Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει με τις Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων

Στη μείωση των επιτοκίων στα καταναλωτικά δάνεια των τραπεζών θα οδηγήσει η λειτουργία των Εταιριών Παροχής Πιστώσεων, σύμφωνα με εκτίμηση ανώτατου στελέχους της Τ.τ.Ε. Eτοιμη για δραστηριοποίηση η πρώτη εταιρία του νεου κλάδου.

Τι αλλάζει με τις Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων
Στη μείωση των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων των τραπεζών, που φθάνουν σήμερα στο 12% κατά μέσο όρο και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 15% θα οδηγήσει η λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων (ΕΠΠ).

Την εκτίμηση αυτή έκανε στο euro2day.gr, ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η λειτουργία των ΕΠΠ σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει συμβάλει ουσιαστικά στον ανταγωνισμό της αγοράς καταναλωτικής πίστης.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι οι ΕΠΠ δεν έχουν μεγάλο μερίδιο στις αγορές, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν καταθέσεις και είναι αναγκασμένες να προσφεύγουν σε δανεισμό από τη διατραπεζική αγορά χρήματος ή από άλλες τράπεζες μέσω συμβάσεων που συνάπτουν.

Αμέσως θα λάβει άδεια λειτουργίας μία γαλλική ΕΠΠ, ο φάκελος της οποίας έχει ήδη εξετασθεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Τ.τ.Ε. Οι ΕΠΠ χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια για τη λειτουργία τους - 6 εκατ. ευρώ το 2002 και 9 εκατ. ευρώ το 2003 αντί 18 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν οι τράπεζες – αλλά πρέπει να έχουν συντελεστή φερεγγυότητας 10%.

Η εποπτεία της φερεγγυότητας των ΕΠΠ θα γίνεται από την Τ.τ.Ε. με τις ίδιες διαδικασίες που εφαρμόζει για τις τράπεζες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί από την Τ.τ.Ε. στη συνεργασία των ΕΠΠ με εταιρίες παροχής στοιχείων για τη συμπεριφορά των δανειοληπτών, όπως για παράδειγμα ο Τειρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v