Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημιές 28,4 δισ. ευρώ από τα ομόλογα της Wa Mu

Νέα απειλή domino effect δημιουργεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της Washington Mutual καθώς οι ομολογίες ύψους 28,4 δισ. δολ. μένουν εκτός συμφωνίας και οι κάτοχοί τους θα εγγράψουν σχεδόν ισόποσες ζημιές.

Ζημιές 28,4 δισ. ευρώ από τα ομόλογα της Wa Mu
Νέα απειλή domino effect δημιουργεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς η κατάρρευση της Washington Mutual καθώς για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των καταρρεύσεων οι ομολογίες ύψους 28,4 δισ. δολαρίων της τράπεζας μένουν εκτός συμφωνίας και οι κάτοχοί τους θα εγγράψουν σχεδόν ισόποσες ζημιές.

Οι τριγμοί στο σύστημα αναμένεται να είναι εξαιρετικά δυνατοί, καθώς το ύψος των ομολογιακών δανείων της Wa Mu είναι υψηλότερο από αυτό της Lehman και αρκετές τράπεζες και ασφαλιστικές διεθνώς βρίσκονται με τρωμένη κεφαλαιακή επάρκεια.

Σημειώνεται ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers αποτέλεσε το καίριο κτύπημα για τον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό όμιλο AIG, με αποτέλεσμα να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για να μην καταρρεύσει η μεγαλύτερη ασφαλιστική των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Bear Sterns, στη Wa Mu η JP Morgan αγοράζει τη λειτουργική της δραστηριότητα, χωρίς να παίρνει τίποτε ουσιαστικά από assets και liabilities. Μικρή πιθανότητα να συμμετάσχουν στο deal σωτηρίας έχουν οι κάτοχοι καλυμμένων ομολογιών.

Ειδικότερα, βάσει της συμφωνίας, την οποία ρύθμισε η κυβέρνηση, η JP Morgan θα πληρώσει 1,9 δισ. δολ. στις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές για να εξαγοράσει όλες τις εγγυημένες και μη καταθέσεις, τα ενεργητικά και ορισμένες από τις υποχρεώσεις των τραπεζικών επιχειρήσεων της WaMu, που περιλαμβάνουν και το προβληματικό στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των καταρρεύσεων, οι κάτοχοι ομολόγων Wa Mu μένουν εκτός συμφωνίας, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Θα αρκέσουν τα στοιχεία που παραμένουν στο υπό εκκαθάριση «κουφάρι», για να ικανοποιηθεί μέρος των κατόχων ομολόγων;

Πιθανότατα όχι, απαντούν εγχώριοι τραπεζίτες και επομένως, ομολογίες 28 δισ. δολαρίων απειλούν, αυτή τη στιγμή τις αγορές κεφαλαίου. Το εγχώριο χρηματοοικονομικό σύστημα έχει απειροελάχιστη έκθεση σε ομόλογα Wa Mu.

To δεύτερο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι σύμφωνα με τους ίδιους, ότι μειώνει κατά 0,25% τις τιμές των στεγαστικών, εξέλιξη που σημαίνει ότι οι τιμές των κατοικιών υπολογίζονται ως και 8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Τη ζημιά από τη μείωση των τιμών των στεγαστικών την πληρώνουν, ουσιαστικά, οι κάτοχοι ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v