Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Κλείνει η ψαλίδα στην αποτίμηση του ΧΑ

Κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στη Σοφοκλέους και τις ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν τα στοιχεία της Citigroup, σύμφωνα με την έκθεσή της Global Portfolio Strategist (20/8). Εξάλλου, στο ίδιο report ο οίκος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τώρα μετοχές.

Citigroup: Κλείνει η ψαλίδα στην αποτίμηση του ΧΑ
Παγιοποιείται η εικόνα της ”μη φτηνής” Σοφοκλέους, έναντι των Ευρωπαϊκών αγορών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έκθεση της Citigroup, Global Portfolio Strategist, με ημερομηνία 20 Αυγούστου, όπου περιέχονται στοιχεία για περιφερειακές και εθνικές αποτιμήσεις.

Αναλυτικά, το P/E της Σοφοκλέους για το 2003 εκτιμάται στο 14,6, ενώ αυτό των ευρωπαϊκών αγορών στο 14. Για το 2004, το ελληνικό P/E εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 12, ενώ το ευρωπαϊκό θα διαμορφωθεί στο 12,1.

Μικρότερη είναι εξάλλου, σύμφωνα με τη Citigroup η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους (3%), έναντι των ευρωπαϊκών αγορών (3,1%). Άλλωστε, σημαντικά μικρότερος, έναντι του ευρωπαϊκού αναμένεται να είναι ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή της ελληνικής αγοράς για το τρέχον έτος, στο 14%, έναντι 22%.

Ωστόσο για το 2004, αναμένεται αντιστροφή της τάσης, καθώς για την εγχώρια αγορά αναμένεται EPS growth στο 21%, έναντι 15 που είναι το ποσοστό για την Ευρώπη.

Εξάλλου, στην ίδια έκθεση, ο οίκος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο κατά την εκτίμησή του πρέπει στην παρούσα φάση να επιλέγονται μετοχές. Συγκεκριμένα, ο οίκος εστιάζει πλέον περισσότερο στα top line αποτελέσματα όπως η αύξηση του τζίρου και των μικτών κερδών, παρά στα μεγέθη κερδών ανά μετοχή που συνήθως υποστηρίζονται από δράσεις όπως η περικοπή κερδών και η λειτουργική μόχλευση.

Οι περιοχές όπου ένας επενδυτής θα μπορούσε να συναντήσει τις σημαντικότερες ”top line δυνατότητες” περιλαμβάνουν ”κυκλικά ολιγοπώλια” και ”υπεραυξημένη ζήτηση”. Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των κυκλικών ολιγοπωλίων, όπως εξηγεί η Citigroup, περιλαμβάνονται οι μετοχές διαφημιστικών εταιριών, εταιριών εφαρμογής και συστημάτων software και εταιριών internet retail.

Στην κατηγορία της ”υπεραυξημένης ζήτησης” ο οίκος αναφέρει τις μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές και που τα προϊόντα τους σχετίζονται με την κατανάλωση, χαρακτηριστικά που επί παραδείγματι εμφανίζει η κινεζική αγορά.

Επίσης, στην ”υπεραυξημένη ζήτηση” περιλαμβάνονται μετοχές εταιριών hardware και τίτλοι εταιριών με υψηλής προστιθέμενης αξίας κεφαλαϊκά αγαθά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v