Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνία: Χιονοστιβάδα... επιστολών εναντίον ΟΤΕ

Εγγραφο καταγγελία προς την Κομισιόν ετοιμάζει μεγάλη εταιρία σταθερής τηλεφωνίας λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστολή-φωτιά που έστειλε ανταγωνίστριά της, στην κυβέρνηση. Κοινός τόπος τα αιτήματα παρέμβασης με κατηγορίες για ”αθέμιτο ανταγωνισμό” από τον ΟΤΕ, αλλά και η επίκληση σοβαρού θέματος επιβίωσης εταιριών στο χώρο!!!

Τηλεφωνία: Χιονοστιβάδα... επιστολών εναντίον ΟΤΕ
Διαστάσεις χιονοστοιβάδας φαίνεται να παίρνει τελικά το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς και νέα επιστολή φέρεται να είναι έτοιμη προς αποστολή, από έτερη μεγάλη εταιρεία του χώρου.

Η επιστολή, αν και απευθύνεται αυτή τη φορά προς την Ευρωπαική Επιτροπή, θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα κοινοποιηθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, που, προς το παρόν, έχουν ενημερωθεί –όπως παραδέχθηκαν- ατύπως για την πρόθεσή της.

Η εταιρία που επιχειρεί Κοινοτική παρέμβαση στο θέμα του ανταγωνιστικού πλαισίου είχε μέχρι πρότινος φροντίσει να διαχωρίσει παντελώς τη θέση της από τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πάντως πληροφορίες, το περιεχόμενο της επιστολής αφορά την χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, με βάση την οποία αναστέλλεται η απόφαση της ΕΕΤΤ περί ασφαλιστικών μέτρων κατά της εκπεφρασμένης πρόθεσης του ΟΤΕ να προβεί σε παροχή μειωμένων τιμολογίων υπό τη μορφή προσφορών προς τους συνδρομητές του.

Αν και το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, θεωρείται σχεδον βέβαιο ότι ενισχύει την άποψη των υπόλοιπων εταιριών της αγοράς περι αθέμιτου ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι προχθές είχε συνταχθεί ανάλογη επιστολή που ζητούσε παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στη σταθερή τηλεφωνία, από τον ΟΤΕ. Η επιστολή σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκπονήθηκε με πρωτοβουλία συγκεκριμένης εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας, θεωρείται όμως ότι απηχεί τις απόψεις σειράς εταιριών του κλάδου που την ”προσυπέγραψαν”. Παραλήπτες της επιστολής ήταν το γραφείο του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται εξαιρετικά μικρό μικτό περιθώριο για τους εναλλακτικούς παρόχους σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των εταιριών και κατ’ επέκταση χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι το μικτό περιθώριο ενός εναλλακτικού παρόχου στην Ελλάδα για τις αστικές κλήσεις διαμορφώνεται στο 41,6% σε σχέση με το 63,2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ενώ το ποσοστό αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο εναλλακτικός έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις για τη διασύνδεση του δικτύου του με κάθε τοπικό κόμβο του ΟΤΕ.

Επίσης γίνεται λόγος για ανορθόδοξη τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, ο οποίος αύξησε την τιμή της πάγιας χρέωσης και μείωσε την τιμή της αστικής μονάδας σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- κάθε επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα ώς υψηλού κινδύνου, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και κατ’ επέκταση απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η επιστολή κατέληγε συστήνοντας ότι το μικτό περιθώριο θα πρέπει να διαμορφωθεί κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι όποιες προσφορές του ΟΤΕ να συνοδεύονται από παράλληλη μείωση των τελών διασύνδεσης, ενώ ζητούσε από την Κυβέρνηση να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να επιτρέψει τη λειτουργία του ανταγωνισμού που θα οδηγήσει στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς.

Πληροφορίες πάντως που προέρχονται από τις διοικήσεις των υπόλοιπων εναλλακτικών παρόχων, αναφέρουν ότι προετοιμάζονται συνδυασμένες κινήσεις ”διαμαρτυρίας” που θεωρείται ότι θα ωφελήσουν τελικά τον κλάδο.

Εν τω μεταξύ, καταδικαστική ήταν συμφωνα με πληροφορίες για τον ΟΤΕ η απόφαση της ΕΕΤΤ σχετικά με την καταγγελία της Teledome, ότι ο ΟΤΕ κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές αλλά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v