Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποτιμήσεις "καλούν" τους επενδυτές!

Οι αποτιμήσεις των αγορών βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο καθώς το ΧΑ δείχνει σαφή προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση. Τι αποκαλύπτει η σύγκριση της Σοφοκλέους με τις διεθνείς αγορές. Τα δυνατά σημεία.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Οι αποτιμήσεις καλούν τους επενδυτές!
** Οι αναλυτικοί πίνακες για τις αποδόσεις των δεικτών, καθώς και τις συγκρίσεις και αποτιμήσεις των βασικών ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών για το 2008 και 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

H Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης δείχνουν σαφή προσπάθεια να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αρνητικές και τις ανησυχητικές καταστάσεις στο εξωτερικό κι εδώ και μερικές συνεδριάσεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, επαναπροσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων.

Οι δείκτες πλησιάζουν εκ νέου κομβικά σημεία διαπραγμάτευσης και νομοτελειακά η «συζήτηση» καταλήγει και πάλι στις αποτιμήσεις και στο κατά πόσον η ανοδική συνέχεια μπορεί να έχει καύσιμα ή στο ποιοι τίτλοι παραμένουν φθηνοί ή ακριβοί σε σύγκριση τόσο με τις εγχώριες επιλογές όσο και με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι εγχώριοι συμμετέχοντες και πολύ περισσότερο οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι στρέφουν έντονα το ενδιαφέρον τους στην αποτίμηση των μετοχών και με τον τρόπο τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι αποτιμήσεις, λοιπόν, βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Άλλωστε πώς θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το σκηνικό αφού η ανοδική προσπάθεια της αγοράς προς υψηλότερα επίπεδα προκαλεί αναπόφευκτα συγκρίσεις με τις ευρωπαϊκές μετοχές και όλα τα deals και οι επιχειρηματικές κινήσεις επηρεάζονται τα μέγιστα από τις τιμές που επικρατούν στο ταμπλό.

Οι αποτιμήσεις των αγορών αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό για την εισροή ή, αντίθετα, την εκροή κεφαλαίων από μέρους των θεσμικών χαρτοφυλακίων προς μια αγορά. Οι πολλαπλασιαστές κερδών, εσωτερικής αξίας και ταμειακών ροών (P/E, P/BV και P/CF), οι προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις και οι δείκτες αποδοτικότητας που χαρακτηρίζουν κάποια αγορά καθίστανται στοιχεία μελέτης από τους θεσμικούς επενδυτές και διαμορφώνουν επενδυτικές κρίσεις.

Σε όρους αποτιμήσεων, η ελληνική αγορά μετοχών τα τελευταία έτη διαπραγματευόταν με σημαντικό premium της τάξεως του 20% - 25% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές σε όρους πολλαπλασιαστών καθαρής κερδοφορίας.

Η εικόνα των δεικτών για τις ελληνικές μετοχές έχει βελτιωθεί αισθητά. Το premium των ελληνικών τίτλων για το 2008 σε όρους κερδών έχει πλέον μειωθεί σημαντικά και κινείται κοντά στο 4%, ενώ σε όρους λογιστικής αξίας το premium παραμένει, αλλά έχει περιοριστεί στο 22%.

Εντούτοις, τόσο η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών όσο και ο προσδοκώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών τους εμφανίζονται πολύ υψηλότερα, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογούνται στην παρούσα χρονική στιγμή οι χαμηλότερες τιμές, αφού η μερισματική απόδοση των ελληνικών τίτλων είναι υψηλότερη και ο ρυθμός αύξησης των κερδών εκτιμάται στο 16,9% έναντι του 8% για τις ευρωπαϊκές μετοχές του δείκτη DJ Euro Stoxx.

--- Οι συγκρίσεις

Από τον πίνακα με τις αποτιμήσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών υψηλής κεφαλαιοποίησης για το 2008 και το 2009 βλέπουμε ότι ο εγχώριος δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύεται σε ελκυστικότερα επίπεδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως αυτός απεικονίζεται από τους πολλαπλασιαστές διαπραγμάτευσης του δείκτη DJ Euro Stoxx.

