμο, υποχώρησε στην 3η από τη 2η θέση, εξαιτίας της κρίσης στον κλάδο αυτοκινήτου και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού των ιαπωνικών και ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αμερικανική αγορά.

Η Ford, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, κατέλαβε την 4η θέση, ενώ αμέσως μετά στην 5η θέση ακολουθεί η General Electric, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών ειδών του κόσμου.

Στην 6η και 7η θέση βρέθηκαν οι εταιρίες πετρελαιοειδών Chevron Texaco και ConocoPhilips, ενώ την 8η θέση κατέλαβε η Citigroup, κυρίαρχη εταιρία στον παγκόσμιο κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η IBM, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής υπολογιστών και περιφερειακών συστημάτων παγκοσμίως, κατέλαβε την 9η θέση, αποτελώντας την μόνη εταιρία του τεχνολογικού τομέα που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των μεγαλυτέρων αμερικανικών εταιριών.

Η American International Group, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία του κόσμου, κατέλαβε την 10η θέση στον κατάλογο του Fortune.

Τα έσοδα των 500 εταιριών, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Fortune, εκτινάχθηκαν στα 7,5 τρισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά τους κέρδη έφθασαν στα 445,6 δισ. δολάρια, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων, των φορολογικών απαλλαγών της κυβέρνησης Μπους και της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιριών με άξονα την εκτίναξη των κερδών τους υπήρξε καθολική, εκτιμά το Fortune, αφού κατάφεραν να ανακάμψουν από την πτώση των πωλήσεων και των κερδών της προηγούμενης διετίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού χαρακτήριζε το 2003 ως ”Έτος Επιστροφής” στα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v