Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barbarians at the gate

Πώς η Intralot... "εκπαραθύρωσε" τους Ιταλούς από το τουρκικό Στοίχημα! Η αντιπαράθεση των στοιχείων από την Τουρκία προβληματίζει για το ποιος τελικά είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος. Η άποψη των αγορών.

  • του Κώστα Κοντογεώργου
Barbarians at the gate
Πώς η Intralot... "εκπαραθύρωσε" τους Ιταλούς από το τουρκικό Στοίχημα! Η αντιπαράθεση των στοιχείων από την Τουρκία προβληματίζει για το ποιος τελικά είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος σ’ έναν διαγωνισμό που αφορούσε μεν στους Τούρκους, αλλά ενδιέφερε περισσότερο τους... Έλληνες. Οι αγορές διαμορφώνουν τη δική τους άποψη...

Τις προάλλες η Intralot μέσω της θυγατρικής της Inteltek (55% Τurkcell, 45% Intralot) μειοδότησε στον διαγωνισμό για τη δεκαετή λειτουργία του τουρκικού Στοιχήματος (Iddaa), αποδεχόμενη ως αμοιβή της το 1,4% των εσόδων του Στοιχήματος από το 11,3% που είχε μέχρι τώρα!

Αμέσως ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία άμβλυνσης των εντυπώσεων και μετατροπής του... μαύρου σε άσπρο!

«Βγάζουμε ένα κάρο λεφτά», «λεφτά να δουν τα μάτια σου», «θα βγάλουμε λεφτά διπλασιάζοντας τον τζίρο» κ.λπ. συνέθεταν, μεταξύ άλλων, τη γενική επωδό όλων εκείνων που είχαν κάποιο ενδιαφέρον για να μην αλλάξει το status quo στις τάξεις των επενδυτών και στις χρηματιστηριακές κεφαλαιοποιήσεις, τονώνοντας καταλλήλως το «κλίμα» και την αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές της Intralot.

(Μια λεπτομέρεια, όμως, όχι και τόσο ήσσονος σημασίας: Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μετά το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού, μετά και την υπογραφή του. Το νέο συμβόλαιο μεταξύ SporToto - Inteltek στο άρθρο 18.1 το λέει σαφώς).

Ας επιχειρήσουμε όμως να ξεδιαλύνουμε τη «θολούρα» που δημιουργήθηκε κάνοντας μια απλή απαρίθμηση των στοιχείων που είναι ελεύθερα προσβάσιμα στη γείτονα (μην ξεχνάμε ότι η Turkcell έχοντας το 55% των μετοχών της Inteltek και όντας εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης έχει υποχρεώσεις δημοσιοποίησης λεπτομερέστατων στοιχείων για τη θυγατρική της) και των εκτιμήσεων που προκύπτουν από την αντιπαραβολή αυτών των στοιχείων.

To 2007 οι συνολικές πωλήσεις της Iddaa ήταν 1,89 δισεκατομμύρια TRY (τουρκικές λίρες), ή 1,05 δισ. ευρώ. Οι αμοιβές της Inteltek υπολογίζονται ως ποσοστά των καθαρών πωλήσεων (σύνολο πωλήσεων μείον τον ΦΠΑ). Έτσι, το 2007 οι καθαρές πωλήσεις ήταν 889 εκατ. ευρώ.

Η αμοιβή της Inteltek ως προμήθεια για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς ήταν το 16,3% των καθαρών πωλήσεων και από τις 15 Μαρτίου μέχρι τέλους του 2007 έπεσε στα 11,3%. Σε χρήματα αυτό έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στα 120 - 130 εκατ. ευρώ για το έτος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρχε διακοπή δύο εβδομάδων στα παιχνίδια λόγω δικαστικής απόφασης το 2007.