Πιο συγκεκριμένα, για τα έτη ανάλυσης 2008 και 2009, ο FTSE/ASE-20 διαπραγματεύεται με P/E της τάξεως του 10,80 και του 9,22, έναντι 11,49 και 10,36 για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή με discount 6% και 11% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο FTSE/ASE-20, βάσει των προβλέψεων που συλλέγει στη βάση δεδομένων της η FactSet, θα εμφανίσει αρκετά υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2009.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008 κυμαίνεται σε 7,64%, έναντι 14,79% για τον ελληνικό δείκτη των blue chips, ενώ για το 2009 ο FTSE/ASE-20 επίσης προσεγγίζει το 17% και ο ευρωπαϊκός δείκτης μόλις που κινείται στο 10,87%. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, σημαντικό premium εξακολουθεί να εμφανίζει η εγχώρια αγορά σε όρους εσωτερικής αξίας.

Η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στη 1,98 φορά και στη 1,80 φορά, ενώ ο DJ Euro Stoxx διαπραγματεύεται με 1,72 και 1,59 φορά για το 2008 και το 2009, χωρίς ωστόσο να είναι ακριβές πόσο θα επηρεαστούν οι συγκεκριμένοι δείκτες από τις διαγραφές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, οι πολλαπλασιαστές λειτουργικής ταμειακής ροής (price to cash flow - P/CF) αποτελούν μια κατηγορία δεικτών στην οποία ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει υψηλότερο premium, μειούμενο ωστόσο έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών. Όσον αφορά στο 2008, το premium προσεγγίζει το 10% και για το 2009 το 4%.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, οι ελληνικές εταιρείες θα φανούν πιο γενναιόδωρες στους μετόχους τους, βάσει των εκτιμήσεων που συλλέγει η FactSet, αφού οι προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις για τα έτη 2008 και 2009 είναι ανώτερες κατά 0,89% και κατά 1,12%, ενώ σε όρους αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύεται σε εμφανώς χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

--- Η ελληνική αγορά

Σε επίπεδο συνολικής αγοράς, για τον Γενικό Δείκτη οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας εκτιμώνται σε 11,92 και σε 9,84 για τα έτη 2008 και 2009 αντίστοιχα. Το premium για το τρέχον έτος προσεγγίζει ελαφρώς το 4%, το discount όμως για το 2009 είναι 5%.

Η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ελληνική αγορά, όπως αυτή απεικονίζεται από τον Γενικό Δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, η μερισματική απόδοση της εγχώριας αγοράς μετοχών κινείται στο 4,15% και στο 4,93%, έναντι ποσοστών 3,92% και 4,29% για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως και στην περίπτωση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει αρκετά υψηλότερους δείκτες τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς.

Ταυτόχρονα, πλήρως αντίστροφη είναι η εικόνα σε όρους αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων για τη Σοφοκλέους και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η οποία υπολογίζεται σε 17,6% και 19% για τα έτη 2008 και 2009 όσον αφορά στον ελληνικό δείκτη, έναντι 15% και 15,33%.

Τέλος, σημαντικό premium της τάξεως του 19% για το 2008 και της τάξεως του 12% για το 2009 εμφανίζει η ελληνική αγορά στον δείκτη τιμής προς ταμειακή ροή, καθώς οι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι διαμορφώνονται σε 6,91 και 6,42 φορές έναντι 8,21 και 7,16 φορών για τη Σοφοκλέους.

Οι ρυθμοί κερδοφορίας των ελληνικών μετοχών θα εξακολουθήσουν να αποτελούν για τα εξεταζόμενα έτη το μεγαλύτερο «όπλο» τους, αφού και το πρώτο τρίμηνο των εταιρειών συνηγορεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο ρυθμοί μεγέθυνσης των εταιρικών κερδών είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ για το 2008 και το 2009 η Σοφοκλέους καταλαμβάνει τη δεύτερη κα την τρίτη θέση, αντίστοιχα, μεταξύ όλων των δεικτών του πίνακα.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 527 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 24 - 29/04/2008.

** Οι αναλυτικοί πίνακες για τις αποδόσεις των δεικτών, καθώς και τις συγκρίσεις και αποτιμήσεις των βασικών ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών για το 2008 και 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v