Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Sec: Τα 9μηνα στο ”μικροσκόπιο”

Βελτιωμένα, σε σύγκριση με το 9μηνο 2002 αλλά και το 6μηνο 2003, χωρίς όμως να δίνουν αφορμή για ”πανηγυρισμούς”, αποδεικνύονται τα αποτελέσματα 9μήνου. Τι δείχνουν για εταιρίες και κλάδους οι αναλυτικοί πίνακες της EFG Securities. Τα λειτουργικά κέρδη, οι τζίροι και τα περιθώρια κέρδους.

EFG Sec: Τα 9μηνα στο ”μικροσκόπιο”
Παρότι στο σύνολο της αγοράς η αύξηση κερδοφορίας σε σχέση με το 9μηνο του 2002 προσδιορίζεται σε 19,2% (μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας), η αύξηση των κερδών προ φόρων, εξαιρουμένων των εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα, μειώνεται σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της EFG Securities σε μόλις 11,9%, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των κερδών προήλθε από τις τράπεζες και τις λοιπές εταιρίες του συγκεκριμένου χώρου.

Εάν μάλιστα εξαιρεθούν και οι εταιρίες του χώρου των κατασκευών, τότε η αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας περιορίζεται σε 11,5%, πάντα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002.

Αντίστοιχη, αν όχι ακόμη λιγότερο ”ενθουσιώδης”, είναι η εικόνα που δίδεται από τα λοιπά μεγέθη του εννεαμήνου. Έτσι, η αύξηση του κύκλου εργασιών που προσδιορίζεται σε 10% στο σύνολο της αγοράς, μειώνεται σε 9% αν εξαιρεθούν οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού χώρου και σε μόλις σε 8,6% εφόσον εξαιρεθούν και οι κατασκευαστικές εταιρίες.

Ακόμη πιο συγκρατημένη όμως εμφανίζεται η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη (EBIT), η οποία, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της EFG, είναι μόλις 4% σε σχέση με το εννεάμηνο του περασμένου έτους.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών των εισηγμένων φάνηκε να συνοδεύεται από μείωση του περιθωρίου EBIT, το οποίο διαμορφώνεται σε 10,2% για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρίες έναντι 10,7% που ήταν στο εννεάμηνο του 2002.

Πάντως, η εικόνα είναι ξεκάθαρα βελτιωμένη όχι μόνον σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002, αλλά και σε σχέση με το εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως φαίνεται και από τη σύγκριση των αντίστοιχων στοιχείων της EFG Securities (διαθέσιμα από τη διπλανή στήλη ”Διαβάστε επίσης”, όπως και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου).

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο εννεάμηνο μπορούμε ξεκάθαρα να μιλήσουμε για κλάδους-”νικητές”, αλλά και για ”χαμένους”, που τελικά συμψηφιζόμενοι διαμορφώνουν ένα μάλλον ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Στη πρώτη κατηγορία, πλην των χρηματοοικονομικών εταιριών, ανήκουν οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα τρόφιμα και ποτά, οι κατασκευές, ο τουρισμός - ακτοπλοΐα, η συσκευασία και τα καταναλωτικά αγαθά.

Στον αντίποδα έχει βρεθεί ο κυκλικός κλάδος των μετάλλων (-49% στα κέρδη προ φόρων), η πληροφορική (-65,3%), η υγεία (-78%), τα καλλυντικά και τα media (-41,7%).

*Δείτε στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” το αρχείο PDF με τα πλήρη στοιχεία (κύκλος εργασιών, EBIT, περιθώριο EBIT, καθαρά κέρδη προ φόρων και περιθώριο καθαρού κέρδους, σε σύγκριση με το εννεάμηνο 2002) της EFG Securities, για εταιρίες, κλάδους και τη συνολική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v