Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”χρυσή δωδεκάδα” της Σοφοκλέους

Δώδεκα μετοχές με τυπικά χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αλλά και P/E χαμηλότερο από 18, που αυτόματα τις κατατάσσουν στη λεγόμενη ”ποιοτική” υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, πλαισιώνουν τη ”χρυσή δωδεκάδα” της Σοφοκλέους.

Η ”χρυσή δωδεκάδα” της Σοφοκλέους
του Γιώργου Σαββάκη

Τα τμήματα αναλύσεων των χρηματιστηριακών ”φωνάζουν” για την ποιοτική υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση και τη στροφή που πρέπει να δείξουν οι επενδυτές σε μετοχές με ”καλά” θεμελιώδη χαρακτηριστικά.

Ο ”Μ”, με βάση τα στοιχεία της SelasNet Consensus Screener και κριτήρια η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή για τα έτη 2003 και 2004 να είναι μεγαλύτερη του 10% και οι πολλαπλασιαστές κερδών για το 2003 και 2004 μικρότεροι από 18, παρουσιάζει 12 μετοχές με τυπικά χαρακτηριστικά που τις κατατάσσουν στη λεγόμενη ”ποιοτική” υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι 12 εταιρείες που προέκυψαν από τη βάση δεδομένων της SelasNet, αποτελούν μερικές από τις ”αγαπημένες” Ελλήνων και ξένων αναλυτών και έχουν αξιολογηθεί με θετικές συστάσεις.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η SelasNet, η οποία περιλαμβάνει γύρω στις 70 εταιρείες, από τις μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE/ASE-20 υψηλούς ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή για φέτος και το 2004, και ταυτόχρονα P/E χαμηλότερα από 18, παρουσιάζουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τράπεζας Πειραιώς και ΔΕΗ.

Αντίστοιχα, οι μετοχές από τον δείκτη FTSE/ASE Mid-40 που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια είναι οι Folli Follie, Γερμανός, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή, Hyatt Regency, Chipita και Delta Singular. Τέλος, η μοναδική μετοχή που συμμετέχει στον δείκτη FTSE/ASE SmallCap-80 είναι της Σαράντης.

Οι παραπάνω μετοχές για το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν μέση αύξηση της τάξεως του 16,95% σε όρους πωλήσεων και μέση αύξηση της τάξεως του 25,79% σε όρους κερδών προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας.

ΟΠΑΠ: Αύξηση μεγεθών στο εξάμηνο βάσει των εκτιμήσεων, ενώ αποτελεί και μία από τις αγαπημένες μετοχές ξένων και Ελλήνων αναλυτών. Οι μέσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων της SelasNet για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 25% για το 2004. Βασικά στοιχεία της μετοχής είναι τα αμυντικά χαρακτηριστικά της, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις, οι ταμειακές ροές που δημιουργεί και η ελκυστική της αποτίμηση, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου καλύτερα των προβλέψεων, ενώ για το τρέχον έτος και το 2004 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 15%. Τα σημαντικότερα στοιχεία που αναμένεται να προσδώσουν επιπρόσθετη δύναμη στην τράπεζα είναι η στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο της ING, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους τομείς bank assurance και asset management και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την ETBA Bank στα τέλη του τρέχοντος έτους.



ΔΕΗ: Το νέο ισχυρό ”blue chip” της ελληνικής αγοράς. Δυνατά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αγαπημένη όλων σχεδόν των τμημάτων ανάλυσης, παρά την πρόσφατη αρνητική εξέλιξη σε όρους αύξησης τιμολογίων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της SelasNet κάνουν λόγο για αυξήσεις στα EPS της τάξεως του 40% για τα έτη 2003 και 2004. Βασικά επενδυτικά σημεία για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι η ελκυστική της αποτίμηση (P/E 04 της τάξεως του 9,10!), αλλά και η ύπαρξη της θυγατρικής Tellas στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

FOLLI FOLLIE: Εντυπωσιακά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μέση προσδοκώμενη αύξηση κερδών ανά μετοχή για το 2004 άνω του 30% και P/E της τάξεως του 10,70. Σημαντικότερο σημείο για την εταιρεία, η εξαγορά σε συνεργασία με τον Γερμανό των KAE και η σημαντική ανάπτυξη των σημείων πώλησης της εταιρείας.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Αποτελέσματα εξαμήνου ανώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς και προβλέψεις για αυξήσεις των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 16% για το 2004. Η εξαγορά του 20% των ΚΑΕ, το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων, η επέκταση στο εξωτερικό αλλά και η συνεργασία και με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν τα βασικά επενδυτικά σημεία για την εταιρεία.

