Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eκτός προβλέψεων τα μεγέθη 2003 της Fashion Box

Σημαντικότατες αποκλίσεις παρουσιάζουν τα μεγέθη 2003 της Fashion Box από τις προβλέψεις της διοίκησης κατά την είσοδο στο Χ.Α. και από τα αναγραφόμενα στο ενημερωτικό. Η απόκλιση των μεγεθών και η αντιδιαστολή μεταξύ της επίσημης ”αιτιολόγησής” της και των διαβεβαιώσεων του ενημερωτικού θέτει εκ νέου θέμα αξιοπιστίας όσων γράφονται στα ενημερωτικά εισαγωγής.

Eκτός προβλέψεων τα μεγέθη 2003 της Fashion Box
της Αντιόπης Σχοινά

Μεγάλη πτώση τόσο στα λειτουργικά κέρδη όσο και στα κέρδη προ φόρων, με παράλληλη αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας για τη χρήση 2003, ανακοίνωσε η εταιρία Fashion Box, η οποία ολοκλήρωσε τη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. τον Δεκέμβριο του 2002.

Η εταιρία από τη στιγμή της εισαγωγής της μέχρι και σήμερα, στη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις της διοίκησης, τόσο στην παρουσίαση της εταιρίας για την είσοδο στο Χ.Α. όσο και στα όσα αναγράφονταν στο ενημερωτικό δελτίο της.

Η πρώτη αρνητική έκπληξη, αλλά μικρή σε τάξη μεγέθους, ήρθε με τα αποτελέσματα της χρήσης 2002, όπου η εταιρία παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 11,4 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,3% σε σχέση με τις προβλέψεις της, και κέρδη προ φόρων στα 1,17 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,5% σε σχέση με τις προβλέψεις του ενημερωτικού.

Η πτωτική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας συνεχίστηκε και στο εξάμηνο, οπότε και έσπευσε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων του ενημερωτικού και να ”ρίξει” το βάρος για την αρνητική πορεία στο... κλείσιμο της Connection.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της εταιρίας τότε έκανε λόγο όχι μόνο για μη πραγματοποίηση ενός μέρους των πωλήσεών της αλλά και για μείωση του κύκλου εργασιών.

Ωστόσο, στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, για την εισαγωγή της οποία κύριος ανάδοχος και σύμβουλος έκδοσης ήταν η EFG Telesis Finance, αναφέρεται ρητά στο κεφάλαιο 7, παράγραφος 8 ότι: ”Ουδείς από τους πελάτες της εταιρίας απορροφά ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των συνολικών ετήσιων πωλήσεών της, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απώλεια ενός πελάτη δεν θα είχε σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην εκδότρια”.

Παρ’ όλα αυτά ήδη από το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η εταιρία, διαψεύδοντας τα αναγραφόμενα στο ενημερωτικό της, ανακοίνωσε ότι λόγω του προβλήματος στην θυγατρική της Connection Ηνωμένες Πωλήσεις οι χονδρικές πωλήσεις της παρουσίασαν... μείωση 12%.

Επανερχόμενοι στα αποτελέσματα της χρήσης 2003, επισημαίνεται ότι παρά την αναπροσαρμογή των προβλέψεων οι αποκλίσεις που υπήρχαν σε σχέση με το ενημερωτικό ήταν πολύ μεγάλες και οι εξηγήσεις που η εταιρία δίνει σήμερα μέσω τις σχετικής ανακοίνωσης δεν εμφανίζονται ικανοποιητικές.

Μιλώντας με νούμερα αναφέρουμε ότι στο ενημερωτικό προβλέπονταν κέρδη προ φόρων 1,63 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρίας και ανήλθαν στα 178.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 806.000 ευρώ με πρόβλεψη για 2,27 εκατ. ευρώ. Και τα δύο μεγέθη είναι μειωμένα σε σχέση με το 2002 κατά 84,8% και 57,9% αντίστοιχα.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με το 2002 κατά 11,8%, ωστόσο υστερεί των προβλέψεων κατά 1,85 εκατ. ευρώ.

Ένα ερώτημα που τίθεται σε σχέση με τις εξηγήσεις που δίνει η εταιρία για τα αποτελέσματα, είναι πως και το κλείσιμο της Connection δεν επηρέασε το κύκλο εργασιών, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το 2002, ήταν ικανός όμως να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη προ φόρων αλλά και τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι πέραν των αναφερόμενων προβλημάτων, η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη (ίσως μικρό) πρόβλημα: την διακοπή της συνεργασίας της Fashion Box Group SpA με την Coca Cola Company, η οποία σήμερα βεβαιώνει ότι δεν αποτελεί παρά μόνο το 0,2% των πωλήσεων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v