Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα... arbitrage από CSFB

Η υψηλότερη ρευστότητα που προσελκύουν τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια συμβάλουν στο άνοιγμα του spread στην περίπτωση που η μετοχή μίας εταιρίας είναι εισηγμένη σε δύο αγορές. Τι λέει η CSFB για το arbitrage στις μετοχές της Εθνικής, Alpha Bank, OTE, ΔΕΗ και Intracom.

Μαθήματα... arbitrage από CSFB
Μαθήματα στο... arbitrage παραδίδει στην εβδομαδιαία έκθεση της που αφορά τη πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών η CSFB, επισημαίνοντας ότι οι έντονες διακυμάνσεις των τίτλων των εταιριών που διαπραγματεύονται σε πάνω από μία αγορά προσφέρουν τη δυνατότητα αποκόμισης σημαντικών κερδών σε όσους επιδιώξουν να προβούν σε κινήσεις arbitrage.

Ειδικότερα, η CSFB εντοπίζει σημαντικό ”χάσμα” απόδοσης μεταξύ των χρηματιστηρίων, που θεωρούνται υψηλής αναγνωρισιμότητας και ”βάθους” (ΗΠΑ, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Euronext, Τόκιο) και των ”περιφερειακών” αγορών, τονίζοντας ότι η υψηλότερη ρευστότητα που προσελκύουν οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της υφηλίου συμβάλλει στο άνοιγμα του spread μεταξύ δύο εκδόσεων της ίδιας εταιρίας.

Όσον αφορά στις ελληνικές μετοχές που έχουν δύο ή περισσότερες εκδόσεις (Εθνική, Alpha Bank, OTE, ΔΕΗ και Intracom), το arbitrage το τελευταίο μήνα έχει συντελεστεί εις βάρος των εγχώριων εκδόσεων, ήτοι των μετοχών που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ.

Και αυτό γιατί, στη πλειονότητα των περιπτώσεων όσοι δραστηριοποιούνταν στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο ”πίεζαν” τα καταθετικά συμβόλαια (ADRs) αυτών των εταιριών, προεξοφλώντας περαιτέρω διόρθωση του στο ΧΑΑ.

Η τάση αυτή οδήγησε στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου καθώς τα ADRs ρευστοποιούνταν στο άνοιγμα στο ΧΑΑ – ήτοι μετατρέπονταν σε μετοχές και πωλούνταν – με συνέπεια η φύση της διόρθωσης τους να είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Εν τούτοις, πρέπει να τονιστεί ότι ενδεχόμενη ανάκαμψη των βασικών αγορών, όπως εκτιμά η CSFB ότι θα συντελεστεί κατά το προσεχές εξάμηνο, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των βασικών εκδόσεων των τίτλων. Ειδικότερα, ενδεχόμενη εισροή κεφαλαίων στα ADRs των ελληνικών εταιριών θα αποτυπωθεί με τη μορφή αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις εκδόσεις των τίτλων που διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη πορεία Δείκτη και αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v