Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 7 top picks της EFG Eurobank Sec.

Η Alpha Bank παραμένει η κύρια επιλογή της EFG Eurobank Securities, όπως επισημαίνεται στο Μηνιαίο report του Δεκεμβρίου. Οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου το 2003 και 2004. Το προφίλ των 7 top picks, οι εκτιμήσεις και οι συστάσεις. Προβλεψεις για την πορεία της Σοφοκλέους.

Τα 7 top picks της EFG Eurobank Sec.
Περιορισμένο εκτιμά η EFG Eurobank Securities πως είναι το ενδεχόμενο πτωτικής κίνησης στο Χ.Α. μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναφέρει στο Μηνιαίο της report (Δεκέμβριος 2003).

Η εν λόγω εκτίμηση αποδίδεται στο διεθνές περιβάλλον, τα μεγέθη εννεαμήνου – και ιδιαίτερα των εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης – τα οποία, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ήταν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά. Επίσης, στην ευρύτερα ”θετική” ψυχολογία, καθώς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες δημόσιες εγγραφές για τον Δεκέμβριο οι οποίες και θα μπορούσαν να αποσπάσουν μέρος της ρευστότητας.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, έπειτα από τρία συνεχόμενα χρόνια απωλειών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στο ενδεκάμηνο του 2003 κέρδη 24%. Το ίδιο διάστημα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσε του Γενικού παρουσιάζοντας κέρδη 27% σε σχέση με 22% του FTSE – 40 και 23% του FTSE – 80.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής εκτιμά πως η αγορά έχει προεξοφλήσει για το 2003 αύξηση υψηλότερη του 30% στα κέρδη ανά μετοχή των πέντε μεγάλων τραπεζών ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, των βελτιωμένων λειτουργικών αποτελεσμάτων, των υψηλότερων εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά και των ωφελειών που προέκυψαν σε φορολογικό επίπεδο από δραστηριότητες ενοποίησης (EFG, Alpha, Πειραιώς).

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο ίδιο πάντα report, ο ρυθμός ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου για το 2004 θα επιβραδυνθεί, καθώς τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα είναι δύσκολο να φτάσουν στα επίπεδα του 2003, ενώ και τα οφέλη σε φορολογικό επίπεδο αναμένεται να είναι χαμηλότερα.

Στο Μηναίο Report συμπεριλαμβάνονται και τα top picks της EFG Eurobank Securities τα οποία είναι οι: Alpha Bank, CosmOTE, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca – Cola Τρία Έψιλον, Τιτάν, Hyatt, ενώ σημειώνεται πως από τη λίστα αφαιρείται πλέον η μετοχή της Vodafone – Panafon ως αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς από πλευράς Vodafone plc.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στα top picks, σημειώνεται πως η μετοχή της Alpha Bank παραμένει η κύρια επιλογή της χρηματιστηριακής από τον τραπεζικό κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο μεταβαλλόμενο μίγμα στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας, τα φορολογικά οφέλη (της απορρόφησης της Alpha Επενδύσεων) και η – αποδεδειγμένη πλέον – ικανότητα της Alpha Bank για περιορισμό του κόστους, στοιχεία τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στη διατήρηση των διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή της Τράπεζας μεσοπρόθεσμα.

Στην ανάλυση σημειώνεται άλλωστε πως προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή στο διάστημα 2002-2005 της τάξεως του 18%. Επίσης, αναφέρεται πως ο δείκτης τιμή/λογιστική αξία (P/BV) της Alpha Bank για το 2004 διαμορφώνεται σε 2,7 φορές, με τις αποδόσεις κεφαλαίων (ROE) να τοποθετούνται στο 19%.

Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities στα τρέχοντα επίπεδα η Τράπεζα προσφέρει έναν ”ελκυστικό” συνδυασμό που αποτελείται από υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή, αυξημένη επέκταση στη λιανική τραπεζική, αλλά και ”λογική” αποτίμηση.

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της CosmOTE, η οποία – όπως σημειώνεται - διαπραγματεύεται 5,7 φορές τον εκτιμούμενο λόγο EV/EBITDA του 2004 και με 12% discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες.

Επίσης και σχετικά με την CosmOTE αναφέρεται πως τα σχέδια της διοίκησης για βελτίωση της κεφαλαιακής δομής της επιχείρησης θα οδηγήσουν αφενός σε περαιτέρω επέκταση στα Βαλκάνια και αφετέρου σε ”γενναία” μερισματική πολιτική, ενώ επισημαίνεται πως μέρος της ρευστότητας προερχόμενη από την Vodafone θα οδηγήσει σε εισροή κεφαλαίων προς την CosmOTE.

