Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία: Με 38% έτρεξαν τα τραπεζικά κέρδη το 2003

Αύξηση 38% εκτιμά η Εγνατία ΑΧΕ πως θα καταγράψουν κατά μέσο όρο τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας των Alpha Bank, Εθνικής, Εμπορικής, EFG Eurobank και Πειραιώς στο σύνολο του 2003, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της (14/1). Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη των ομίλων. Οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις.

Εγνατία: Με 38% έτρεξαν τα τραπεζικά κέρδη το 2003
Στη διατήρηση του θετικού momentum που παρουσίασαν οι τράπεζες σε επίπεδο κερδοφορίας με βάση τα αποτελέσματα τριμήνων και για το σύνολο του έτους προσβλέπει η Εγνατία ΑΧΕ, όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2004.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως η επέκταση της καταναλωτικής πίστης διατηρείται, η σύνθεση του ενεργητικού βελτιώνεται, οι κεφαλαιακές θέσεις ενισχύονται, ενώ τα κέρδη συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας για το σύνολο των πέντε ελληνικών τραπεζών που παρακολουθεί θα αυξηθούν κατά 38% για το 2003, σε σχέση με μέση αύξηση της τάξεως του 28% που καταγράφηκε στο εννεάμηνο του 2003.

Αναλυτικότερα, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank προβλέπεται πως θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη αύξηση το 2003 από το σύνολο των 5 τραπεζών, διαμορφούμενα στα 411 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε αύξηση 50%.

Όσον αφορά στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) για το 2003, η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως η Alpha Bank θα παρουσιάσει και πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των πέντε τραπεζών και συγκεκριμένα της τάξεως του 66%, έως τα 289,5 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 42%, καθώς τοποθετούνται στα 496,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) για τον όμιλο της Τράπεζας εκτιμάται πως θα καταγράψουν άνοδο 55%, διαμορφούμενα στα 330,8 εκατ. ευρώ.

Η EFG Eurobank αναμένεται να παρουσιάσει ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 366,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε αύξηση 31%, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου (μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) να αυξάνονται κατά 41% (στα 259,6 εκατ. ευρώ).

Για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται αύξηση 40% (στα 140,3 εκατ. ευρώ) όσον αφορά στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας, με τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 55%, και συγκεκριμένα στα 102,6 εκατ. ευρώ, αν και όπως επισημαίνεται ο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στη συγχώνευση της ETBA Bank.

Σε ό,τι αφορά την Εμπορική Τράπεζα τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στο σύνολο του 2003 εκτιμάται πως θα βελτιωθούν κατά 26% (στα 111,4 εκατ. ευρώ). Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη προβλέπεται πως θα φτάσουν στα 74,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 42%.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, στόχος της συγκεκριμένης ανάλυσης είναι αφενός να παρουσιάσει τα συγκριτικά μεγέθη του τραπεζικού κλάδου σε επίπεδα τριμήνων και αφετέρου να δώσει βαρύτητα σε ορισμένους παράγοντες οι οποίοι και ενδέχεται να επηρεάσουν τα μεγέθη του 2003.

Επίσης, το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής σημειώνει πως σε αυτό το στάδιο δεν έχει κάνει αλλαγές όσον αφορά στις προβλέψεις για τα μεγέθη του 2003 και πως προσαρμογές θα γίνουν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2003.

Έτσι, για την Alpha Bank διατηρείται η σύσταση ”buy” με τιμή-στόχο τα 29 ευρώ, για την Εμπορική η σύσταση παραμένει ”hold” με τιμή-στόχο τα 18,7 ευρώ, ενώ για την Εθνική Τράπεζα η σύσταση παραμένει ”accumulate” (συσσώρευση) με την τιμή-στόχο στα 2,72 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της Εγνατίας ΑΧΕ για το δ’ τρίμηνο των 5 τραπεζικών ομίλων

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση της Εγνατίας ΑΧΕ όσον αφορά στα προβλεπόμενα μεγέθη των πέντε τραπεζών για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρήσης.



Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση 36% στα καθαρά κέρδη (μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) της Alpha Bank στο τέταρτο τρίμηνο του 2003, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2003.

Στο ίδιο διάστημα τα κέρδη από συναλλαγές της Alpha Bank αναμένεται να ανέλθουν στα 10 εκατ. ευρώ, κατά 78% χαμηλότερα από το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρήσης κατά τη διάρκεια του οποίου η Τράπεζα είχε ρευστοποίηση τη θέση της στην Alpha Investments.

Σε οριακά υψηλότερα επίπεδα (+1%) εκτιμά η Εγνατία πως θα κινηθούν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εμπορικής Τράπεζας, στο τέταρτο τρίμηνο συγκρινόμενα με αυτά του τρίτου τριμήνου του 2003, με τα έσοδα από προμήθειες να αυξάνονται κατά 8%.

Ωστόσο, η ανάλυση αναφέρει πως τα έσοδα από μετοχές της Εμπορικής αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα στο τέταρτο τρίμηνο (σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο) παρά τη διατήρηση της ανάπτυξης του τομέα των δανείων σε σταθερά υψηλά επίπεδα (της τάξεως του 19%).

Όσον αφορά στην Eurobank, το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής προβλέπει άνοδο της τάξεως του 2% στα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) για το τέταρτο τρίμηνο του 2003, σε σύγκριση πάντα με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η ανάλυση αποδίδει τη θετική αυτή εξέλιξη μεταξύ άλλων στα κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που για το τέταρτο τρίμηνο η χρηματιστηριακή τα περιμένει αυξημένα κατά 194%.

Αντίθετα, πτώση 6% προβλέπει η Εγνατία για τα κέρδη προ φόρων και μετά από μειοψηφίες της Εθνικής Τράπεζας για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2003 σε σχέση με αυτό του Ιουνίου-Σεπτεμβρίου της ίδιας χρήσης.

Ωστόσο, τα κέρδη από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να διατηρηθούν στα περίπου ίδια επίπεδα με αυτά του τρίτου τριμήνου, εξαιτίας του αυξημένου καθαρού εισοδήματος από τόκους (+1%), των κερδών από προμήθειες και της μείωσης στα κόστη.

Τέλος, σημαντική αύξηση 36% προβλέπει η Εγνατία πως θα παρουσιάσουν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2003, οδηγούμενα υψηλότερα από αρκετούς παράγοντες όπως η αύξηση των κερδών από προμήθειες (+7%), παρά τη μειωμένη συνεισφορά στα κέρδη του εισοδήματος από τόκους ομολογιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v