Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό ”μίγμα” για τον όμιλο Κόκκαλη

Οι επίμαχες πολυετείς σχέσεις του ομίλου Ιntracom με το κράτος και τις δημόσιες προμήθειες, επανέρχονται στο προσκήνιο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου στα ΕΛΤΑ, ενώ άλλες εξελίξεις ερμηνεύονται ήδη ως ”ισχυρές ενδείξεις” για την ύπαρξη σαφούς κυβερνητικής βούλησης να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι σχετικές υποθέσεις.

Εκρηκτικό ”μίγμα” για τον όμιλο Κόκκαλη
Εκρηκτικό ”μίγμα” για την Intracom και τον βασικό επιχειρηματικό της φορέα, τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, φαίνεται να δημιουργεί μια σειρά πρόσφατων γεγονότων.

Πρόκειται για γεγονότα που ερμηνεύονται από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους ως ενδείξεις (αν όχι αποδείξεις), ”πολιτικής βούλησης” εκ μέρους της νέας κυβέρνησης, για την εις βάθος διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα, τη δικαιοσύνη, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση.

Υποθέσεων που αφορούν κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στην πολυετή επίμαχη σχέση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου με τις δημόσιες προμήθειες.

-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε υπουργός ο κ. Αν. Παπαληγούρας, πολιτικός που θεωρείται ότι έχει τηρήσει επί μακρόν, σκληρή στάση απέναντι στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Αλλωστε ως τομεάρχης του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, πολλές φορές φωτογράφισε ανοικτά στη Βουλή τον όμιλο Κόκκαλη και τα φαινόμενα διαπλοκής, με ευθείες αναφορές στην Ιntracom και τον μονοπωλιακό-όπως τον χαρακτήριζε- ρόλο της, στις προμήθειες του ΟΤΕ

-Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Ζορμπάς. Πρόκειται για γνωστότατο δικαστικό που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν η πλευρά Κόκκαλη, ενώ έχει προφανή εμπειρία και ”τεχνογνωσία” για να εξετάσει έστω και απολογιστικά, θέματα αμυντικών προμηθειών που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση και σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν αντικείμενο έντονα επικριτικών δημοσιευμάτων, αλλά και καταγγελιών, εκ μέρους της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειωτέον ότι ο χώρος των αμυντικών προμηθειών αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια πεδίο αυξημένης δραστηριότητας από πλευράς Ιntracom, σε σημείο που να θεωρείται ότι εκεί έχει μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό, το κέντρο βάρους του σχεδιασμού της.

-Μόλις χθες ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου στα ΕΛΤΑ για την παραγωγή του πληροφοριακού συστήματος τους από την Intracom, δίωξη που αφορά και σε κακουργήματα, ενώ στις 25/2 ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του ιδίου του κ. Κόκκαλη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Σπ. Μουζακίτη.

Από την πλευρά Κόκκαλη, εδώ και καιρό άρχισαν να εκδηλώνονται κινήσεις οι οποίες ερμηνεύονται από κύκλους της αγοράς ως ”πολιτική άμυνας”.

Κινήσεις μείωσης του ποσοστού του ιδίου στις βασικές του εταιρίες, (οι οποίες του απέφεραν σημαντική προσωπική ρευστότητα) καθώς και διοικητικές αλλαγές που αποσκοπούσαν έκδηλα να δημιουργήσουν αποστάσεις από το ”παρελθόν”, αλλά και να καλλιεργήσουν την εικόνα της μετάβασης σε άλλο διοικητικό καθεστώς, εις το οποίο ο κ. Κόκκαλης θα είναι ”απλά” μεγαλομέτοχος και όχι ενεργός διοικητικός παράγων.

Ορισμένα στελέχη της αγοράς σημείωναν μάλιστα ότι δύο εταιρίες στις οποίες υπάρχουν σε –διαφορετικό, πλην σημαντικό βαθμό- συμφέροντα του κ. Κόκκαλη, μπήκαν πρόσφατα στο στάδιο της δημόσιας εγγραφής για τη Σοφοκλέους και μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα. Κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, γι αυτό και ερμηνεύεται ως δείγμα ”βιασύνης”, για την ολοκλήρωση της εισαγωγής τους.

Προς την ίδια γενική κατεύθυνση ”δείχνουν” και οι επαναλαμβανόμενες πληροφορίες που θέλουν την είσοδο ξένου επενδυτή στη ναυαρχίδα του ομίλου, με τα ονόματα αμερικανικών εταιριών που έχουν ακουστεί, να έχουν σχέση είτε με την υψηλή τεχνολογία, είτε και με την τεχνολογία αμυντικών συστημάτων. Πρόκειται για πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει πολλάκις, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν ως τώρα στην πράξη.

Ως τώρα, αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι ότι οι εργασίες –και κυρίως τα κέρδη- της Intracom βαίνουν πτωτικά, ενώ οι μετοχές πιέζονται όχι μόνον εξ αιτίας των αποτελεσμάτων, αλλά και εξ αιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την εξέλιξη επίμαχων υποθέσεων, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην περαιτέρω πορεία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v