Παράλληλα, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στη λίστα των top picks της EFG Eurobank Securities, ως αποτέλεσμα του ”επιθετικού” χαρακτήρα της μετοχής, των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης σε επίπεδο κερδών, αλλά και της ”ελκυστικής” αποτίμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης, ενώ επισημαίνεται πως παρουσιάζουν μια συνεχή ανοδική πορεία σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που καταδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης της ΔΕΗ, αλλά και το επιτυχημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Για το 2003, τα κέρδη ανά μετοχή της ΔΕΗ αναμένεται να φτάσουν στα 1,46 ευρώ, που αντιστοιχεί σε σημαντική αύξηση 57%.

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ, στην ανάλυση αναφέρεται πως παρουσιάζει ένα μοναδικό συνδυασμό ”επιθετικής” επιχειρηματικής δραστηριότητας και θεμελιώδους αξίας, ενώ επισημαίνεται πως διαθέτει μοναδικά προνόμια, ισχυρό brand name, εκτενές δίκτυο, αλλά και ορατές προοπτικές ανάπτυξης.

Το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής άλλωστε χαρακτηρίζει τη μετοχή του ΟΠΑΠ ”cash machine” που προσφέρει υψηλό μέρισμα, ενώ διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι της δίκαιης αποτίμησης.

Θετική παραμένει η EFG Eurobank Securities και για τη μετοχή της Coca – Cola Τρία Έψιλον για την οποία διατηρεί τη σύσταση ”outperform”, καθώς όπως αναφέρεται η εταιρία διατηρεί ένα ”καλό” ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος σε συνδυασμό με την ”ελκυστική” αποτίμηση καταδεικνύει περαιτέρω ρυθμό ανάπτυξης.

Επιπλέον, σημειώνεται πως η στρατηγική της διοίκησης της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως για κερδοφόρο ανάπτυξη του όγκου των πωλήσεων, ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου των προσφερόμενων προϊόντων, θα συνεχίσουν να δημιουργούν αξία για την επιχείρηση.

Σχετικά με την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναφέρουν πως οι λειτουργίες της είναι βάσει των στόχων, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αποτυπώνεται στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της, ενώ συμπληρώνουν πως το τελευταίο αναμένεται να αλλάξει με την σταδιακή υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως σε γενικές γραμμές η τσιμεντοβιομηχανία θα μπορούσε να δημιουργήσει θετικές εκπλήξεις σε ένα πιο σταθερό συναλλαγματικό περιβάλλον, ενώ επισημαίνεται πως οι περικοπές κόστους που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες επενδύσεις έχουν γίνει ήδη ορατές από το τρίτο τρίμηνο του έτους, και που αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στα μεγέθη της Τιτάν για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα.

Τέλος και όσον αφορά στην Hyatt, η EFG Eurobank Securities αναφέρει πως παραμένει θετική καθώς η εταιρία συνδυάζει ”ισχυρά” κέρδη, υψηλή μερισματική απόδοση και λόγω της απόκτησης του Καζίνο της Πάρνηθας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Επίσης, εκτιμάται πως καθώς πλησιάζουμε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων, η συναλλακτική δραστηριότητα θα βαίνει συνεχώς μειούμενη, ενώ εκτιμά πως δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και τάσεις αποκόμισης κερδών - ως αποτέλεσμα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων - αν και εκτιμά πως ανάλογες κινήσεις θα είναι περιορισμένου εύρους.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή τονίζει πως η πορεία των διεθνών αγορών παραμένει ο κυριότερος διαμορφωτής της τάσης της Σοφοκλέους.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Νοέμβριο σημειώνεται πως ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3%, με τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδουν.

Η EFG Eurobank Securities επισημαίνει πως τα αποτελέσματα εννεαμήνου και η δημόσια προσφορά της Vodafone για την Vodafone – Panafon ήταν τα δυο βασικότερα σημεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον, προσθέτοντας πως η γενικότερη τάση υπαγορεύτηκε ουσιαστικά από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την δημόσια προσφορά της Vodafone – Panafon, σημειώνεται πως δημιούργησε επιπλέον ρευστότητα η οποία ουσιαστικά ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v