Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Market : To α’ τρίμηνο των γερμανικών blue chips

Σε συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου των τριάντα εταιριών που απαρτίζουν το δείκτη XETRA- DAX, προβαίνει η Market ΑΧΕΠΕΥ, σε σημερινή της ανάλυση, επισημαίνοντας ότι τα γερμανικά blue chips δέχτηκαν, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, τις αρνητικές επιδράσεις από την γεωπολιτική αβεβαιότητα, το ισχυρό ευρώ, και την ”τελματωμένη” γερμανική ανάπτυξη.

Market : To α’ τρίμηνο των γερμανικών blue chips
Σε συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2003 των τριάντα εταιριών που απαρτίζουν το δείκτη XETRA- DAX, προχώρησε η Market ΑΧΕΠΕΥ, σε σημερινή της ανάλυση,

Η ελληνική χρηματιστηριακή που είναι μέλος του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, επισημαίνει ότι τα γερμανικά blue chips δέχτηκαν, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, τις αρνητικές επιδράσεις από την γεωπολιτική αβεβαιότητα, το ισχυρό ευρώ, και την ”τελματωμένη” γερμανική ανάπτυξη.

Η Market επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2003 κορυφώθηκε, καθώς οι κεφαλαιαγορές ήταν έρμαια των εξελίξεων στην κόντρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Ιράκ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην καταβαράθρωση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Ο XETRA- DAX, επισημαίνει η χρηματιστηριακή εταιρία, κατέγραψε το χαμηλό επίπεδο των 2.188,75 μονάδων στις 12 Μαρτίου, λίγο πριν ξεσπάσει τελικά ο πόλεμος στο Ιράκ, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα που σηματοδοτούσε και τη λήξη του α’ τριμήνου για τις επιχειρήσεις βρισκόταν ακόμα στο χαμηλό επίπεδο των 2.423,87 μονάδων.

Εξάλλου, επισημαίνει η Market, οι δαπάνες τόσο σε καταναλωτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο συρρικνώθηκαν, ενώ και η αδυναμία της ασθμαίνουσας αμερικανικής οικονομίας η οποία διήνυσε (και εξακολουθεί να διανύει) μια φάση τελματωμένης ανάπτυξης αποτέλεσε μια σημαντική αιτία της σημαντικής διολίσθησης του δολαρίου έναντι του ευρώ, προκαλώντας τον πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό και υποσκάπτοντας την ανάπτυξη.

Οι επιδράσεις των παραπάνω, αναφέρει η Market, αλλά και άλλων παραγόντων αντικατοπτρίστηκαν με διαφορετικό τρόπο κατά περίπτωση στα γερμανικά blue chips.

Σε καθαρά εταιρικό επίπεδο και με βάση το βαθμό βελτίωσης των αποτελεσμάτων σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2002, οι ”καθαροί νικητές” ήταν οι Adidas-Salomon, Altana, Bayer AG, Deutsche Boerse , Deutsche Post World Net , E.ON, Henkel, SAP και ThyssenKrupp.

Στην πλευρά των ”ηττημένων” από πλευράς αποτελεσμάτων ήταν οι Allianz, Deutsche Bank, Infineon Technologies, Lufthansa, MLP, Munich Re, TUI και Volkswagen.

Η Market σημειώνει επίσης ότι ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση του ευρώ αλλά και άλλες εταιρίες με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η κατασκευάστρια εταιρία επιχειρησιακού λογισμικού SAP και η φαρμακευτική Schering.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι θετικές εκπλήξεις, κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται από τη Market η αναπάντεχη επιστροφή στην κερδοφορία της Deutsche Telecom μετά από έξι συνεχόμενα ζημιογόνα τρίμηνα.

* Η πλήρης ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλ稔Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v