Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

R.Kaplan:Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής

Τη σημασία της υλοποίησης της εταιρικής στρατηγικής από το σύνολο των εργαζομένων τόνισε σε διάλεξή του ο καθηγητής του Harvard Dr.Kaplan, δημιουργός της επαναστατικής διοικητικής προσέγγισης Balanced Scorecard.

R.Kaplan:Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής
Διάλεξη στην οποία υπογράμμισε τη σημασία της διάδοσης και υλοποίησης της εταιρικής στρατηγικής από το σύνολο των μελών ενός επιχειρηματικού οργανισμού έδωσε την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο καθηγητής του Baker Foundation του Harvard Business Schoοl, Dr.Robert Kaplan. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η Microsoft Ελλάδος.

Ο Dr.Kaplan, μαζί με τον Dr.David Norton, είναι οι δημιουργοί της επαναστατικής για τα επιχειρησιακά δεδομένα διοικητικής προσέγγισης γνωστής ως Balanced Scorecard, η παρουσίαση της οποίας τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, μέσα από τις αναφορές σε πραγματικά case studies, αποτέλεσε τον πυρήνα της διάλεξης του αμερικανού καθηγητή.

Τι σημαίνει Balanced Scorecard, τι σηματοδοτεί η εφαρμογή της προσέγγισης αυτής στη διοίκηση μιας επιχείρησης και ποιά είναι τα οφέλη που αποκομίζει ο οργανισμός; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα τα οποία έθεσε και αποπειράθηκε να απαντήσει ο Dr.Kaplan.

Δεδομένου του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι σύγχρονες επιχειρήσεις, οι κλασσικές μέθοδοι διοίκησης επιχειρήσεων δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των όλο και πιο απαιτητικών και πολυποίκιλων προκλήσεων που εμφανίζονται.

Και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των επιχειρήσεων να καταγράφουν και να αξιολογούν την αποδοτικότητά τους, ως οικονομικές μονάδες που είναι, η προσέγγιση Balanced Scorecard έρχεται να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την δραστηριοποίηση μιας επιχείρησης στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και με την ίδια την επιβίωση της.

Η λέξη κλειδί πάνω στην οποία βασίζεται η προσέγγιση του Dr.Kaplan είναι «στρατηγική». Και εξηγεί, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη τυπική επιχείρηση είναι ότι οι εργαζόμενοί της δεν έχουν σαφή εικόνα της στρατηγικής της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι της επιχείρησης δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές πληροφορίες που θα τους επέτρεπαν να συντονίσουν καλύτερα της προσπάθειές τους και να ενισχύσουν τη λήψη καλύτερων επιχειρηματικών αποφάσεων εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων, με γνώμονα πάντα μια κοινή και κατανοητή από όλους στρατηγική.

Αυτή η άγνοια αποτελεί την βασική αιτία για την ασυμφωνία που καταγράφεται συχνά ανάμεσα στους επιδιωκόμενους από το top management στόχους και των όσων το ανθρώπινο δυναμικό θεωρεί ότι δύναται να επιτύχει.

Η Balanced Scorecard, ως προσέγγιση για την διαχείριση της αποδοτικότητας, επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στον αποτελεσματικό συνδυασμό του ανθρώπινου δυναμικού, την καταγραφή των βασικών διαδικασιών που τίθενται σε λειτουργία στην επιχείρηση και στην αξιολόγηση των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και τη βελτιστοποίηση της στρατηγικής της επιχείρησης και των εργασιών της.

Ο Dr.Kaplan επισήμανε την θεμελιώδη σημασία που έχει η πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες, ως παράγοντα λήψης των σωστών επιχειρηματικών αποφάσεων, την μέτρηση της αποδοτικότητας και την υλοποίηση τους σε έγκαιρο χρονικό διάστημα.

Η αναγκαιότητα αξιόπιστων δεδομένων προερχόμενων από μια κοινή για όλους τους εργαζομένους πηγή, η δυνατότητα πρόσβασης, ανάλυσης και κοινής χρήσης των πληροφοριών εντός της επιχείρησης, καθώς και η δυνατότητα για αξιοποίησή τους αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα συντονισμένης λειτουργίας όλων των τομέων ενός επιχειρηματικού οργανισμού και εντέλει την βασική προϋπόθεση για επιτυχή δράση.

Η προσέγγιση του Dr.Kaplan καθιστά δυνατή την επικοινωνία της εταιρικής στρατηγικής σε όλα τα μέλη του οργανισμού και την τέλεση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων γύρω από έναν βασικό άξονα προσδιορισμού της «αξίας» που δημιουργεί η επιχείρηση για τους πελάτες της.

Η καθαρή διατύπωση και μεταλαμπάδευση της εταιρικής στρατηγικής από την ανώτατη διοίκηση προς τα κάτω καθιστά όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνούς των στόχων και της κουλτούρας της εταιρείας, κατευθύνει αποτελεσματικότερα της εργασίες προς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της επιχείρησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δίνει νόημα (scope) στην εργασία για την επίτευξη των στόχων και καθιστά μετρήσιμη την απόδοση με κριτήριο την επιτέλεση των στρατηγικών στόχων.

Με άλλα λόγια ο Dr.Kaplan έκανε λόγο για συντονισμό, σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας, των δραστηριοτήτων για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση με την τήρηση και την υλοποίηση της ευρύτερης επιχειρησιακής στρατηγικής.

Η προσέγγιση Balanced Scorecard θεωρεί την στρατηγική ως μια διαρκή διαδικασία που διατρέχει την επιχειρησιακή καθημερινότητα και φέρνει τον ανθρώπινο παράγοντα στο προσκήνιο, ως το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που καθορίζει την αξία ενός οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v