Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή-φωτιά στην Κυβέρνηση για την τηλεφωνία

Με οικονομικό αφανισμό απειλούνται οι εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας εξ’ αιτίας αθέμιτου ανταγωνισμού από τον ΟΤΕ, υποστηρίζει επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητείται ανοικτά κυβερνητική παρέμβαση.

Επιστολή-φωτιά στην Κυβέρνηση για την τηλεφωνία
Η παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στη σταθερή τηλεφωνία, από τον ΟΤΕ, ζητείται με επιστολή που έχει στα χέρια του το Euro2day.

Επιστολή που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκπονήθηκε με πρωτοβουλία συγκεκριμένης εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας, θεωρείται όμως ότι απηχεί τις απόψεις σειράς εταιριών του κλάδου που την ”προσυπέγραψαν”και η οποία εστάλη στο γραφείο του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται εξαιρετικά μικρό μικτό περιθώριο για τους εναλλακτικούς παρόχους σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των εταιριών και κατ’ επέκταση χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το μικτό περιθώριο ενός εναλλακτικού παρόχου στην Ελλάδα για τις αστικές κλήσεις διαμορφώνεται στο 41,6% σε σχέση με το 63,2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ενώ το ποσοστό αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο εναλλακτικός έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις για τη διασύνδεση του δικτύου του με κάθε τοπικό κόμβο του ΟΤΕ.

Επίσης γίνεται λόγος για ανορθόδοξη τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, ο οποίος αύξησε την τιμή της πάγιας χρέωσης και μείωσε την τιμή της αστικής μονάδας σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Παράλληλα αναφέρεται και στις νέες προσφορές του ΟΤΕ, εφ’ όσον τελικά εγκριθούν, που δεν συνεπάγονται ταυτόχρονη μείωση των τελών διασύνδεσης, και τα οποία αποτελούν ποσοστό 70-80% του τηλεπικοινωνιακού κόστους.

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- κάθε επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα ώς υψηλού κινδύνου, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και κατ’ επέκταση απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι θα πρέπει το μικτό περιθώριο να διαμορφωθεί κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι όποιες προσφορές του ΟΤΕ να συνοδεύονται από παράλληλη μείωση των τελών διασύνδεσης και παράλληλα ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να επιτρέψει τη λειτουργία του ανταγωνισμού που θα οδηγήσει στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v