INTRALOT: Τα αποτελέσματα του εξαμήνου για την εταιρεία ήταν ανάλογα των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της SelasNet, για φέτος και το 2004 τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 19% και 18%, αντίστοιχα. Στα θετικά επενδυτικά στοιχεία της μετοχής είναι η ελκυστική της αποτίμηση, με ένα προσδοκώμενο P/E της τάξεως του 10,80 για το 2004, αλλά και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ανάλογα των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν τα μεγέθη του εξαμήνου της εταιρείας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεων αναλυτών, βάσει της SelasNet, κάνουν λόγο για μια αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2004 της τάξεως του 20%, ενώ το P/E για το 2004 κυμαίνεται στο 4,30. Επενδυτικά σημεία για την εταιρεία είναι γεωγραφική και κλαδική διαφοροποίηση που διαθέτει (κατασκευές σπιτιών, real estate, ξενοδοχεία), αλλά και η σημαντική του εμπειρία της στον τομέα των ιδιωτικών και δημόσιων έργων.

HYATT REGENCY: Σημαντική αύξηση των ενοποιημένων μεγεθών της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο, λόγω της ενοποίησης των αποτελεσμάτων του Καζίνο της Πάρνηθας. Δυνατά σημεία στην επενδυτική αξιολόγηση της μετοχής αποτελούν τα εμπόδια εισόδου στον κλάδο λόγω της ύπαρξης αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για την περιοχή των Αθηνών και οι υψηλές ταμειακές ροές που δημιουργεί η επιχείρηση. Σε όρους αποτίμησης, το P/E του 2004 προβλέπεται σε 13,40 και η αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2004 στο 16%.

CHIPITA: Σημαντική αύξηση στα κέρδη προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις της SelasNet για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για ένα P/E της τάξεως του 13,30 και αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξεως του 11%. Θετικά χαρακτηριστικά για την εταιρεία είναι οι θυγατρικές στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, με συμμετοχή άνω του 40% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών.

DELTA SINGULAR: Τα αποτελέσματα του εξαμήνου δεν ικανοποίησαν την αγορά, αλλά για το 2004 οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια σημαντική αύξηση στα κέρδη της τάξεως του 30% και P/E της τάξεως του 13,40. Καταλύτη για την πορεία της εταιρείας θα αποτελέσει το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσδώσει νέα δυναμική στα αποτελέσματα της εταιρείας, εκμεταλλευόμενη την ηγετική θέση που διαθέτει στην εγχώρια αγορά πληροφορικής.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλά αποτελέσματα στο εξάμηνο σύμφωνα με τους αναλυτές, και προβλέψεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή της εταιρείας της τάξεως του 23% και P/E της τάξεως του 10,90 για το 2004. Σημαντικό σημείο για την εταιρεία είναι η διατήρηση του περιορισμού των δαπανών και η πορεία των οικονομιών στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η στρατηγική συνεργασία με τον οίκο της Estee Lauder.

FRIGOGLASS: Καλά αποτελέσματα στο εξάμηνο, ενώ για το τρέχον και το επόμενο έτος οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή, σύμφωνα με τη SelasΝet πάντα, θα είναι ιδιαίτερα ανοδικοί και θα διαμορφωθούν σε 94% και 20%, αντίστοιχα. Το P/E 2004 υπολογίζεται σε 8,40 φορές, ενώ θετικά στοιχεία για την εταιρεία είναι η δυναμική δραστηριοποίηση στην επαγγελματική ψύξη, σε συνδυασμό με την ελκυστική της αποτίμηση και την πρόσφατη κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση.

** Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”Μέτοχος & Επενδύσεις” (φύλλο 287, 19/09/2003).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v