Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και το ασφαλιστικό

”Χρυσή ευκαιρία” αντιμετώπισης των προβλημάτων χειρισμού των λογιστικων υποχρεώσεων των τραπεζών στα ασφαλιστικά Ταμεία, ενόψει των ΔΛΠ, δημιουργεί η νέα ρύθμιση για την αποτίμηση των ακινήτων. Η... ρεζέρβα των 200 εκατ. ευρω που κράτησε η ΕΤΕ και η ”καθοδήγηση” που προσέφερε στους αναλυτές.

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και το ασφαλιστικό
Μέσω των χθεσινών ανακοινώσεων της Εθνικής, έγινε ευρύτερα γνωστή η ωφέλεια από τη ρύθμιση που προβλέπει πλέον αποτίμηση των ακινήτων των εισηγμένων εταιριών, σε εύλογες εμπορικές τιμές.

Πρόκειται για ρύθμιση προετοιμασίας ενόψει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, που υποβοηθά, όμως, σημαντικά τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΤΕ προσφέροντας ”καθοδήγηση” στους αναλυτές, ανέφερε ότι πέραν των 437 εκατ. ευρώ που κατέγραψε ως τώρα σε υπεραξίες υπάρχει κι ένα... υπόλοιπο περίπου 180-200 εκατ. ευρώ, το οποίο σχεδόν ισοσκελίζει τις υποχρεώσεις έναντι των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού της, ύψους 200-210 εκατ. ευρώ.

Εν ολίγοις, λέει η διοίκηση, ο ισολογισμός της ΕΤΕ δεν πρόκειται πλέον να υποστεί ιδιαίτερες μεταβολές κρίσιμων μεγεθών από την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Τα ίδια βεβαίως –ως διαδικασία- πρόκειται να δούμε και στις άλλες εισηγμένες τράπεζες και ασφαλιστικές, με τις παλαιότερες-κρατικές κυρίως- τράπεζες, που έχουν κατά κανόνα τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, να έχουν και τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις απέναντι σε Ταμεία εργαζομένων τους.

Συνεπώς, αυτός ο ”συμψηφισμός” θετικών και αρνητικών εξελίξεων που φέρνουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ελαφρώνει το βάρος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το Δημόσιο, όσον αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού των ανοικτών υποχρεώσεων απέναντι στα Ταμεία του προσωπικού τους.

Στη περίπτωση πάντως της ΕΤΕ, ευμενή απήχηση μεταξύ των αναλυτών είχε και η καθοδήγηση που προσέφερε η διοίκηση σε σχέση με τα αποτελέσματα που…έρχονται προσεχώς. Ως στόχος για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο τίθεται το 3%, για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων τίθεται το 16,5%, ενώ προβλέπεται και πτώση του λόγου cost to income στο 64%.

Γ.Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v