Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γρηγόρης: Απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα

Διευκρινίσεις αναφορικά με θέματα που απασχόλησαν πρόσφατα την αγορά, όπως το split της μετοχής, αλλά και η πώληση ακινήτων έδωσε ο οικονομικός διευθυντής της Γρηγόρης κ. Κεραστάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων παρέθεσε τις εκτιμήσεις του για τα μεγέθη του ομίλου, ενώ επεσήμανε πως η εταιρία δεν έχει μετανιώσει για την εξαγορά της Νέον.

Γρηγόρης: Απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα
της Μαρίσης Μπαλιούση*

Η αρνητική εικόνα των οικονομικών μεγεθών, η άσχημη πορεία της μετοχής, οι αποφάσεις της διοίκησης για πώληση ακινήτων, αλλά και για split της μετοχής, μεταξύ άλλων, δημιούργησαν τον τελευταίο καιρό μια σειρά από ερωτήματα και φημολογίες στην αγορά γύρω από την εισηγμένη Γρηγόρης Μικρογεύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος Γρηγόρη, ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό συγκαταλεγόταν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων, όχι μόνο στην Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη, προβλημάτισε τους επενδυτές (και ενδεχομένως όχι μόνο).

Απαντήσεις, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη Γρηγόρης έδωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Αντώνης Κεραστάρης.

Αναλυτικότερα, και όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο κ. Κεραστάρης ανέφερε πως ο τζίρος για το σύνολο του 2003 αναμένεται να κινηθεί στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, καθώς τοποθετείται στα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο κερδοφορίας ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει σαφής εικόνα στην παρούσα φάση, καθώς δεν έχουν υποβληθεί ακόμα τα στοιχεία που αφορούν στις θυγατρικές του εξωτερικού στις όποιες - όπως επισήμανε- δεν ασκεί ο ίδιος ο όμιλος το management.

Πάντως, η εικόνα των οικονομικών μεγεθών τόσο του 2002 όσο και του εννεαμήνου της χρήσης που μόλις έληξε δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη, λόγω της ενοποίησης των Καφεστιατορίων Νέον, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1/4/2001 - 31/12/2001.

Όσον αφορά στις προβλέψεις της διοίκησης για τον κύκλο εργασιών της τρέχουσας χρήσης, αναμένεται να φτάσει στα 60 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 10%.

Επίσης, τη χρονιά που πέρασε η εταιρεία είχε μια έντονη κινητικότητα στην πώληση ακινήτων. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2003 η Γρηγόρης προχώρησε σε πώληση και επαναμίσθωση ενός ακινήτου.

Παράλληλα, μεταβίβασε δύο ακόμη κτήρια (ένα στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά), ενώ, όπως είχε ενημερώσει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Βλάσης Γεωργάτος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, έχει προγραμματιστεί η πώληση δύο ακόμη ακινήτων που ανήκουν στην Καφεστιατόρια Νέον.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τελευταία, σύμφωνα με οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, η πώληση ενός από τα εν λόγω δύο ακίνητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα, και ενδεχομένως εντός του Φεβρουαρίου, καθώς, όπως επισήμανε, ”είναι πλέον θέμα διαδικασιών”.

Τα περίπου 10 εκατ. ευρώ που ο όμιλος εκτιμά πως θα αντλήσει από την πώληση των δύο ακινήτων θα κατευθυνθούν, όπως ανέφερε ο κ. Κεραστάρης, στην αποπληρωμή μέρους του δανεισμού του ομίλου, αλλά και στην ανάπτυξη των καταστημάτων τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, στις ”κλειστές”, αλλά και στις ανοιχτές αγορές.

Όσον αφορά στις ξένες αγορές, ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο την εδραίωση της παρουσίας του στις αγορές της Ρουμανίας και της Τσεχίας, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για εξάπλωση σε περισσότερες χώρες εντός του 2004.

Στην εγχώρια αγορά ο όμιλος σχεδιάζει νέες κινήσεις, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία σειράς διαγωνισμών για την ανάληψη νέων σημείων σε κλειστές αγορές. Σημειώνεται πως, όσον αφορά στις κλειστές αγορές, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα, που ξεκινάει από το βιομηχανικό catering και φτάνει μέχρι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την άλλη, παρέχοντας διευκρινίσεις αναφορικά με το πρόσφατο split της μετοχής της Γρηγόρης, ο κ. Κεραστάρης σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας του τίτλου.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο split που πραγματοποιεί η εταιρεία σε διάστημα περίπου 17 μηνών. Στο πιο πρόσφατο, πάντως, η Γρηγόρης δίνει μια νέα μετοχή για κάθε μια παλαιά, με τη νέα ονομαστική αξία της μετοχής της εισηγμένης να φτάνει στα 0,41 ευρώ (από 0,80 ευρώ), ενώ θα εκδοθούν 11.310.870 νέες μετοχές διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των μετοχών της Γρηγόρης στις 22.621.740.

Σημειώνεται πως από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2004 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές.

”ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΝ”

”Δεν μετανιώνουμε για την εξαγορά της Καφεστιατόρια Νέον”, δήλωσε ο κ. Κεραστάρης, καθώς, όπως επεσήμανε, τα δύο καταστήματα που λειτουργούν πλέον με το εν λόγω σήμα (το ένα ιδιόκτητο και το άλλο εκμισθωμένο) είναι κερδοφόρα και παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση, τόσο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο τζίρου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως με βάση τους οικονομικούς όρους η απορρόφηση της Νέον ήταν μια καλή κίνηση, και δη υπό το πρίσμα ότι τα ακίνητα της απορροφηθείσης είναι σημαντικής αξίας, ενώ υπενθύμισε πως η αλυσίδα εξαγοράστηκε με έκδοση νέων μετοχών και δεν υπήρχε επιβάρυνση στον δανεισμό.

Επίσης, ο κ. Κεραστάρης ανέφερε πως η εξαγορά της Νέον ήταν μια καλή κίνηση και με βάση τους εμπορικούς όρους, καθώς εισήγαγε τον όμιλο Γρηγόρης σε μια νέα αγορά και συγκεκριμένα αυτή του έτοιμου φαγητού.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 306 της εφημερίδας ”Μέτοχος και Επενδύσεις” της 30η Ιανουαρίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v