Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα... τερτίπια της ”στρογγυλής θεάς”

Σε ”φούσκα” φαίνεται να εξελίσσεται η πολλά υποσχόμενη επένδυση σημαντικών εταιριών καλωδιακής τηλεόρασης στο αθλητικό θέαμα. Τα διαφαινόμενα άλλοτε κέρδη από μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων αποδεικνύονται ”χίμαιρα” για ευρωπαϊκές εταιρίες ΜΜΕ, καθώς το ”άνοιγμά” τους για την απόκτηση των σχετικών αδειών είναι τεράστιο.

Τα... τερτίπια της ”στρογγυλής θεάς”
Κοινή ομολογία αποτελεί ότι το οικονομικό παιχνίδι που ακολουθεί τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων ποδοσφαίρου ”έχει πάει πολύ μακριά”. Γιγάντιοι όμιλοι ΜΜΕ, τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, βρίσκονται αναμειγμένοι σε υπερμεγέθεις επενδύσεις, με αποδέκτες τη FIFA αλλά και επιμέρους ποδοσφαιρικά σωματεία.

Πρώτος και καλύτερος στη λίστα των πιεζόμενων από παρόμοιες δαπάνες, φιγουράρει ο άλλοτε κραταιός γερμανικός Ομιλος Κιρχ. Ο όμιλος βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, επιχειρώντας να καλύψει χρέη ύψους 6,5 δισ. ευρώ, συνέπεια της απόκτησης από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου το 2002 και το 2006.

Οι επικεφαλής του ομίλου υπολόγιζαν να μεταπωλήσουν τα σχετικά δικαιώματα σε εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα, θεωρώντας το ενδιαφέρον τους δεδομένο. Η θεώρηση του Ομίλου Κιρχ δεν είναι λανθασμένη, εκτιμούν αναλυτές, με τη σημαντική διαφορά ότι δεν είναι και πολλά δίκτυα διατεθειμένα να καταβάλουν τα ποσά που θα καταστήσουν –εκ των υστέρων- κερδοφόρο την επένδυση Κιρχ.

Η δεινή θέση του γερμανικού ομίλου δεν είναι δική μας εικασία. Τις τελευταίες εβδομάδες αλλεπάλληλες συσκέψεις γερμανικών τραπεζών (στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβαίνουν και κυβερνητικοί παράγοντες ώστε να επιτευχθεί η σωτηρία των επιχειρήσεων Κιρχ) έχουν μοναδικό στόχο να εξασφαλίσουν ρευστό στον όμιλο και να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη κατάρρευσή του.

Το φαινόμενο όμως δεν σταματά στα σύνορα της Γερμανίας και μοιάζει να είναι πανευρωπαϊκό. Η βρετανική καλωδιακή τηλεόραση ITV και η αδυναμία της να παρέχει στα ποδοσφαιρικά σωματεία της γηραιάς Αλβιόνος όσα είχε υποσχεθεί, αναλαμβάνοντας περίπου προ ενός έτους τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους, μπορεί, όπως εκτιμούν αναλυτές, να αποβεί μοιραία για τη βιωσιμότητα των μικρότερων ”ΠΑΕ”.

Η ανησυχία αυτή κορυφώνεται, καθώς η αγγλική εταιρία τέθηκε πρόσφατα υπό δικαστική διαχείριση, ανάβοντας φωτιές στα προαναφερθέντα σωματεία και στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Στην εγχώρια αγορά, τα αντίστοιχα προβλήματα δεν έχουν φτάσει σε ανάλογο μέγεθος, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ανησυχίες για τα ποσά που οι δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης, Netmed και Alpha Digital, έχουν προκαταβάλει για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Μόνο για τις τρεις μεγάλες αθηναϊκές ομάδες η καλωδιακή πλατφόρμα του Alpha Digital έχει διαθέσει συνολικά 12 δισ. δρχ. (5 δισ. για τα δικαιώματα των αγώνων του Ολυμπιακού, 4 δισ. για αυτά του Παναθηναϊκού και 3 δισ. για αυτά της ΑΕΚ). Οι προ μηνός φήμες για συγχώνευση των δύο ανταγωνιστών επιβεβαιώνουν, άλλωστε, αν όχι σοβαρούς τριγμούς στο ”συνδρομητικό επενδυτικό σχεδιασμό”, τουλάχιστον ”δεύτερες σκέψεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v