Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Τί βλέπει για ανάπτυξη και αγορές

Για όλο και περισσότερες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, κάνει λόγο η Citigroup στο μηνιαίο report ”View” (13/5), ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμά ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα είναι ”πανάκεια” για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Βλέπει... ”ταύρους” στις ευρωαγορές, ενώ για τη Wall το βραχυπρόθεσμο outlook είναι ”neutral” και το μακροπρόθεσμο, ”bullish”.

Για όλο και περισσότερες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του έτους, κάνει λόγο η Citigroup στο μηνιαίο της report ”View” (13/5), ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία στην Ευρωζώνη, ο οίκος εκτιμά ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων δεν θα επαρκέσει για να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Βλέπει... ”ταύρους” στις ευρωαγορές, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, ενώ για τη Wall το βραχυπρόθεσμο outlook είναι ”neutral” και το μακροπρόθεσμο ”bullish”.

Ο επενδυτικός οίκος αναφέρεται επίσης στο ”παράλληλο ράλι” μετοχών και ομολόγων, γεγονός που το αποδίδει, σε μεγάλο βαθμό, στη μεγάλη αύξηση της ρευστότητας από τη Fed. To φαινόμενο αυτό, επισημαίνει η Citigroup, δεν είναι αμερικανική ”αποκλειστικότητα” αλλά απαντάται, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, και στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, η Citigroup επισημαίνει ότι όποτε οι μετοχές ”απαξιώθηκαν” στο παρελθόν σε παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα (π.χ το ’87 και το 93), επιδόθηκαν σε ένα ισχυρό ράλλι ανόδου.

Εξάλλου, δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, εκτός και αν η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ καθυστερήσει σημαντικά, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά, η Citigroup υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές αρχές φαίνονται πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τη μείωση των επιτοκίων, την εξασθένιση του νομίσματος και άλλες μεθόδους για να απομακρύνουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Εξάλλου, το πακέτο φοροαπαλλαγών του προέδρου Μπους συνεπάγεται, αφενός τη μείωση στη φορολογία των εισοδημάτων και αφετέρου την αύξηση των αποδόσεων από τις επενδύσεις, καθώς μειώνεται η φορολογία στα μερίσματα και τις αποδόσεις κεφαλαίων κατά 15%.

Αυτό, υποστηρίζει στο report του ο επενδυτικός οίκος, ενδέχεται να ενθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρίες να αυξήσουν τα μερίσματά τους και να αντλήσουν έτσι μεγαλύτερα κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά τον ελκυστικότερο κλάδο για επενδύσεις στη Wall, η Citigroup προτιμά τον χρηματοοικονομικό, αφού ”συνδυάζει τα υψηλά μερίσματα με τη σταθερή κερδοφορία και τα ελκυστικά επίπεδα τιμών”. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αμερικανικής αγοράς, η Citigroup συσατήνει ”ουδέτερη θέση” βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα, η σύσταση είναι ”bullish”.

Για τις αγορές τις Ευρωζώνης, η Citigroup θεωρεί ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης θα ”πιέσει” άμεσα την ισοτιμία του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου, ενώ, μακροπρόθεσμα, θα συντελέσει στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης, έστω και σε περιορισμένο βαθμό.

Η Citigroup επικροτεί τις αυξανόμενες προσπάθειες των ευρωπαϊκών εταιριών για μείωση του κόστους, γεγονός που, όπως αναφέρει, θα τις κάνει να επωφεληθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από την ενδεχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ”bullish” συμπεριφορά των ευρωαγορών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Κατά τα λοιπά, η Citirgoup εμφανίζεται αρνητική στις προβλέψεις της για την ιαπωνική αγορά, ενώ αντίθετα είναι αισιόδοξη για την πορεία των αναδυόμενων αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v