Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Κλείνει η ψαλίδα της ανάπτυξης στην ΕΕ

Μείωση της ”ψαλίδας” ανάμεσα στους ρυθμούς ανάπτυξης των μικρών και των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης εκτιμά για το μέλλον η Citigroup, λόγω μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρω- περιφέρειας. Πως εκτιμά την επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού και τι ”βλέπει” για δημοσιονομικά.

Citigroup: Κλείνει η ψαλίδα της ανάπτυξης στην ΕΕ
Στις υπάρχουσες διαφορές των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων κρατών της Ευρωζώνης και το πώς αυτό είναι δυνατόν να επηρεάσει την επενδυτική στρατηγική εστιάζει το τακτικό report της Citigroup, Euro Weekly.

Ο οίκος εκτιμά ότι στα επόμενα χρόνια το ”premium” που εμφανίζουν οι μικρότερες χώρες της Ε.Ε. έναντι της Γερμανίας και της Γαλλίας θα εξανεμιστεί, λόγω κυρίως του περιορισμού της ανταγωνιστικότητας στις πρώτες.

Η ανταγωνιστικότητα σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αναφέρει ο οίκος, έχει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό που προκλήθηκε από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Ακόμα, οι μικρότερες αυτές οικονομίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ”ξεθώριασμα της ώθησης” που χάρισε η προ νομισματικής ένωσης σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται πως ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές πιέσεις θα ενταθούν για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, ενώ το φαινόμενο θα επιτείνει η γήρανση του πληθυσμού που θα επιβαρύνει περαιτέρω τους προϋπολογισμούς της.

Μέχρι το 2007, η απόσταση ανάμεσα στους ρυθμούς ανάπτυξης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και των μικρότερων κρατών αναμένεται να μειωθεί στο 0,6%, έναντι του 2% όπου βρισκόταν η απόσταση στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Περαιτέρω, η επιβράδυνση στους μέχρι και σήμερα ”πρωταθλητές της ανάπτυξης”, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η έκθεση της Citigroup, αυξάνει τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης στις τιμές ακινήτων.

Στο επίπεδο της επενδυτικής στρατηγικής, αναφέρει η Citigroup, αυτό θα σημάνει την διεύρυνση των spreads μεταξύ κρατικών ομολόγων των μικρών και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v