Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Sec: Τι θα κάνει η Σοφοκλέους

Εκτιμήσεις για τη μελλοντική συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου περιέχει το μηνιαίο report της EFG Eurobank Securities, ενώ εξετάζονται οι επιδράσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου σε αυτήν. Πως θα επηρεάσουν οι ξένες αγορές τη Σοφοκλέους και ποια είναι τα top picks.

EFG Sec: Τι θα κάνει η Σοφοκλέους
Τις εκτιμήσεις της για τα εξάμηνα των εταιριών, τη μελλοντική πορεία της Σοφοκλέους, καθώς και τις κορυφαίες μετοχικές επιλογές της περιέχει το μηνιαίο report της EFG Eurobank Securities του Σεπτεμβρίου.

Οι διεθνείς αγορές εκτιμά η EFG ότι θα παραμείνουν ο κύριος παράγοντας επιρροής στην επίδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η ελληνική αγορά επισημαίνεται στο report, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, έχει εισέλθει σε φάση διόρθωσης, καθώς ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 6% από την αρχή του μήνα (10/9).

Η ελληνική αγορά αναφέρεται ως η μόνη που εμφάνισε απώλειες τον τελευταίο μήνα, πηγαίνοντας αντίθετα στην τάση των διεθνών αγορών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι προηγήθηκε η περίοδος κατά την οποία η Σοφοκλέους εμφάνιζε υπεραποδόσεις έναντι των άλλων αγορών, προκύπτει ότι το ”gap” αυτό που ανέκυψε από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, στενεύει.

Για τη συνέχεια, πιστεύεται ότι ο συσχετισμός του ΧΑ με τις ξένες αγορές θα μετατραπεί ξανά σε θετικός. Μεσοπρόθεσμα, το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια θα είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθούν τα κέρδη που εμφανίστηκαν από τις αρχές του 2003.

Η ανακοίνωση των στοιχείων εξαμήνου οδήγησε σε ανοδικές αναθεωρήσεις και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για ένα έτος με θετικό ρυθμό αύξησης κερδών ανά μετοχή. Αν και το τελευταίο αυτό στοιχείο αποδίδεται περισσότερο σε εξοικονόμηση κόστους και όχι σε ”top line” ανάπτυξη, η συνολική εικόνα είναι ενθαρρυντική και δίνει ελπίδες ότι το 2003 θα είναι καλό έτος για τις μετοχικές αγορές. Η EFG Securities εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 14% για το 2003.

Ο υπόλοιπος Σεπτέμβριος είναι πιθανό να παραμείνει ”φτωχός” σε επιχειρηματικές εξελίξεις και το ΧΑ είναι πιθανό να συνεχίσει να επιδεικνύει κάποια νευρικότητα μέχρι να καταφέρει να συντονιστεί για μία ακόμη φορά με το εξωτερικό, προσθέτει η Eurobank Sec.

Αναλυτικότερα για τα αποτελέσματα εξαμήνου, η χρηματιστηριακή παρατηρεί ότι ”επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη της κερδοφορίας στον τραπεζικό κλάδο”, αν και- όπως αναφέρει, δεν παρατηρήθηκε ευρύτερη ανάκαμψη κερδών.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εισηγμένων αυξήθηκε κατά 13%, αντίστοιχα της τάσης που παρατηρήθηκε στο α΄ τρίμηνο του έτους και με σχετικά καλό ρυθμό ανάπτυξης, δεδομένου του ότι ο μέσος πληθωρισμός για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν στο 3,6% και οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ, στο 4,4%.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν με το ”ήπιο” 2,2% σε ετήσια βάση, εξαιρουμένων των τραπεζών των κατασκευών και της ΔΕΗ. Αν προστεθούν και αυτές οι πρόσοδοι, τα κέρδη προ φόρων εμφάνισαν μεταβολή κατά 16,1%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τις ανταγωνιστικές πιέσεις κάτω από τις οποίες λειτουργεί η πλειοψηφία των ελληνικών εταιριών, καθώς και την σχετικά άκαμπτη δομή κόστους.

Για τη συνέχεια, η EFG Securities αναμένει τη συνέχιση της θετικής τάσης στον τραπεζικό και τον κατασκευαστικό τομέα, αν και η ευρύτερη ανάκαμψη μένει ακόμη να έλθει.

Τη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της EFG Eurobank Securities αποτελούν οι Cosmote (outperform), Vodafone Panafon (outperform), ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola 3E (outperform), Τιτάν και Hyatt.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v