Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήγμα στις εξαγωγές το ακριβό ευρώ

Πλήγμα στις εξαγωγές των ελληνικών εταιριών προς ΗΠΑ και Μ. Ανατολή & αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές για όσες διατηρούν θυγατρικές στη Νέα Ευρώπη & Αν. Μεσόγειο προκαλεί η ανατίμηση του ευρώ. Ποιες εταιρίες πλήττονται.

  • του Χρ. Κίτσιου
Πλήγμα στις εξαγωγές το ακριβό ευρώ
Πλήγμα στις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις δολαριακές αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής και αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές για όσες διατηρούν θυγατρικές στις χώρες της Νέας Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου προκαλεί η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των νομισμάτων των γειτονικών χωρών, ενώ αντίθετα μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εισηγμένες που ωφελούνται από τη συγκυρία.

Η ελεύθερη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει καταστήσει ακριβότερο το ευρωπαϊκό νόμισμα και απέναντι στο γεν ή στα τοπικά νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης που για κάποια τμήματα της οικονομίας τους (π.χ. πρώτες ύλες) ακολουθούν το δολάριο.

Τα πρώτα πλήγματα είναι ήδη ορατά στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς κάποιες εξ αυτών χάνουν πελάτες στη Μέση Ανατολή και στη Β. Αφρική, ενώ άλλες χρηματοδοτούν ουσιαστικά το μερίδιό τους πουλώντας με ζημίες ή με πολύ μικρό πλέον περιθώριο κέρδους λόγω και του αυξημένου μεταφορικού κόστους από την άνοδο του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, η διολίσθηση του κινεζικού γουάν το οποίο ακολουθεί το δολάριο σε σχέση με το ευρώ καθιστά ακόμη φθηνότερα τα κινεζικά προϊόντα, λειτουργώντας ασφυκτικά για τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως αυτοί της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης ή για αλυσίδες λιανικής που δεν προμηθεύονται ούτε πωλούν κινεζικά προϊόντα.

Η πτώση του δολαρίου οδηγεί σε ενίσχυση των κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να μειώσουν τις συναλλαγματικές ζημίες. Βιομηχανικοί όμιλοι όπως οι Τιτάν, Coca Cola, S&B , Frigoglass επηρεάζονται αρνητικά σε επίπεδο συναλλαγματικών διαφορών από το ακριβό ευρώ καθώς σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους προέρχεται από αγορές εκτός ευρωζώνης.

Κάποιες εγχώριες βιομηχανίες έχουν ήδη διακόψει από πέρυσι σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Μ. Ι. Μαΐλλης της οποίας οι εξαγωγές σε μεταλλική ταινία περίδεσης στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 80% πέρυσι, ενώ ο όμιλος δεν προϋπολογίζει για τη φετινή χρήση επανάκτηση του μεριδίου του παρά μόνο στην περίπτωση που η άνοδος του χάλυβα αντισταθμίσει το ακριβό ευρώ.

Eπίδραση υπάρχει και για τις βιομηχανίες που έχουν τα κόστη τους σε ευρώ αλλά πουλάνε προϊόντα - υπηρεσίες με νόμισμα το δολάριο, όπως για παράδειγμα η Αλουμίνιον της Ελλάδος (κλάδος πλέον της Μυτιληναίος) ή τα ναυπηγεία (Νεώριον).

Στον όμιλο ΟΤΕ η υποτίμηση του ρουμανικού νομίσματος έναντι του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα το 2007 να μην εμφανίσει τις θετικές συναλλαγματικές διαφορές που είχε την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Στην Τιτάν, το «αδύναμο» δολάριο επιδρά στην αξία των πωλήσεων τις οποίες διενεργεί στις ΗΠΑ, αγορά που μαζί με την ελληνική αποτελούν τις κυριότερες της επιχείρησης. Βεβαίως η αρνητική συναλλαγματική συγκυρία ελάχιστα μετρά αυτήν τη στιγμή για την Τιτάν στην Αμερική όταν προβλέπεται ότι και φέτος η ζήτηση για τσιμέντο στην πολιτεία της Φλόριντας θα είναι μειωμένη κατά 10%, ενώ την ίδια στιγμή πλήττεται από την αύξηση του κόστους πρώτων υλών και από το δικαστικό φρένο στη λειτουργία των ορυχείων αδρανών υλικών στο Lake Belt.

Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ προμηθεύεται πρώτες ύλες σε δολάριο αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία και θα διατηρήσει τα περιθώρια στα ίδια επίπεδα, αν και σε αξία τα λειτουργικά μπορεί να επηρεαστούν.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για κάθε μονάδα βάσης που ακριβαίνει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο η επίπτωση στο net profit της εταιρίας φτάνει στο 0,5%. Επίπτωση που αντισταθμίζεται από το ότι η Τιτάν διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της σε δολάρια.

Τέλος, παρά το ακριβό ευρώ δεν επηρεάζονται οι εξαγωγές από την Ελλάδα καθώς κατευθύνονται σε αγορές της Ε.Ε., ενώ η ζήτηση στις δολαριακές αγορές του Περσικού Κόλπου παραμένει ισχυρή.

Στην περίπτωση της Coca Cola 3E το ακριβό ευρώ επιδρά θετικά στο σκέλος των προμηθειών πρώτης ύλης από τη μητρική και βέβαια όσον αφορά στην καταβολή των royalties, επίπτωση που εν μέρει αντισταθμίζεται από τη μείωση της αξίας πωλήσεων θυγατρικών που δραστηριοποιούνται σε αγορές συνδεδεμένες με δολάριο ή της ανατολικής Ευρώπης όπου τα τοπικά νομίσματα πιέζονται.

Στη Folli Follie το ακριβό ευρώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την αξία των ενοποιημένων πωλήσεών της, EBITDA και ΕΒΙΤ στην Άπω Ανατολή, όχι όμως τους όγκους και τα περιθώρια, μια και διαθέτει τοπική παραγωγή. Επιπλέον, η ραγδαία πτώση του δολαρίου εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις ασιατικές οικονομίες όπου κυρίως δραστηριοποιείται η ελληνική εταιρία.

Αρνητική επίπτωση από το αδύναμο δολάριο εκτιμάται ότι θα προκύψει στην αξία των ενοποιημένων πωλήσεων για τις εταιρίες με θυγατρικές στη Νέα Ευρώπη (Σαράντης, Λύκος, Elmec κ.ά.).

Οι θετικές συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εν γένει για την οικονομία είναι μικρότερες και αφορούν κυρίως σε εταιρίες που προμηθεύονται πρώτες ύλες σε δολάριο ή απλώς είναι ενεργοβόρες.

Εταιρίες λιανικής όπως οι Jumbo, Sprider, διυλιστήρια (με το ερωτηματικό της αποτίμησης αποθεμάτων), εταιρίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών που εισάγουν από Άπω Ανατολή ή ΗΠΑ προϊόντα ή ημιέτοιμα υλικά για συναρμολόγηση (εταιρίες πληροφορικής) εμφανίζονται οι κερδισμένες στη συγκυρία.

Ανταγωνιστικότερα θα είναι και τα αμερικανικής και ασιατικής κατασκευής αυτοκίνητα (η θετική συνέπεια έχει αρχίσει ήδη να περνά στην αγορά) εφόσον το ευρώ παραμείνει υψηλά σε σχέση με το δολάριο.

Τέλος, η πτώση του δολαρίου αντισταθμίζει κάπως το αυξημένο κόστος προμήθειας πρώτων υλών με νόμισμα το δολάριο (π.χ. Hellas Can - προμήθεια αλουμινίου) καθώς και το κόστος της υψηλής τιμής του πετρελαίου (ΔΕΗ, ακτοπλοϊκές κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v