Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαγγελματίες: Συγκρατημένες προσδοκίες για 2004

Τις εκτιμήσεις των εγχώριων επαγγελματιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη, αλλά και των επιμέρους δεικτών του Χ.Α. συγκέντρωσε η δημοσκόπηση της εταιρίας SelasNet. Κέρδη 8%-9% ”βλέπουν” για τον Γ.Δ. οι αναλυτές, ενώ προτιμούν μεσαία και υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ποιοι κλάδοι αναμένεται να ξεχωρίσουν. Ποιες μετοχές προτιμώνται.

Επαγγελματίες: Συγκρατημένες προσδοκίες για 2004
του Γιώργου Παπανικολάου

Μια εκτενή ”χαρτογράφηση” των προσδοκιών που έχουν οι επαγγελματίες των μεγαλυτέρων χρηματοοικονομικών εταιρειών της χώρας (χρηματιστηριακών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων), για το 2004, προσφέρει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε προ ολίγων ημερών η εταιρεία SelasNet, η οποία τηρεί βάσεις δεδομένων για τα consensus estimates, τις συγκλίνουσες δηλαδή εκτιμήσεις των ειδικευμένων στελεχών της αγοράς.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που παρουσιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα από τον ”Μ” και το euro2day.gr, αποκαλύπτουν την ύπαρξη συγκρατημένης αισιοδοξίας μεταξύ των στελεχών των μεγάλων εταιριών του χώρου, που δείχνουν να προτιμούν ξεκάθαρα τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι ίδιοι ”βλέπουν” τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 8%-9% στο επόμενο δωδεκάμηνο, με την άνοδο των εταιρικών κερδών ανά μετοχή να κινείται μεταξύ 10%-15% πάνω από το 2003. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση αυτή καλύπτεται από ”ανωνυμία” των συμμετεχόντων έναντι οποιουδήποτε τρίτου, επιτρέποντας έτσι στα στελέχη να εκφράσουν με μεγαλύτερη άνεση τις πραγματικές τους απόψεις, από τον συγκερασμό των οποίων προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το έτος, αναφέρει το εισαγωγικό σχόλιο της SelasNet, ξεκινά με συγκρατημένες προσδοκίες για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η αγορά θεωρείται δίκαια αποτιμημένη και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ήπια. Η προσοχή των ειδικών στρέφεται στις εξελίξεις στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές. Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, οι κλάδοι των τυχερών παιχνιδιών και της ενέργειας προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι κατασκευές και η πληροφορική.

Η συντριπτική πλειονότητα (80%) εκτιμά ότι γενικώς το Χ.Α. είναι δικαίως αποτιμημένο. Ειδικότερα, στην κατηγορία των υπερτιμημένων κλάδων τοποθετούνται οι τράπεζες και η πληροφορική, ενώ σε εκείνη των υποτιμημένων οι τηλεπικοινωνίες και τα τυχερά παιχνίδια. Εξίσου ομόφωνα οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αυξηθούν με ρυθμούς 10%-15% και πιθανότερα στο κάτω μέρος του εν λόγω διαστήματος.

Η παραπάνω εκτίμηση συμπίπτει και με την αναμενόμενη παγκόσμια ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή, όπως η τελευταία καταγράφηκε στο December Merrill Lynch Fund Managers Survey, αναφέρει η SelasNet

Σε γενικές γραμμές, οι λεγόμενες ”κυκλικές” μετοχές προτιμώνται έναντι των ”αμυντικών”, ενώ οι επαγγελματίες επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα στην τοποθέτηση σε μετοχές μεγάλης ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σημαντικό επίσης είναι ότι οι μικρές εταιρείες δεν έλκουν το ενδιαφέρον σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Τα τυχερά παιχνίδια, η ενέργεια και το λιανικό εμπόριο είναι οι πλέον ελκυστικοί κλάδοι, ενώ οι κατασκευές, η πληροφορική και τα media βρίσκονται στο τέλος της λίστας των αντίστοιχων προτιμήσεων.

Η πορεία των διεθνών αγορών αποτελεί για τέταρτη συνεχόμενη δημοσκόπηση τον σπουδαιότερο συντελεστή εξέλιξης της πορείας της εγχώριας αγοράς. Ακολουθούν η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η κερδοφορία των εγχώριων επιχειρήσεων. Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της αγοράς αναμένουν εκροές ελληνικών κεφαλαίων προς τις διεθνείς αγορές. Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τοποθετήσεις των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών σε μετοχές ξένων χρηματιστηρίων θα αυξηθούν κατά 10%-20% μέσα στο ερχόμενο έτος.

Οι ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων οδήγησε στην εισαγωγή ερωτήματος ώστε να διερευνηθεί η γνώμη της επενδυτικής κοινότητας περί των στρατηγικών αποφυγής ενδεχόμενης ύφεσης. Κάθε ερωτηθείς είχε δικαίωμα μιας μονάχα επιλογής.

Πάνω από τους μισούς απάντησαν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, ενώ το ένα τέταρτο προτείνει τη μείωση των δαπανών παραγωγής ως την ενδεδειγμένη επιχειρηματική πολιτική. Οι προτάσεις των υπολοίπων μοιράστηκαν μεταξύ της στρατηγικής των συγχωνεύσεων και της αύξησης των εγχώριων επενδύσεων.

Η παγκόσμια ανάκαμψη αναμένεται ηπιότερη των αρχικών προβλέψεων και τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας οπωσδήποτε σταθερά μέχρι το τέλος του επόμενου τριμήνου και αυξημένα, περίπου κατά 0,25%, σε διάστημα 1 έτους. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλή και πιθανώς θα αυξηθεί περαιτέρω στα μέσα του 2004. Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2004 αναμένεται να ανέλθει στα επίπεδα του 4%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v