Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί προβληματίζουν οι μετοχές του «σαραντάρη»

Από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη, στο πρώτο εξάμηνο του έτους 28 παρουσίασαν κέρδη και 11 εμφάνισαν ζημίες σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων. Οι εταιρίες κλειδιά, οι αποδόσεις και οι αρνητικές εκπλήξεις.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Γιατί προβληματίζουν οι μετοχές του «σαραντάρη»
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και οι αποδόσεις των μετοχών του Mid 40 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εξαμήνου και οι πρώτες αντιδράσεις, κρίνοντας και από το ταμπλό της Σοφοκλέους, είναι αρνητικές, αφού ο Γενικός Δείκτης δείχνει να χαρακτηρίζεται από πτωτικές διαθέσεις, αλλά και ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 βρίσκεται κοντά στις 3.850 μονάδες.

Λίγο έως πολύ τα αποτελέσματα των 20 εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν αναλυθεί, ενώ το κρίσιμο στοιχείο για την αγορά είναι ο μικρότερος δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού από εκεί πάντοτε προέρχονται οι εκπλήξεις.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου των 40 εταιρειών που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο δείκτη είναι ελαφρώς καλύτερα από εκείνα του πρώτου τριμήνου του έτους, ωστόσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ικανοποιητικά, αφού κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις (αν και σε πολλές περιπτώσεις χρήζουν ακόμα βαθύτερης έρευνας και μελέτης).

--- Οι εταιρείες-κλειδιά

Η συνολική εικόνα δεν απογοητεύει, ωστόσο δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις για τη δυναμική μερικών εταιρειών. Το βασικό αρνητικό στοιχείο είναι ότι η ισχυρή άνοδος στις πωλήσεις σε μεγάλο αριθμό εισηγμένων αλλά και στο σύνολο του δείκτη δεν μετατράπηκε σε αύξηση στα καθαρά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, σε μεγάλο βαθμό, τα αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE/ASE Mid 40 κινήθηκαν σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα από εκείνα των επιχειρήσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι δύο κατηγορίες μετοχών παρουσίασαν παρόμοιους ρυθμούς ανόδου στον κύκλο εργασιών, της τάξεως του 19,5% για τον «20άρη» έναντι 18,7% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα συνολικά λειτουργικά κέρδη των εταιρειών του «σαραντάρη» κινήθηκαν ανοδικά κατά 16,2%, αισθητά υψηλότερα απ’ ό,τι οι τίτλοι του «εικοσάρη» που κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 2%.

Σε επίπεδο καθαρών κερδών και οι δύο δείκτες κινήθηκαν χαμηλότερα, κατά 15,3% ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κατά 13,8% ο αντίστοιχος της μεσαίας.

Βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων, τα λειτουργικά αποτελέσματα των 40 εταιρειών κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα και η άνοδος προσέγγισε το 16%, με τις συμμετοχές ωστόσο του Βωβού και της Alapis να συμβάλλουν σημαντικά στη θετική συνολική εικόνα του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χωρίς τη συμβολή των δύο αυτών επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 374% και 219% αντίστοιχα, το συνολικό ποσοστό της ανόδου από το 16% περιορίζεται στο 1,7%.
 
Η υψηλή αύξηση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την επιδείνωση της καθαρής κερδοφορίας (μείωση 13,8%, η οποία χωρίς τη συμμετοχή των Βωβός και Alapis «εκτοξεύεται στο 31,4%) δημιουργεί κάποια απαισιοδοξία για τις εταιρείες και για την εικόνα του έτους, ενώ από την άλλη επιδεινώνει την προοπτική των αποτιμήσεων για τις εταιρείες του δείκτη. Να σημειωθεί ότι στα συνολικά μεγέθη δεν περιλαμβάνονται τα ετήσια αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Jumbo.

--- Η εικόνα

Συνολικά, από τις 39 επιχειρήσεις (πάντα πλην της Jumbo), 28 παρουσίασαν κέρδη και 11 εμφάνισαν ζημίες σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων. Σε επίπεδο πωλήσεων η εικόνα είναι παρόμοια, με 28 εταιρείες να αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Θετική συμμετοχή για τη διαμόρφωση του δείκτη είχαν οι μετοχές τόσο των Alapis, Υγεία, J&P Άβαξ και ΤΕΡΝΑ όσο και της Folli Follie.

