Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανεμπόριο: Ανησυχίες για τις προβλέψεις

Αν και η πλειονότητα των εταιρειών λιανεμπορίου εμμένει στις εκτιμήσεις της, τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της χρήσης προδιαγράφουν σημάδια κόπωσης στους ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί χαμηλώνουν τον πήχη ΗΛΕΑΘ, Σαράντης, ΚΛΜ.

  • της Πέννυς Κούτρα
Λιανεμπόριο: Ανησυχίες για τις προβλέψεις
Τις εκπεφρασμένες αναθεωρήσεις μεγεθών από ορισμένες επιχειρήσεις του εγχώριου λιανεμπορίου ακολουθούν οι επιφυλάξεις παραγόντων της αγοράς και αναλυτών για την εξέλιξη των μεγεθών σειράς εταιρειών του ευρύτερου κλάδου στη χρήση του 2008.

Αν και στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις εμμένουν στις αρχικές εκτιμήσεις τους, τα μεγέθη του α΄ εξαμήνου της χρήσης προδιαγράφουν σημάδια κόπωσης στους ρυθμούς ανάπτυξης, τα οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις- δύσκολα θα ξεπεραστούν στο β΄ εξάμηνο του 2008.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς που αμφισβητούν τα guidances των εισηγμένων εταιρειών, ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτά δεν δόθηκαν στις αρχές του έτους αλλά στο β΄ τρίμηνο του 2008.

Την ανησυχία αυτή φαίνεται να ενστερνίζεται και το ταμπλό της Σοφοκλέους, καθώς το γενικότερο κλίμα καθιστά την επενδυτική κοινότητα περισσότερο φοβισμένη και καχύποπτη.

- Η αλυσίδα Ηλεκτρονική, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2007 - 2008 την προσεχή εβδομάδα, έχει ήδη προειδοποιήσει (δημοσιοποιώντας τα εννεάμηνα αποτελέσματά της) ότι τα μεγέθη της χρήσης της θα διαμορφωθούν ελαφρώς χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεών της.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της, εκτιμά ότι -ενοποιώντας και τη θυγατρική Σαραφίδης ΑΕΕ σε 12μηνη βάση- θα παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 235 εκατ. ευρώ, από 181 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, αναμένοντας αύξηση κατά 30%. Η προηγούμενη πρόβλεψή της, ωστόσο, έκανε λόγο για τζίρο ύψους 245 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 18,9 εκατ. ευρώ από 16,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,5%. Επισημαίνεται ότι η αρχική πρόβλεψη της διοίκησης της αλυσίδας έκανε λόγο για κέρδη EBITDA 20 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 7,5 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση μόλις κατά 1,6%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

O κύριος λόγος που συνέβαλε στην αναθεώρηση των προβλέψεων των ετήσιων ενοποιημένων αποτελεσμάτων του 2007 - 2008 είναι η αρρυθμία των πωλήσεων το χρονικό διάστημα Μαρτίου - Μαΐου (απεργίες, διακοπές ρεύματος κ.λπ.). Επιπλέον, οι συνολικές δαπάνες της νέας εταιρικής ταυτότητας (rebranding) της εταιρείας επηρέασαν ως έκτακτο κόστος τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της οικονομικής χρήσης της.

- Σε αναθεώρηση προβλέψεων τζίρου, μειώνοντας την προηγούμενη εκτίμησή του για τη χρήση του 2008, προχώρησε ο όμιλος Σαράντη.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην επανεκτίμηση του αναμενόμενου κύκλου εργασιών στις νέες χώρες από τη διοίκηση του ομίλου, στην υιοθέτηση πιο συγκρατημένης εικόνας ως προς τα έσοδα που θα προκύψουν από τις επεκτάσεις στις ΗΠΑ καθώς επίσης και στη στασιμότητα που αναμένεται στις κατηγορίες της επιλεκτικής αγοράς καλλυντικών και των προϊόντων υγείας και φροντίδας. Η εταιρεία, ωστόσο, διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις της για το 2009.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, οι πωλήσεις του ομίλου το 2008 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 266 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,1% σε σύγκριση με το 2007, ενώ το 2009 θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 12,8% σε σχέση με το 2008. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αλλαγές δεν επιφέρουν καμία επίδραση στην κερδοφορία του ομίλου, με αποτέλεσμα σε αυτό το επίπεδο να παρουσιάζει βελτιωμένα περιθώρια βάσει των νέων προβλέψεων. Σε μη ενοποιημένη βάση σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της εταιρείας για το 2008 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 115 και 120 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων το 2008 αναμένεται να ανέλθουν σε 20 - 23 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους θα διαμορφωθούν σε 16 - 18,5 εκατ. ευρώ.

Το 2009, η εταιρεία υπολογίζεται να παρουσιάσει πωλήσεις μεταξύ 120,75 και 126 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη προ φόρων 21 - 24,15 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 16,8 - 19,43 εκατ. ευρώ.

- Σε καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα μεγέθη της τρέχουσας χρήσης προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας Κλουκίνας - Λάππας, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις αλυσίδες παιδικών ρούχων και παιχνιδιών Mothercare και ELC, μετά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.
 
Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι για το σύνολο του έτους οι πωλήσεις του ομίλου θα αυξηθούν κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα λειτουργικά κέρδη θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι πωλήσεις των ιδίων καταστημάτων της εταιρείας την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν αύξηση κατά 0,56% έναντι της αρχικής πρόβλεψης για άνοδο κατά 10%. Η προηγούμενη εκτίμηση της εισηγμένης έκανε λόγο για αύξηση πωλήσεων και καθαρών κερδών κατά 45% φέτος. Για τις χρήσεις 2009 και 2010 προέβλεπε άνοδο πωλήσεων 25% και 15% και καθαρών κερδών 30% και 15% αντίστοιχα.

Οι στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διετία 2009-10, προς το παρόν, έχουν μείνει αμετάβλητοι. Η υστέρηση των πωλήσεων και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη αποδίδονται σε έκτακτους παράγοντες ( κινητοποιήσεις στα λιμάνια) και στην καθυστέρηση που σημειώθηκε στο άνοιγμα νέων καταστημάτων. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 549 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (26 - 30 Σεπτεμβρίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v