Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις νάρκες για τις αρτοβιομηχανίες

Μικτή ήταν η εικόνα των εταιριών στα αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους. Προβληματίζει η άνοδος των πρώτων υλών, ιδίως της τιμής του αλευριού.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τρεις νάρκες για τις αρτοβιομηχανίες
«Προστατευμένες», σε γενικές γραμμές, οι αρτοβιομηχανίες από την οικονομική κρίση που πλήττει τους καταναλωτές, ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχονται από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων ροκανίζει μέρος του τζίρου και του όγκου των πωλήσεών τους, καθώς και την αρτοποιητική νομοθεσία και τα εμπόδια που θέτει στην ανάπτυξη της κατηγορίας bake off.

Παράλληλα, το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης έπρεπε να αντεπεξέλθουν και στο αυξημένο κόστος παραγωγής, που επηρεάστηκε σημαντικά από τη ραγδαία άνοδο στις τιμές όλων των πρώτων υλών και κυρίως των αλεύρων και από την άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων, η πορεία των οικονομικών μεγεθών τους παρουσίασε μικτή εικόνα.

Συγκεκριμένα:

- Οι πωλήσεις του ομίλου Κατσέλη το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκαν στα 32,354 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 13,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 12%, ανερχόμενα στα 2,695 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μεταβολής του μικτού περιθωρίου κέρδους και της αύξησης των εξόδων διάθεσης. Το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 42,77% έναντι 49,08% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μεταβολή οφείλεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ειδικά αναφορικά με τα άλευρα, που είναι βασική πρώτη ύλη της εταιρείας και κύριος συντελεστής στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση άγγιξε το 53,33% σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του α΄ εξαμήνου του 2007. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων του ομίλου, ανήλθαν στα 420.000 ευρώ έναντι 922.000 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στο 1,642 εκατ. ευρώ έναντι 679.000 ευρώ το περυσινό α΄ εξάμηνο, σημειώνοντας άνοδο 141,8%.

Τα κέρδη μετά φόρων έχουν ωφεληθεί από την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης συνολικού ποσού 1,671 εκατ. ευρώ επειδή εκτιμάται ότι τα φορολογητέα κέρδη της επιχείρησης την επόμενη πενταετία θα είναι τέτοια ώστε να καλύψουν τις φορολογητέες ζημίες της χρήσης του 2007. Ο αναβαλλόμενος φόρος προέρχεται από τη μεταφορά της φορολογικής ζημίας της χρήσης 2007 λόγω αναθεώρησης του πλάνου αναδιάρθρωσης των εταιρειών του ομίλου. Μέρος της αναγνωρισμένης αυτής απαίτησης συνολικού ποσού 383.000 ευρώ ήδη χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καλύψει φόρο από τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του έτους.
3Ανοδικά κινήθηκε και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 25,6% και από 23,18 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 ανήλθε σε 29,12 εκατ. ευρώ.

Το μικτό κέρδος σημείωσε άνοδο κατά 28,5% για τον όμιλο και διαμορφώθηκε σε 13,42, εκατ. ευρώ, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16% και ανήλθαν σε 4,82 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 20,9% για τον όμιλο και έφτασαν στα 693.899 ευρώ.

- Σε ό,τι αφορά την Elbisco, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της σημείωσε άνοδο της τάξεως του 13,53% ανερχόμενος στα 98,261 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά 75,52% στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της εταιρείας Elbisco ΑΒΕΕ και κατά 21,87% στην άνοδο του κύκλου εργασιών της εταιρείας Zitoluks A.D. Skopje.

Αναφορικά με την Elbisco ΑΒΕΕ, ενίσχυσε τις πωλήσεις της σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων που παράγει (φρυγανιά, ψωμί, μπισκότα και άλευρα), πρωτίστως λόγω της ανόδου των τιμών και δευτερευόντως λόγω της αύξησης του όγκου. Όσον αφορά στη Zitoluks A.D. Skopje, η ενίσχυση προήλθε από το διευρυμένο δίκτυο πώλησης, από την εισαγωγή νέων κωδικών και την αύξηση των τιμών πώλησης. Οι νέοι κωδικοί αφορούν σε προϊόντα άρτου. Η συμμετοχή αυτών των κωδικών στην άνοδο του κύκλου εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2008 ανέρχεται σε 13,8%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,879 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,178 εκατ. ευρώ. Το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου κατά το εξεταζόμενο εξάμηνο ανήλθε σε 5,571 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 45,11% του EBITDA, ενώ στις 30/6/2007 ήταν 4,024 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευε το 38,82%. Βασική αιτία για την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους είναι και η άνοδος των επιτοκίων.

---Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Πέρα από την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων τους εντός των ελληνικών τειχών, οι εταιρείες του κλάδου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενίσχυση της παρουσίας τους στο εξωτερικό, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα και φυσικά τζίρο και κέρδη σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά την αρτοποιητική νομοθεσία, ορατό είναι, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος 3526/2007. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά να άρει τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος στη διάθεση του ψωμιού τύπου bake off.

Σημειώνεται ότι οι αρτοβιομήχανοι μαζί με τους πρατηριούχους άρτου και τα σούπερ μάρκετ έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του νόμου περί αρτοποιίας, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία σήμερα υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v