Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό παζάρι για επιτήρηση... light

Πολιτικό «παζάρι» ξεκινά τη Δευτέρα 19/1 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν. Αντικείμενο το αν θα δοθεί προσωρινή... άφεση αμαρτιών στην ελληνική οικονομία, με άλλοθι την κρίση.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Ελληνικό παζάρι για επιτήρηση... light
Πολιτικό «παζάρι» ξεκινά τη Δευτέρα 19/1 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν.

Αντικείμενο το αν θα δοθεί προσωρινή... άφεση αμαρτιών στην ελληνική οικονομία, με άλλοθι την κρίση, για τη νέα εκτροπή που εμφανίζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως τις προοπτικές περιορισμένων διορθωτικών κινήσεων τους επόμενους μήνες.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου, θα έχει συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο, κ. Χ. Αλμούνια, στις Βρυξέλλες στον οποίο θα μεταφέρει τις κυβερνητικές αποφάσεις χειρισμών στο δημοσιονομικό πεδίο.

Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε άλλωστε και με την έκθεση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας η S&P, έχει δεμένα τα χέρια καθώς από τη μία πλευρά καλείται να μειώσει τα ελλείμματα και από την άλλη, με φόντο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρέπει να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα παροχών.

Η πολιτική ισορροπία, με τις εκλογές εν όψει κατά πολλούς πολιτικούς αναλυτές, επιβάλλει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η ανάγκη βελτίωσης της θέσης της ελληνικής οικονομίας, από την άλλη, επιτάσσει τη λήψη σταθεροποιητικών μέτρων με άμεσο αποτέλεσμα.

Η Κομισιόν δεν προτίθεται να σταθμίσει τους πολιτικούς προβληματισμούς της κυβέρνησης για να πάρει τις αποφάσεις της. Κατανοεί, όμως, ότι στη δεδομένη συγκυρία η λήψη σκληρών μέτρων, όπως η αύξηση των φόρων και η περικοπή των δημοσίων δαπανών, θα οδηγήσει σε απότομη προσγείωση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Επιπρόσθετα, συνεκτιμά το γεγονός ότι 20 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να εμφανίσουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, ασχέτως αν οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα ή στην καρδιά της ύφεσης, απειλή που επί του παρόντος δεν φαίνεται ορατή για την ελληνική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, από στελέχη του οικονομικού επιτελείου πιστεύεται ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να βάλει «νερό στο κρασί της» και να μην εφαρμόσει κατά γράμμα τη συνθήκη που ορίζει ότι η υπέρβαση του ορίου του 3% για το έλλειμμα για δύο συνεχόμενες χρονιές οδηγεί απευθείας στην κοινοτική επιτήρηση.


Η Ελλάδα, μετά τις διορθώσεις που επέβαλε η Eurostat στο έλλειμμα του 2007, όταν μετά την αναθεώρηση διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ, δεν κατάφερε ούτε πέρυσι να επανέλθει σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τους φιλόδοξους στόχους του προϋπολογισμού, τις κυβερνητικές διακηρύξεις και το γεγονός ότι μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν περιορισμένες, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομίας.

Άλλωστε, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου έθετε τον πήχη του ελλείμματος, μετά την τρίτη αναθεώρηση, στο 2,8% του ΑΕΠ, όμως μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι έχει υπερβεί το 3% και κινείται προς την περιοχή του 3,5%. Όλα αυτά θα σταθμιστούν από την Κομισιόν για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Στο υπουργείο Οικονομίας θεωρούν ότι τελικά η ελληνική οικονομία θα τη γλιτώσει με... light επιτήρηση των Βρυξελλών, γεγονός που μεταφράζεται και πάλι στη λήψη μέτρων, τα οποία όμως δεν θα έχουν τα σκληρά χαρακτηριστικά της επιτήρησης.

Πολλά θα κριθούν στη συνάντηση Αλμούνια - Παπαθανασίου τη Δευτέρα 19/1 και κυρίως από τις προβλέψεις της Κομισιόν για την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, όπως θα αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα επίσης την προσεχή Δευτέρα.

*Αναδημοσίευση από το 564ο φύλλο της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, με ημερομηνία 9 - 13 Ιανουαρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v