Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

450 κολοσσοί στις συμπληγάδες των ισοτιμιών

Τους 450 κολοσσούς που επηρεάζονται από τις συναλλαγματικές αναταράξεις συγκέντρωσε σε έκθεσή της η Merrill Lynch, αναλύοντας τις εταιρίες και τους κλάδους που επωφελούνται και ζημιώνονται από τις συναλλαγματικές αναταράξεις. Παράλληλα, η Morgan Stanley κοιτάζει ”πίσω” από τις παρεμβάσεις της Fed και της BoJ.

450 κολοσσοί στις συμπληγάδες των ισοτιμιών
Τους 450 κολοσσούς που επηρεάζονται από τις συναλλαγματικές αναταράξεις συγκέντρωσε σε έκθεσή της η Merrill Lynch με τίτλο ”What a weaker dollar could mean for Eafe Investors” και ημερομηνία 2 Οκτωβρίου, αναλύοντας παράλληλα τις εταιρίες και τους κλάδους που επωφελούνται και ζημιώνονται κυρίως από την πτώση του δολαρίου.

Tην ίδια στιγμή η Morgan Stanley εφιστά την προσοχή των traders, για το κρίσιμο επίπεδο των 100 γιεν ανά δολάριο προεξοφλώντας περαιτέρω πτώση στο αμερικανικό νόμισμα, τόσο έναντι του ευρώ όσο κι έναντι του γιεν.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε χθεσινή έκθεσή του διεθνούς επενδυτικού οίκου με τίτλο ”USD/JPY: 100 is the only barrier I truly respect”, χαρακτηρίζοντας όμως την ίδια στιγμή υπερβολικές τις ανησυχίες για την ανατίμηση του γιεν.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley για την αγορά συναλλάγματος, Stephen Jen, τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από την BoJ (οι οποίες σημειωτέον προβλέπεται να συνεχιστούν) αγοράζοντας δολάρια ή ομόλογα και πουλώντας γιεν, αρκεί να διατηρηθεί η πτώση του δολαρίου, όπως άλλωστε φαίνεται λίγο μετά τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο που έχουν στην ισοτιμία δολαρίου-γιεν οι παρεμβάσεις.

Η κάμψη όμως του ”greenback”, που προβλέπει ο κ. Jen, θα συμβάλλει σε ένα ”ράλι– προσόν” για το γιεν, το οποίο με τη σειρά του θα έχει μηδαμινό αρνητικό αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία, η οποία ήδη έχει τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.

Εν αντιθέσει η ανοδική κούρσα που θα επιδοθεί το ευρώ, λόγω της πτώσης του δολαρίου, χαρακτηρίζεται ”υποχρεωτική”, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά. ”Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, δεν έχουν εξαφανιστεί” δήλωσε άλλωστε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Wim Duisenberg.

Σε επίπεδο αγορών, η Merrill Lynch εντόπισε 450 μετοχές που ανήκουν στις ανεπτυγμένες αγορές, εκτός όμως των ΗΠΑ (Benchmark Εafe), των οποίων η πορεία ”καθορίζεται” στενά και από τις διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Όταν το γιεν ενισχύεται έναντι του δολαρίου τότε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τον Benchmark Eafe τείνουν να σημειώνουν:

• η ιαπωνική αγορά, ο εγχώριος χρηματοοικονομικός κλάδος αλλά και αυτός των μη κυκλικών υπηρεσιών

• και σε επίπεδο μετοχών η Resona, Fujisawa, Kyocera, Mizuho, 7-eleven Japan

Εκείνοι που τείνουν να σημειώνουν χειρότερες αποδόσεις σε σχέση με τον Benchmark Eafe είναι:

• ο βρετανικός τομέας των κυκλικών υπηρεσιών, οι βασικές γερμανικές βιομηχανίες, η ισπανική, η βρετανική και η ολλανδική αγορά, και ο βρετανικός και ισπανικός κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

• και σε επίπεδο μετοχών είναι η Sandander Central Hispano, Honda Motor, Credit Suisse, Accor, κοκ.

Όταν το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου τότε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τον Benchmark Eafe τείνουν να σημειώνουν:

• οι γερμανικές και οι βελγικές εταιρίες κοινής ωφέλειας και ο κλάδος των πορτογαλικών κυκλικών υπηρεσιών

• και σε επίπεδο μετοχών η Electrabel, Carrefour, Cepsa, Air liquide

Εκείνοι που τείνουν να σημειώνουν χειρότερες αποδόσεις σε σχέση με τον Benchmark Eafe είναι:

• ο ολλανδικός βιομηχανικός τομέας, οι τεχνολογίες πληροφορικής του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης

• και σε επίπεδο μετοχών η Amvescap, Sony, Philips Electronics, κοκ.

Όταν το γιεν ενισχύεται έναντι του ευρώ τότε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τον Benchmark Eafe τείνουν να καταγράφουν:

• η ιαπωνική αγορά , ο ιαπωνικός κλάδος τεχνολογίας πληροφορικής

• και σε επίπεδο μετοχών η Kyocera, Fujitsu, Tokyo Electron

Εκείνοι που τείνουν να σημειώνουν χειρότερες αποδόσεις σε σχέση με τον Benchmark Eafe είναι:

• ο σουηδικός και γερμανικός τομέας εταιριών κοινής ωφέλειας,οι

γερμανικές βιομηχανίες, η ισπανική, βελγική και αυστριακή αγορά

• και σε επίπεδο μετοχών είναι η Degussa, Pernod Ricard, Marks

& Spencer, BASF, Air Liquide.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v