Όσον αφορά στο 2008, για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις οποίες συλλέγει η FactSet, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα κινηθεί ανοδικά κατά 22%, ποσοστό που μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων κρίνεται πολύ απαιτητικό, οπότε είναι πιθανό να έπεται σημαντικός γύρος μειώσεων των εκτιμήσεων από τους αναλυτές. Την παρούσα χρονική στιγμή ο FTSE/ASE Μid 40 εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται με μέσο P/E για το 2008 της τάξεως του 11,46, ενώ το P/BV προβλέπεται σε 1,31.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 39 εταιρειών, η Alapis παρουσίασε σημαντική συμμετοχή στα συνολικά μετά φόρων κέρδη του δείκτη. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 72,4 εκατ. ευρώ, ανοδικά κατά 214% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007, και αποτέλεσαν το 16% των συνολικών κερδών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έναντι 4,4% για το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Σε επίπεδο μεταβολής καθαρών κερδών, υψηλότερα ακόμα κινήθηκαν η εταιρεία Μπάμπης Βωβός με 34,6 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αύξηση της τάξεως του 95% στα 10,6 εκατ. ευρώ και, τέλος, η Μηχανική με άνοδο 90% στα 31 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, τη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η Intracom, καθώς αύξησε τα EBITDA με ρυθμό της τάξεως του 4.000% στα 6,3 εκατ. ευρώ, αλλά και η Μπάμπης Βωβός με 374% στα 84,9 εκατ. ευρώ.

Πολύ υψηλότερα λειτουργικά κέρδη παρουσίασε και η μετοχή της Alapis, με το απόλυτο μέγεθος να προσεγγίζει τα 125,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 219,4% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο και το Υγεία κινήθηκε με ρυθμό της τάξεως του 134%. Όσον αφορά στις πωλήσεις, εκτός της Alapis, σημαντική άνοδο πέτυχε το Υγεία με 140% στα 137,1 εκατ. ευρώ, ενώ και η επίδοση του Άβακα κινήθηκε με αύξηση 75% στα 432 εκατ. ευρώ.

--- Οι αρνητικές εκπλήξεις

Πέραν όμως των θετικών εκπλήξεων, οι αρνητικές ήταν αισθητά περισσότερες σε αριθμό σε σχέση με προηγούμενα εξάμηνα και εν μέρει δικαιολογούν την ισχνή αύξηση των λειτουργικών κερδών για το σύνολο του δείκτη.
 
Η Info-Quest κατέγραψε πτώση της τάξεως του 59% στα λειτουργικά κέρδη από 2,91 εκατ. ευρώ σε 1,17 εκατ. ευρώ στο τρέχον εξάμηνο, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 12% (μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και νέες επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο).

Οι εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου και ΧΑΛΚΟΡ επίσης κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο και στις υπό εξέταση κατηγορίες, με τα έσοδα να διαμορφώνονται πτωτικά κατά 26,9% και 9,8% αντίστοιχα στις πωλήσεις, ενώ στα λειτουργικά κέρδη οι μειώσεις ανήλθαν σε 49,3% και σε 45,6%.

Τέλος, όσον αφορά στα κέρδη μετά από φόρους, η Σωληνουργεία Κορίνθου σημείωσε μείωση από τα 21,3 εκατ. ευρώ στα 7,2 εκατ. ευρώ για το τρέχον εξάμηνο του 2008 και η ΧΑΛΚΟΡ από τα 15,95 εκατ. ευρώ στα -4,57 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά φόρων για τις επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών ήταν μικτά. Τα καθαρά αποτελέσματα της ΓΕΚ και της ΤΕΡΝΑ κινήθηκαν πτωτικά, ενώ εκείνα της J&P Άβαξ κινήθηκαν ανοδικά. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος της ΓΕΚ παρουσίασε πτώση στα καθαρά κέρδη της τάξεως του 12% στα 15,72 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε σε 301,3 εκατ. ευρώ από 198,2 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, ήτοι άνοδος 52%.

Για την ΤΕΡΝΑ, η μείωση στα καθαρά κέρδη ήταν της τάξεως του 55,2% στα 5,34 εκατ. ευρώ, αν και η αύξηση στα έσοδα προσέγγισε το 54,6%. Η J&P Άβαξ κινήθηκε εντελώς διαφορετικά, αφού παρουσίασε σημαντική άνοδο στον κύκλο εργασιών, ενώ στα καθαρά κέρδη η αύξηση διαμορφώθηκε σε 3,5% στα 14,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, παρόλο που τα λειτουργικά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν.

--- Οι αποδόσεις

Στη διάρκεια του 2008, οι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν υπερκεράσει τις αντίστοιχες αρνητικές αποδόσεις των «blue chips» αλλά και του Γενικού Δείκτη. Πρώτη και μόνη σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους είναι η μετοχή του ΔΟΛ με +24,19%. Μικρές απώλειες σημειώνουν η Βωβός με -2,36% και η ΑΒ Βασιλόπουλος με -5,74%.
 
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτές οι δύο εταιρείες έχουν κινηθεί σε μεγάλο βαθμό θετικά στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και οι προσδοκίες για το σύνολο του έτους έχουν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στις επόμενες θέσεις με απώλειες σε μονοψήφιο επίπεδο βρίσκεται μόνο η εταιρεία Μινωικές Γραμμές με -9,88%.

Τέλος, στον αντίποδα, με απώλειες 56,03%, 55,25% και 53,50% αντίστοιχα οι Euromedica, ΤΕΡΝΑ και ΧΑΛΚΟΡ έχουν πιεστεί περισσότερο από κάθε άλλον τίτλο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και οι αποδόσεις των μετοχών του Mid 40 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 547ο φύλλο της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, με ημερομηνία 12-16 Σεπτεμβρίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v