Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική των Lukoil - OMV εν όψει ΕΛΠΕ

Στις 5 Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τη Lukoil σε κοινοπραξία με τον Ομιλο Λάτση και την OMV για τα ΕΛΠΕ. Το euro2day.gr σκιαγραφεί τη στρατηγική των δύο πετρελαιακών ομίλων διεθνώς, αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη.

Η στρατηγική των Lukoil - OMV εν όψει ΕΛΠΕ
Στις 5 Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 23% των Ελληνικών Πετρελαίων, από την κοινοπραξία της ρωσικής LUKoil και του Ομίλου Λάτση, και από την αυστριακή OMV. Στα τέλη Aπρίλη αναμένεται η ανάδειξη του ”στρατηγικού εταίρου”, ωστόσο και οι δύο διεκδικητές θεωρούν ότι η απόκτηση του 23% των ΕΛΠΕ, τους δίνει σοβαρό προβάδισμα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ας δούμε ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι:

Η LUKoil->

- Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία σε αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρίες.

- Λειτουργεί σε 40 περιοχές της Ρωσίας και σε άλλες 25 χώρες στον κόσμο.

- Απασχολεί 120.000 και πλέον εργαζόμενους στη Ρωσία και το εξωτερικό.

- Παράγει το 23,4% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και το 12% του συνόλου των προϊόντων πετρελαίου που παράγονται στη Ρωσία.

- Το 2000 παρήγαγε 82,3 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

- Διαθέτει περισσότερα από 1.295 πρατήρια βενζίνης στη ρωσική επικράτεια, στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και σε άλλες χώρες (Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), ενώ διαθέτει και 1.260 πρατήρια βενζίνης στις ΗΠΑ.

- Τα αποδεδειγμένα αποθέματα της LUKoil σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανέρχονται στα 14,2 δισεκατομμύρια βαρέλια (ισοδύναμο βαρελιών αργού πετρελαίου/boe).

Η απόκτηση νέων διυλιστηρίων στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη παρέχει στη LUKoil τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τον όγκο διυλισμένου πετρελαίου, την παραγωγή προϊόντων και την πώλησή τους σε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και του εξωτερικού γενικότερα.

Το 2000, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της LUKoil, αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Neftokhim -όμιλος πετρελαιοχημικών στη Βουλγαρία- και των διυλιστηρίων Odessa στην Ουκρανία. Το 1998 η εταιρία εξαγόρασε το διυλιστήριο της Petrotel στη Ρουμανία.

Σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής ανάπτυξης της LUKoil είναι η αύξηση του μεριδίου των δραστηριοτήτων της στις διεθνείς αγορές. Η ανάπτυξη των διεθνών έργων ενισχύει την εξέλιξη της LUKoil σε ένα μεγάλο, παγκόσμιας εμβέλειας οργανισμό. Σήμερα η LUKoil διενεργεί ερευνητικές εργασίες για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Καζακστάν, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ιράκ και στην Αίγυπτο.

Τα τελευταία χρόνια η LUKoil έχει επενδύσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, στοχεύοντας στην αύξηση του μεριδίου της στη ρωσική αγορά σε 30% μέχρι το 2010 και στην παραγωγή του 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρίας για τα 10 επόμενα χρόνια υπολογίζεται να ανέλθουν σε 25 - 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αυστριακή OMV->

Η OMV AG είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη βιομηχανική εταιρία της Αυστρίας. Διαθέτει εγκαταστάσεις άντλησης και παραγωγής σε 11 χώρες, πέρα από την κύρια περιοχή της, καθώς και τις δικές της εταιρίες χημικών. Επιπλέον, κατέχει το 25% της Borealis A/S, του πέμπτου μεγαλύτερου παραγωγού πολυολεφίνης στον κόσμο, και το 10% της MOL, του ουγγρικού ομίλου ορυκτελαίων. Σε συνέχεια της ίδρυσής του, το 1955, ο Ομιλος OMV αναπτύχθηκε ταχύτατα για να αναδειχτεί σε ηγετική βιομηχανία αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα η OMV αντλεί περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, ενώ το 40% του αργού που δυιλίζεται από την OMV προέρχεται από δικές της εξορύξεις. Για το 2003 σχεδιάζεται να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 50%. Το 1994 η Διεθνής Εταιρία Πετρελαϊκών Επενδύσεων (ΔΕΠΕ) στο Abu Dhabi έγινε σημαντικός στρατηγικός επενδυτής. Αυτή η συνεργασία διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ OMV και ΔΕΠΕ καθώς και την υλοποίηση κοινών εξορυκτικών προγραμμάτων.

H OMV συνεχίζει με αποφασιστικότητα την επέκταση των πρατηρίων στη Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 2001 η εταιρία άνοιξε τον πρώτο σταθμό της στη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στις περισσότερες αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, η OMV έχει ήδη ανεβεί στη δεύτερη θέση, πίσω από τις εθνικές εταιρίες. Εκτός από την Αυστρία, η OMV δραστηριοποιείται στη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ιταλία. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2001 το συνολικό δίκτυο της OMV διέθετε 1.133 πρατήρια, εκ των οποίων 600 στο εξωτερικό και 533 στην Αυστρία. Στα στρατηγικά σχέδια της OMV είναι και η εξόρυξη στη Μέση Ανατολή και μέσα στο 2001 εξασφάλισε δύο νέες άδειες εξόρυξης στο Ιράν και την Υεμένη.

Η δεύτερη στρατηγική της προσέγγιση συνίσταται στην πιθανότητα ανάπτυξης συμμαχιών σε ισότιμη βάση, καθώς και στην από κοινού αξιοποίηση της συνέργιας διαμέσου της συμμετοχής.

Ετσι, στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων, η OMV εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον προς αξιόλογες συμμαχίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η OMV θεωρεί ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, στην περίπτωση που ο διαγωνισμός θα κατακυρωνόταν υπέρ της, θα αποτελούσε έναν αξιόλογο σύμμαχο του ομίλου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v