Το επόμενο έτος, το 2008, οι πωλήσεις είναι υψηλότερες από το 2007 κυρίως χάρη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι εκτιμήσεις για το 2008 φέρνουν τις πωλήσεις γύρω στα 2,5 δισ. TRY ακαθάριστα ή 2,1 δισ. TRY καθαρά, που ισοδυναμεί με 1,17 δισ. ευρώ.

Η αμοιβή ως ποσοστό της Inteltek με το 11,3% θα είναι 132 εκατ. ευρώ. Για την επόμενη χρονιά τώρα, το 2009 (εδώ αρχίζουν τα δύσκολα), οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,8 TRY με 3,2 δισ. TRY ή 1,25 με 1,42 δισ. ευρώ. 

Η Inteltek θα πάρει το 11,3% ως αμοιβή τους πρώτους δύο μήνες του έτους και μετά για το υπόλοιπο της δεκαετίας το 1,4%. Τα έσοδά της δηλαδή αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 22 και 26 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στα έσοδα της Inteltek που αναφέρουμε πιο πάνω δεν περιλαμβάνονται οι προμήθειες από το ιντερνετικό Bilyoner.com που συνεισφέρουν 8 με 10 εκατ. ευρώ κατ’ έτος στην ελληνοτουρκική κοινοπραξία. Το Bilyoner.com παίρνει το 9% των καθαρών πωλήσεων μέσα από τον ιντερνετικό τζόγο.

Είναι όμως αρκετά πιθανό η τουρκική κυβέρνηση να προκηρύξει, πολύ σύντομα, διαγωνισμό για τη διασπορά 10 ιντερνετικών αδειών, όπου η Bilyoner.com μετά τον ανταγωνισμό εκτιμάται ότι θα μειώσει τις προμήθειές της στο 1% με 2% του τζίρου (όροι προκήρυξης διαγωνισμού, άρθρο 4.1.1.c). Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως μετά τον Μάρτιο του 2009 να μην υπάρχει μονοπωλιακή θέση όπως πριν.

Βέβαια, στην προσέγγιση των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν (το αφήσαμε τελευταίο) τα λειτουργικά έξοδα της Inteltek, τα οποία οι εκτιμήσεις για φέτος ανάγουν σε 30 με 35 εκατ. ευρώ για την εταιρία, χωρίς σ’ αυτά να περιλαμβάνονται τα κόστη από το risk management.

Επιπλέον (νομίζουμε ότι αυτή η πληροφορία είναι σημαντική) η τουρκική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα (εντός εβδομάδων!) το νέο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής της σύγκλισης, μέρος του οποίου αφορά στον χώρο του τζόγου, όπου στόχος είναι η φιλελευθεροποίησή του μέχρι το έτος 2011. Με άλλα λόγια, άλλοι, νέοι παίκτες θα εισέλθουν στην αγορά, ενδεχόμενο που αποτελεί το εν δυνάμει μεγάλο φόβητρο της Inteltek.

Η εκστρατεία άμβλυνσης των εντυπώσεων που επιχειρήθηκε δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού μία προς μία όλες οι χρηματιστηριακές εταιρίες της ημεδαπής   και εκείνες της αλλοδαπής που ακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς την πορεία της Intralot έσπευσαν να χαμηλώσουν την τιμή-στόχο της μετοχής, με τον CEO της εταιρίας, τον κ. Αντωνόπουλο, να έχει αποδυθεί σ’ ένα μοναχικό ξέσπασμα θριαμβολογιών για το πόσο καλά «μπλόφαρε» στον διαγωνισμό της Τουρκίας και «την έφερε» στους ανταγωνιστές του, τη Lottomatica.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, στο Μιλάνο, η μετοχή του «χαμένου», της Lottomatica, κατέγραφε... κέρδη σε ημερήσια βάση όλη την εβδομάδα, ενώ στην Αθήνα η μετοχή του «νικητή», της Intralot, σημείωνε... απώλειες με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Τετάρτης όπου η μετοχή κατέγραψε νέο χαμηλό έτους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v