Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές από την πτώση του ευρώ

Η υποχώρηση του ευρώ που αποτέλεσε το ”καύσιμο” για την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών τις τελευταίες ημέρες, εκτιμάται ότι θα είναι και ”μοχλός αισιοδοξίας” για τη συνέχεια. Τι περιμένουν οι αναλυτές για Euro Stoxx 50 και Dax και ποιες είναι οι επιδράσεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές από την πτώση του ευρώ
Ο Euro Stoxx 50 και ο Dax θα αποτελέσουν το βαρόμετρο της ανόδου των ευρωπαϊκών δεικτών το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ τον ρυθμό θα τον δίνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Nasdaq και ο Standard & Poor’s 500.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 50 εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 εβδομάδων, για να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 6ετίας λόγω της ανόδου των εταιριών, των οποίων οι πωλήσεις εξαρτώνται άμεσα από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ φαίνεται ότι μετατρέπεται στον κινητήριο μοχλό της αισιοδοξίας για την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών των ευρωπαϊκών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η ολλανδική Philips, οι γερμανικές Siemens και SAP, και η ιταλογαλλική StMicroelectronics ή των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η DaimlerChrysler, η Volkswagen και η Peugeot Citroen.



O ασφαλιστικός τομέας από την πλευρά του, με άξονες τη γερμανική Allianz και την ολλανδική ING, ενίσχυσε την αισιοδοξία για την περαιτέρω άνοδο του Dow Jones Stoxx 600, ενώ αισιόδοξα μηνύματα άρχισαν να καταφθάνουν εδώ και αρκετό καιρό από τον πολύπαθο τομέα των μέσων μαζικής επικοινωνίας, μετά την ανάκαμψη της βρετανικής δισκογραφικής ΕΜΙ και του Reuters.

Ο Stoxx 50 αποκόμισε 1,5% την εβδομάδα που πέρασε, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1998. Ο Stoxx 600 αποκόμισε 2,1%, ενώ ο Euro Stoxx 50, ο δείκτης των μεγαλύτερων 50 εταιριών της ευρωζώνης, εκτινάχθηκε κατά 2,4%, καταγράφοντας τη νέα δυναμική για τις ευρωπαϊκές αγορές από την υποχώρηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ανατίμηση του δολαρίου τις τελευταίες μέρες βοήθησε την άνοδο των αυτοκινητοβιομηχανιών και όλων των εξαγωγέων στην Ευρώπη, τόνισε ο Bernd Kiegler, ο χρηματιστής της Deka Investment που διαχειρίζεται 50 δισ. δολάρια στην αγορά της Φρανκφούρτης, υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές κατέγραψαν ανάκαμψη της ζήτησης, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω άνοδο των δεικτών.

Σύμφωνα με τον κ. Kiegler, οι επενδυτές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο αμέσως επόμενο διάστημα στους τεχνολογικούς τίτλους, στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στον ασφαλιστικό τομέα, ενώ ο δείκτης της ευρωζώνης Dow Jones Stoxx Large Index θα αποτελέσει το βαρόμετρο των αγορών όσο διάστημα η πορεία των αγορών θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η τεχνική ανάλυση για την πορεία του Dax επιβεβαιώνει τις προηγούμενες εκτιμήσεις ότι ο δείκτης θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία με στρατηγικό στόχο τις 4.200 μονάδες. Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι εάν ξεπεράσει σύντομα τις 4.200 μονάδες, θα καταγράψει στοιχεία στασιμότητας και διόρθωσης από τα ψηλότερα επίπεδα του Μαρτίου του 2002.

Εάν πάντως ο δείκτης συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις για να κινηθεί ανοδικά, η διόρθωσή του εκτιμάται ως αναπόφευκτη, ενώ πιθανή υποχώρησή του κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.800 μονάδων θα οδηγούσε το δείκτη έως τις 3.600 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι αγορές της ευρωζώνης θα εξαρτηθούν από την πορεία του Nasdaq και εν μέρει του Standard % Poor’s 500 και σε ελάχιστο βαθμό αυτή την περίοδο από τον Dow Jones.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική ανάλυση για τον Nasdaq, εκτιμούν ότι τα κέρδη που κατέγραψε ο δείκτης τις τελευταίες εβδομάδες τον εκτίναξαν ήδη στα υψηλότερα προβλεπόμενα επίπεδα για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Ο δείκτης ξεπέρασε την ψαλίδα των 1.880–2.000 μονάδων του τελευταίου τριμήνου του 2003, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Nasdaq διατηρεί αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις για ένα πραγματικό ράλι έως τις 2.300 μονάδες, για να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2001, καταγράφοντας δηλαδή άνοδο 10% από τις αρχές του έτους.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων πάντως ο Nasdaq θα παραμείνει στάσιμος ή θα διατηρείται πάνω από τις 2.000 μονάδες για να συσσωρεύσει δυνάμεις για το νέο του ράλι.

Ο Standard & Poor’s 500 εκτιμάται ότι διαθέτει ακόμη σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω κέρδη στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο στόχος των 1.175 μονάδων για τον S&P’s 500 παραμένει επίκαιρος, επίπεδα στα οποία είχε κινηθεί τον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2002.

Η υποχώρησή του κάτω από τα επίπεδα των 1.090 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο σφαιρική διόρθωση του δείκτη, με σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που θα άνοιγε τη σταδιακή υποχώρησή του έως τις 10.050 μονάδες και την πτώση του προς τις 1.000 μονάδες.

Οι περισσότεροι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι οι πιθανότητες μιας τόσο ισχυρής διορθωτικής στροφής είναι ελάχιστες.

Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλεται η εκτίναξη του δείκτη πάνω από τις 1.175 μονάδες, ενώ για το μακροπρόθεσμο διάστημα προβλέπεται ότι θα καταφέρει να αποκομίσει άλλες 100 μονάδες επιπλέον.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v