Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Αυτές τις αποδόσεις (!), ποιος θα τις πάρει;

Το β΄ τρίμηνο του 2003 ήταν το θετικότερο μέσα σε 4,5 έτη τρίμηνο της Wall, καθώς από τις αρχές του έτους, ο Dow κέρδισε 7,7%, ο Nasdaq 22%, ο S&P 500 11%. Πόσοι γνωρίζουν ότι στη σκιά ”πρωτοκλασσάτων” τίτλων, κάποιες λιγότερο γνωστές εταιρίες καταγράφουν αποδόσεις που... ”βγάζουν μάτι”;

Wall: Αυτές τις αποδόσεις (!), ποιος θα τις πάρει;
Η αυλαία έπεσε χθες για το πιο θετικό, μέσα σε τεσσεράμισι έτη, τρίμηνο της Wall, το οποίο έφερε τον Dow στο +7,7% από τις αρχές του έτους, τον Nasdaq στο 22% και τον S&P 500 περί το +11%.

”Πρωταθλήτρια” των blue chips που συμμετέχουν στις 30 μετοχές του Dow ανακηρύσσεται, με βάση την απόδοση από τις αρχές του Ιανουαρίου, η μετοχή της J.P. Morgan Chase, η οποία κέρδισε 42,4%.

Στον αντίποδα, η AT&T κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση, καθώς υποχώρησε κατά 26,3% μέσα στο εξάμηνο που έληξε χθες.

Περνώντας στον S&P 500, οι δύο κορυφαίες από άποψη κερδών μετοχές ήταν η Dynegy (+256%) και η Williams Companies (+196%).

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους του Dow Jones οι οποίοι κατέγραψαν την εντυπωσιακότερη τροχιά ανόδου από τις αρχές του έτους πρώτος έκοψε το νήμα ο κλάδος των υπηρεσιών Internet, με τον υποκείμενο δείκτη να κερδίζει το διόλου ευκαταφρόνητο 68,57% από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι τόσο τα κέρδη του δείκτη αυτού, όσο οι αποδόσεις ορισμένων εκ των εταιριών που τον απαρτίζουν.

Αν, για παράδειγμα είχατε επενδύσει τα κεφάλαιά σας στη μετοχή της Yp Net Inc. στις αρχές του έτους, αυτή τη στιγμή θα είχαν υπερπενταπλασιαστεί (+560%).

Εξάλλου, κέρδη 528% έδωσε σε όσους επένδυσαν σ’ αυτήν η μετοχή της Cogent Comm Group Inc., ενώ οι τίτλοι της Ask Jeeves ”εκτοξεύτηκαν” στο +451% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Δεύτερος σε απόδοση κλάδος του Dow Jones είναι αυτός των εταιριών κατασκευής αγωγών (Dow Jones Pipelines Index), ο οποίος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο +66,75% από τις αρχές του έτους.

Το ενδιαφέρον για τον κλάδο δεν είναι μόνο τα σημαντικότατα κέρδη που κατέγραψε η πλειονότητα των εταιριών που τον απαρτίζουν (π.χ Barton Energy +120%, Coastal Fin +69,08% κ.α) αλλά και το ότι μόνο μία εταιρία του κατέγραψε απώλειες στο εξάμηνο!

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες με τις μεγαλύτερες απώλειες, ο δείκτης των εταιριών εξόρυξης διαμορφώθηκε στο –9,3%, ενώ αυτός των εταιριών σταθερής τηλεφωνίας στο –2,33%.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στον πρώτο δείκτη, συμμετέχουν εταιρίες οι μετοχές των οποίων ”έτρεξαν” στο εξάμηνο με ”εξωπραγματικούς” ρυθμούς όπως η μετοχή της Secureview Sys. (+900%) και αυτή της Ruby Mng Co (+380%).

Στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας, ο οποίος σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη απόδοση από τις αρχές του έτους, υπάρχουν εταιρίες, όπως η Hartcourt Cos και η Telemonde Inc που κάθε άλλο παρά απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς κινήθηκαν ανοδικά κατά 770% και 566%, αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά των μετοχών τεχνολογίας στο εξάμηνο αυτό. Με τον Nasdaq να κερδίζει 22% από τις αρχές του έτους, οι εταιρίες που συνεισέφεραν περισσότερο στην ανοδική πορεία του δείκτη δεν ήταν αυτές των οποίων τα θεμελιώδη μεγέθη κατάφεραν να ”εμπνεύσουν” τους επενδυτές, αλλά αυτές που βρισκόμενες σε τραγικά χαμηλά επίπεδα μετά τη κατάρρευση της τεχνολογικής φούσκας στα τέλη του ’90, κατάφεραν να κερδίσουν μέρος της τότε χρηματιστηριακής τους αξίας.

Έτσι, η μετοχή της Avaya κέρδισε περί το 169%, αυτή της Corning κινήθηκε ανοδικά κατά 126,6%, ενώ οι τίτλοι της PMC- Sierra διαμορφώθηκαν στο +109,5% από τις αρχές του έτους.

Γιώργος Πασχαλίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v