Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμούν 300 fund managers για αγορές-οικονομία

Τις απόψεις και τις προβλέψεις 300 Fund Managers από όλο τον κόσμο για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει σε σχετικά reports η Merrill Lynch. Το 65% βλέπει τις αγορές υψηλότερα σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ το 74% εκτιμά ότι το 2004 θα είναι έτος ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τι εκτιμούν 300 fund managers για αγορές-οικονομία
Τις απόψεις και τις εκτιμήσεις 300 και πλέον διαχειριστών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο, για αγορές, παγκόσμια ανάπτυξη και εταιρικά κέρδη περιέχουν δύο reports της Merrill Lynch με ημερομηνία 17/6.

Συγκεκριμένα, ως ”δίκαια αποτιμημένη” εκτιμά την αξία των μετοχών στις παγκόσμιες αγορές περίπου το 50% των ερωτηθέντων, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση της προτίμησης των επενδυτών σε ό,τι αφορά την κατοχή ρευστού.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις αγορές, από το 65% των ερωτηθέντων πιστεύεται ότι θα είναι υψηλότερα σε διάστημα ενός έτους, ενώ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στο ίδιο χρονικό διάστημα, το 74% των fund managers (το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2002) που ρωτήθηκαν, πιστεύει πως η παγκόσμια οικονομία θα είναι σε καλύτερη θέση. Επίσης στο διάστημα ενός έτους, ένα 48% περιμένει υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων.

Το 78% των fund managers εκτιμά πως οι προοπτικές των εταιρικών κερδών θα βελτιωθούν, ενώ κατά μέσο όρο, οι διαχειριστές αναμένουν ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή κατά 7,8% στους επόμενους 12 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά κέρδη σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, η πλειοψηφία των διαχειριστών εκτιμά πως η πιθανότητα για σημαντικά κέρδη επιχειρήσεων θα είναι μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και μικρότερη στην Ευρώπη. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά την ποιότητα κερδών, όπου η πλάστιγγα κλίνει προς τις ΗΠΑ, οι αγορές των οποίων επισημαίνονται ωστόσο ως οι ακριβότερες.

Αναλυτικότερα, για τις ΗΠΑ, ποσοστό 77% εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη τους επόμενους 12 μήνες. Το Μάιο, το ποσοστό ήταν στο 89%. Το 68% των ερωτηθέντων παρατηρεί ότι η νομισματική πολιτική της χώρας είναι περίπου σωστή, ενώ το 55% από αυτούς δεν κρύβει ότι θεωρεί τις αμερικανικές μετοχές δίκαια αποτιμημένες.

Για την Ευρώπη, το 48% των fund managers εκτιμά ότι οι μετοχές της γηραιάς ηπείρου είναι υποτιμημένες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το Μάιο ήταν στο 46%. Το 55% εκφράζει την άποψη ότι η νομισματική πολιτική είναι περίπου σωστή, ενώ το 64% κάνει λόγο για μεγαλύτερη ανάπτυξη στους επόμενους 12 μήνες.



Σημαντικό είναι το ποσοστό των διαχειριστών που εκτιμά ως υπερτιμημένα τα ομόλογα (63%), ενώ ποσοστό περίπου 20% εκφράζει την άποψη πως τα επίπεδα κινδύνου είναι αυξημένα σε επίπεδα μεγαλύτερα του κανονικού.

Εξάλλου, το κατά πόσον δημιουργείται νέα φούσκα στις αμερικανικές αγορές εξετάζει σε report της η Citigroup και ο αναλυτής της T. Levkowich, όπου εκφράζονται και οι εκτιμήσεις του οίκου για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των μετοχών στις ΗΠΑ.

Ο οίκος (13/6) εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης της τεχνολογικής φούσκας των ετών 1999- 2001. Δεδομένων των βελτιούμενων στοιχείων στις λιανικές πωλήσεις των PC και των κεφαλαιακών επενδύσεων των τηλεπικοινωνιών το ερώτημα είναι το κατά πόσον η δυναμική αυτή δικαιολογεί το +50% που εμφάνισε ο Nasdaq από τα χαμηλά της 9ης Οκτωβρίου.

Αν και παρακολουθούμε το P/E να κινείται ανοδικά, αναφέρει το report, δεν διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2002 ή του 2002.

Αναφορικά με την πορεία των μετοχών, η Citigroup υπογραμμίζει ότι η πιθανότητα να διοχετευθούν στην αγορά περισσότερα από 5,2 δισ. δολ. που κατέχουν τα νοικοκυριά (επενδεδυμένα σε κεφάλαια και καταθέσεις) εμφανίζεται πλέον ως αυξημένη, λόγω και των φοροαπαλλαγών σε θέματα μερισματικής απόδοσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, στους οποίους αναφέρεται η Citigroup, οι αμερικανοί ”έχασαν” περισσότερα από 150 δισ. δολ. που θα προέκυπταν ως έσοδα από τόκους αν η FED δεν είχε από το 2001 προχωρήσει σε αλλεπάλληλες περικοπές επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v