Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γενικός Δείκτης πάει στη... ΔΕΘ!

Ποίας υποδοχής τυγχάνουν από το Γ.Δ. οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες που παραδοσικά ανακοινώνονται στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τις 7 χρονιές που ο Κ. Σημίτης βρίσκεται στην πρωθυπουργία; Τί δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Ο Γενικός Δείκτης πάει στη... ΔΕΘ!
Θετική μοιάζει να είναι σε γενικές γραμμές η αντίδραση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι οποίες κατά παράδοση γίνονται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και αφορούν στην κυβερνητική οικονομική πολιτική (*).

Μόνο που οι τελευταίες δύο χρονιές ήταν αρνητικές!

Από το 1996, χρονιά που ο κ. Κ. Σημίτης ανέλαβε την πρωθυπουργία, τις πέντε από τις επτά φορές η 15η Σεπτεμβρίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν την πρώτη του ίδιου μήνα!

Σχετικά βεβαίως με τα στατιστικά αυτά στοιχεία (**), πρέπει επίσης να επισημανθούν οι ανοδικές και πτωτικές υπερβολές της αγοράς μας (1999 και 2001, αντίστοιχα), όταν ο Γ.Δ. εμφάνισε μεταβολές της τάξης του 17%-19% - προφανώς όχι λόγω της θετικής ή αρνητικής υποδοχής των εξαγγελιών...

Έτσι, αν και είναι σε γενικές γραμμές δύσκολο να αποσαφηνιστεί το premium των ποσοστιαίων κερδών που χάρισαν κατά το παρελθόν στον δείκτη οι κυβερνητικές επιταγές της ΔΕΘ, κάποιες ανοδικές τάσεις φαίνεται ότι δικαιολογούνται από το ότι η δημοσιότητα που δίνεται στα εγκαίνια της έκθεσης είναι πολύ μεγάλη για να υπάρχουν ανακοινώσεις με αρνητική χροιά.

Πολλώ δε μάλλον παραμονές εκλογών...

Δ. Γλ.

(*) Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το τεύχος 285 της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (05/09/2003)

(**) Δείτε στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” το γράφημα με τις αποδόσεις του Γ.Δ. στο διάστημα 1- 15 Σεπτεμβρίου και για τα έτη 1996- 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v