Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τι δείχνουν οι διεθνείς αποδόσεις ομολόγων

Εντονότερους ρυθμούς αύξησης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, έναντι της ευρωζώνης φαίνεται να προεξοφλούν οι αγορές, όπως προκύπτει από τις διαφορές μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις δύο όχθες του Ατλαντικού και περιγράφεται στο Euro Monthly Area Δεκεμβρίου της Εθνικής Τράπεζας.

Εθνική: Τι δείχνουν οι διεθνείς αποδόσεις ομολόγων
Αύξηση της απόδοσης των αμερικανικών 10ετών ομολόγων και μικρή μείωση στα 10ετή ευρωπαϊκά προβλέπει για το 2004 το μηνιαίο δελτίο Euro Area Monthly Δεκεμβρίου της Εθνικής Τράπεζας.

Ακόμα, όπως προκύπτει από το δελτίο, από τη διαφορά μεταξύ των μακροπρόθεσμων και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν πολύ εντονότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις Η.Π.Α. σε σχέση με την ευρωζώνη για το 2004.

Στο δελτίο επιχειρείται να εξηγηθεί το γεγονός ότι τόσο τα ονομαστικά όσο και τα πραγματικά επιτόκια των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου στις Η.Π.Α. και την ευρωζώνη είναι χαμηλά σε σχέση με τους αντίστοιχους ιστορικούς μέσους όρους και τα 10ετή επιτόκια στις Η.Π.Α. είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στην ευρωζώνη, παρά τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών ότι οι οικονομίες και των δύο οικονομικών ζωνών ανακάμπτουν και ότι η ανάπτυξη στις Η.Π.Α. προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με την ευρωζώνη.

Στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν αυτά τα εκ πρώτης όψεως αντιφατικά δεδομένα, οι αναλυτές καταλήγουν σε μία εξήγηση τόσο του επιπέδου όσο και της διαφοράς των μακροπρόθεσμων επιτοκίων μεταξύ των δύο οικονομικών περιοχών, η οποία προέρχεται από τη θεωρία των προσδοκιών της καμπύλης των αποδόσεων.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η διαφορά των μακροπρόθεσμων επιτοκίων μεταξύ των Η.Π.Α. και της ευρωζώνης αντανακλά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην ευρωζώνη προβλέπεται να παραμείνουν υψηλότερα από τα αντίστοιχα των Η.Π.Α. μέχρι τις αρχές του 2006, παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων παρέμβασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.



Συνεπακόλουθο της εν λόγω ανάλυσης είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, που προεξοφλούν οι αγορές ομολόγων, δεν αντανακλώνται στο απόλυτο ύψος των μακροχρόνιων επιτοκίων αλλά στη διαφορά μεταξύ των μακροπρόθεσμων και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις οικονομετρικές εκτιμήσεις της Εθνικής, αύξηση στη διαφορά των αποδόσεων κατά 100 μ.β. προβλέπει άνοδο στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ένα χρόνο μετά, κατά 0,72 της ποσοστιαίας μονάδας στην ευρωζώνη και κατά 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας στις Η.Π.Α.

Καθώς η διαφορά μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων είναι 220 μ.β. στην ευρωζώνη και 330 μ.β. στις Η.Π.Α., εξάγεται το συμπέρασμα ότι πράγματι οι αγορές προεξοφλούν πολύ εντονότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις Η.Π.Α. σε σχέση με την ευρωζώνη για το 2004.

Όσον αφορά τη μελλοντική πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα, θεωρείται ότι δεδομένων των ασθενών ρυθμών ανάπτυξης της ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις της αγοράς χρήματος για την πορεία των μελλοντικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προβλέπονται αυξήσεις των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα κυρίως λόγω της έντασης των πληθωριστικών προσδοκιών, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να αναθερμαίνεται και το δολάριο θα εξακολουθήσει την πτωτική του πορεία.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, για την καμπύλη των αποδόσεων στις Η.Π.Α. προβλέπεται μετακύληση προς τα άνω, ενώ για την ευρωζώνη προβλέπεται μετακύληση προς τα κάτω. Οι παραπάνω μετακυλήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα η καμπύλη αποδόσεων στις Η.Π.Α. να τέμνει και να υπερβαίνει αυτήν της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2004, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις Η.Π.Α. προβλέπεται να αυξηθεί κοντά στο 5,0% και η αντίστοιχη απόδοση στην ευρωζώνη να μειωθεί ελαφρώς στο 4,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v