Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Real estate: Οι 10 ακριβότερες πόλεις του κόσμου

Τις 10 ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να κατέχει κανείς επαγγελματική στέγη εξετάζει μελέτη δύο διεθνών εταιριών real estate. Στην 11η θέση βρίσκεται η Αθήνα, ενώ πρώτο έρχεται το Λονδίνο.

Real estate: Οι 10 ακριβότερες πόλεις του κόσμου
Το κόστος της χρήσης στεγασμένου χώρου για επιχειρηματικούς σκοπούς σε 45 χώρες εξετάζεται σε μελέτη των εταιριών real estate, Cushman & Wakefield και Healey & Baker.

Στα γενικά συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι σε επίπεδο μέσου όρου οι τιμές ενοικίασης κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο του 2001, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης κυρίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας.

Η ακριβότερη πόλη, αν βέβαια ενδιαφέρεται κανείς να νοικιάσει επαγγελματική στέγη, είναι, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, το Λονδίνο. Στη δεύτερη θέση έρχεται το Τόκιο, ενώ τη δεκάδα -κατά σειρά... ακρίβειας- συμπληρώνουν το Παρίσι, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, η Φρανκφούρτη, η Γενεύη, η Βομβάη και το Μιλάνο.

Εντυπωσιακή άνοδο τιμών εμφάνισαν, όπως παρατηρεί η έκθεση, η Μόσχα, που στο αντίστοιχο περσινό διάστημα βρισκόταν στην 9η θέση, το Μιλάνο (πέρσι στην 25η θέση ) και το Παρίσι, το οποίο ανέβηκε στην 3η από την 5η θέση.

Το μέτρο στάθμισης των πόλεων και η κατάταξή τους προκύπτει από το κόστος που εμφανίζει η ενοικίαση ενός τετραγωνικού μέτρου για επαγγελματική χρήση στο χρονικό διάστημα ενός έτους.

Ετσι, η τιμή αυτή για τη βρετανική πρωτεύουσα διαμορφώνεται στα 1.728 ευρώ και για το Τόκιο στα 1.213 ευρώ, ενώ στο Παρίσι έπεσε στα 991 ευρώ. Ενδιαφέρον μπορεί να φανεί το ότι η ενοικίαση ενός τετραγωνικού μέτρου στη Μόσχα είναι ακριβότερη απ’ ό,τι στη Νέα Υόρκη!

Και μη βιαστείτε να σχηματίσετε την εντύπωση ότι όλα αυτά... απέχουν από την ελληνική πραγματικότητα. Στην 11η μόλις θέση έρχεται η Αθήνα, μπροστά από πόλεις όπως η Στοκχόλμη, η Μαδρίτη, το Λουξεμβούργο και η Σεούλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v