Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τί αναμένεται για τα ευρωεπιτόκια

Το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών επικεντρώνει η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου θα ανακοινωθούν και τα ”καινούρια” επιτόκια. Όλα δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων, χωρίς όμως όμως να είναι ξεκάθαρο το εύρος αυτής. Τί ”βλέπουν” αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι.

Τί αναμένεται για τα ευρωεπιτόκια
Το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών επικεντρώνει αυτές τις μέρες η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου θα ανακοινωθούν και τα ”καινούρια” επιτόκια. Όλα δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων, χωρίς όμως όμως να είναι ξεκάθαρο το εύρος αυτής.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό του τηλεγράφημα το διεθνές πρακτορείο Dow Jones Newswire, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μια μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Εξάλλου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνηγορούν ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η απόδοση του τριμηνιαίου Euribor το οποίο ωριμάζει αυτό το μήνα, ήταν σήμερα το πρωί στη Φρανκφούρτη στο 2,17%.

Τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία για μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Μάιο στο 1,9% από το 2,1% του Απριλίου και για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, όχι μόνο ”σιγουρεύουν” τη μείωση των επιτοκίων, αλλά εντείνουν και την πεποίθηση ορισμένων ότι η μείωση θα είναι διπλάσια, στο 0,5%.

”Η ΕΚΤ περίμενε να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από το 2%”, δήλωσε ο Βέλγος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών Paul de Grauwe στο πρακτορείο Bloomberg. ”Τώρα που συνέβη αυτό, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα πράγμα: μείωση των επιτοκίων”.

Όπως επισημαίνει η Credit Suisse First Boston σε ανάλυσή της (2/6), ”ενώ οι αγορές περιμένουν μια μείωση της τάξεως του 0,25%, τόσο από ΕΚΤ όσο και από την Bank of England, εκτιμούμε ως πολύ πιθανή τη μείωση κατά 0,5%, ενώ θεωρούμε ότι η Bank of England θα αφήσει τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα”.

Για μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% κάνει λόγο και η επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch, σε ανάλυσή της (30/5) με τίτλο ”Weekly Guidebook for the Global Investor”. Η τράπεζα επισημαίνει ότι μια πρώτη ένδειξη σε ό,τι αφορά το εύρος της μείωσης ενδέχεται να προέρθει από την αυριανή (3/6) ομιλία του Wim Duisenberg στο Βερολίνο ,στη σύσκεψη που θα διοργανώσει η Κεντρική Τράπεζα με θέμα τα επιτόκια, παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών από ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία.

Από την πλευρά της η Citigroup σε ανάλυσή της με τίτλο ”European Portofolio Strategist” (30/5) προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2003 τα επιτόκια της Ευρωζώνης θα φτάσουν στο 1,75%.

Σε έτερη ανάλυσή της με τίτλο ”The euro leads the way” η Citigroup επισημαίνει ότι, τα υψηλά επίπεδα του ευρώ σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικής ανάκαμψης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, καθιστούν πιθανότερη τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, παρά κατά 0,25%.

Εύλογο είναι, επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα ασκήσει πιέσεις στο ευρώ, καθώς θα μειωθεί το spread ανάμεσα στα ομόλογα της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Εξάλλου, οι εξαγωγές, οι οποίες συνεισφέρουν κατά 30% περίπου στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, πλήττονται από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 11% από τις αρχές του έτους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Στα πλαίσια λοιπόν της ενίσχυσης της οικονομίας, το πρακτορείο θεωρεί ότι η μείωση των επιτοκίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με μια μείωση της τάξεως του 0,5% να ”θεωρείται η πιο πιθανή”.

Εξάλλου, στην εβδομαδιαία της ανάλυση με τίτλο ”Weekly Currency Strategist” (2/6), η Bearn Sterns υποστηρίζει ότι η διαφαινόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα ”πιέσει” τις επόμενες μέρες το ευρώ στα 1,15 δολάρια, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη διόρθωση, στο 1,10 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v