Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup:Το δολάριο δεν πιέζει τις αγορές των ΗΠΑ

Ευνοϊκή φαίνεται να είναι για τις ΗΠΑ η εξασθένιση του δολαρίου, ενώ η μη αντίδραση από πλευράς Ευρωπαίων, ενισχύει τις εκτιμήσεις για 1,25 δολ ανά ευρώ, εκτιμά σε σχετική της έκθεση η Citigroup. Ο οίκος προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα οδηγηθεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, ”χωρίς αυτό να σημάνει απαραίτητα το τέλος του καθοδικού κύκλου”.

Citigroup:Το δολάριο δεν πιέζει τις αγορές των ΗΠΑ
Δεν αναμένεται να πιεστούν οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, επειδή είναι συμβατή με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες της αγοράς των ΗΠΑ, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, εκτιμά η Citigroup, σε σχετική της έκθεση.

Καθώς η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ στηρίζει την οικονομία με διάφορους τρόπους, αναφέρεται, η εμπιστοσύνη των επενδυτών όσον αφορά την πορεία ανάκαμψης, βελτιώνεται, ενώ η υπάρχουσα επιβράδυνση της οικονομίας θεωρείται παροδική.

Εξάλλου, σύμφωνα με άποψη της Alpha Bank, όπως αυτή εκφράζεται στο τακτικό της report Global FX Strategy, στην τρέχουσα συγκυρία εκτιμάται ότι οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ θα ”ανέχονται” την εξασθένιση του δολαρίου, όσο δεν αποτρέπει τις τοποθετήσεις ξένων θεσμικών στη χώρα, προκειμένου έτσι να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και να περιορίσουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Η Alpha Bank εκτιμά πως, δεδομένου ότι οι οικονομικοί παράγοντες της Ευρωζώνης δεν αντιδρούν στην ισχυροποίηση του ευρώ, θα πρέπει να αναμένεται διατήρηση της καθοδικής πορείας του αμερικανικού νομίσματος, διατηρώντας τις προβλέψεις της στο 1,25 δολάρια ανά ευρώ, για τους επόμενους 15 μήνες.

Η υποχώρηση του δολαρίου εντείνει τις πιέσεις προς τις χώρες εκτός ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενίσχυσης των νομισμάτων τους, εν μέσω περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και χαμηλού πληθωρισμού, ή αποπληθωρισμού στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

Στην Ευρωζώνη, τα αποθεματικά ρευστότητας των τραπεζών που αφορούν στα επισφαλή δάνεια, φαίνεται να έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων, δεν αναμένεται να εξαλειφθούν σύντομα, καθώς οι τράπεζες επιθυμούν να σιγουρευτούν ότι ο αριθμός των επισφαλών δανείων θα συνεχίσει να υποχωρεί και η κερδοφορία των εταιριών θα επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εταιριών αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς θα επικεντρώνονται στην βελτίωση των ισολογισμών τους μέσω της περικοπής θέσεων εργασίας και των δαπανών τους.

Αναφορικά με τα επιτόκια, η Citigroup εκτιμά ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ δεν θεωρεί βέβαιο ότι μία τέτοια κίνηση θα σημάνει και το τέλος του καθοδικού κύκλου της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v