Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη: Οι ασφαλιστικές κάνουν... πάρτι

H πτώση του ασφαλιστικού γίγαντα AIG δημιουργεί ευκαιρίες για εξαγορές. Οι ευρωπαϊκοί ηγετικοί ασφαλιστικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους. Ο κλάδος διανύει την περίοδο της ευφορίας που έρχεται μετά την καταιγίδα.

Ευρώπη: Οι ασφαλιστικές κάνουν... πάρτι
H πτώση του ασφαλιστικού γίγαντα AIG δημιουργεί ευκαιρίες για εξαγορές. Οι ευρωπαϊκοί ηγετικοί ασφαλιστικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους. Ο κλάδος διανύει την περίοδο της ευφορίας που έρχεται μετά την καταιγίδα. Με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και με ισχυρή πτώση οι μετοχές των εταιρειών προσφέρονται για τους επενδυτές.

Ειδικότερα, η πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και η κατάσταση της American International Group, που τελευταία στιγμή διασώθηκε με κρατικά αμερικανικά κεφάλαια, θεωρείται ότι ευνοούν τους κραταιούς ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς ομίλους.

Κατ’ αρχάς, η AIG και πολλές αμερικανικές τράπεζες που έχουν μακροπρόθεσμα αποταμιευτικά προϊόντα αγωνίζονται να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Αργά ή γρήγορα, παράγοντες της αγοράς και αναλυτές πιστεύουν πως θα υπάρξει νέα φάση συγκεντρωτισμού, με τους ισχυρούς ασφαλιστικούς ομίλους να εξαγοράζουν εκείνους που βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της έκθεσής τους στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι οι κραταιοί ευρωπαϊκοί όμιλοι θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες από την AIG.

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται η γαλλική AXA, η γερμανική Allianz SE και η ιταλική Assicurazioni Generali S.A., οι οποίες δεν έχουν διαγράψει ενεργητικό άμεσα συνδεδεμένο με την αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους. Το μεγάλο πρόβλημα της AIG ήταν ότι είχε εγγυηθεί τα «τοξικά απόβλητα», όπως αποκαλούνται τα δομημένα επενδυτικά ομόλογα τα οποία έχουν εκδοθεί πάνω σε στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου.

Νέος κύκλος εξαγορών

Το κενό που θα δημιουργήσει η αδυναμία της AIG θα ενισχύσει τους ηγετικούς ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς ομίλους, με αποτέλεσμα να ανοίξει και νέος κύκλος εξαγορών μικρών από μεγάλα «ψάρια». Ήδη, στελέχη της γαλλικής AXA σε τελευταίες δηλώσεις τους παρουσιάζουν την εταιρεία έτοιμη να αδράξει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την τρέχουσα πιστωτική κρίση, η οποία κατά κύριο λόγο έχει πλήξει τις ΗΠΑ, αφήνει όμως αλώβητους τους ασφαλιστικούς ομίλους της Ευρώπης.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν στο σημείο αυτό το αμυντικό πλεονέκτημα που έχουν οι ασφαλιστικές οι οποίες συνεργάζονται με τραπεζικούς ομίλους, ώστε να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα των τραπεζικών εταίρων τους.

Η παρούσα χρονική στιγμή θεωρείται ότι εξυπηρετεί τους εκπροσώπους του διεθνούς ασφαλιστικού χώρου και στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Η πτώση του κλάδου στην Ευρώπη (στον Dow Jones Stoxx 600) το τελευταίο δωδεκάμηνο προσεγγίζει το 30%, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -40%. Με βάση τις μετρήσεις των αναλυτών, ο ασφαλιστικός κλάδος πλησιάζει στο ιστορικό ναδίρ. Έτσι, θεωρείται ότι οι αποτιμήσεις είναι ιδιαίτερα δελεαστικές.

Μεγαλύτερες αντοχές

Από την άλλη, η πτώση στα ταμπλό των χρηματιστηρίων για τις ασφαλιστικές θεωρείται πολύ μεγάλη, εάν συγκριθούν οι ζημίες τους με εκείνες των τραπεζικών ομίλων. Ουσιαστικά, οι ασφαλιστικοί όμιλοι είναι θύμα της κρίσης εμπιστοσύνης των επενδυτών για τους εκπροσώπους όλου του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Όμως, εκτός από τη μικρή έκθεσή τους στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερες αντοχές σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις, όπως συνέβη στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Και αυτό διότι έκτοτε έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην επενδυτική πολιτική τους, έχοντας υιοθετήσει αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην παρουσίασαν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τραπεζών, όμως τώρα οι ασφαλιστικοί όμιλοι είναι πιο ανθεκτικοί στην κρίση.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 550 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (3 - 7 Οκτωβρίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v