Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα... highlights των τριμήνων

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου βρίσκονται σε εξέλιξη με τις θετικές εκπλήξεις από τα blue chips της Σοφοκλέους να κλέβουν τις εντυπώσεις. Πως υποδέχθηκαν οι αναλυτές τα τρίμηνα και τι λένε οι πρώτες πληροφορίες των ελληνικών και ξένων οίκων για τη συνέχεια...

Τα... highlights των τριμήνων
του Δημήτρη Γλύστρα

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να δηλώσει δυσαρεστημένος από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν αντικρίσει τη δημοσιότητα.

Αυτό δεν οφείλεται στο ό,τι το σύνολο της αγοράς αναμένεται να εμφανίσει βελτιωμένες επιδόσεις, αλλά γιατί κάποια ονόματα που ”κλέβουν την παράσταση” ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών για ολόκληρο το έτος.

Πράγματι, σύμφωνα με τις πρώτες συγκεντρωτικές πληροφορίες για το τρίμηνο 35 επιχειρήσεων που καλύπτει το τμήμα αναλύσεων της Marfin Hellenic, η προ φόρων κερδοφορία των εταιριών θα επιδείξει θετική μεταβολή κατά μόλις 2,9% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας η αύξηση εκτιμάται στο 9,3%.

Παράλληλα, τις εντυπώσεις έχουν κερδίσει κάποιες από τις σημαντικότερες εταιρίες της ελληνικής αγοράς, κυρίως οι ”δεικτοβαρείς” τράπεζες, που ακόμα και αν δεν εμφάνισαν κέρδη, ξάφνιασαν ευχάριστα Έλληνες και ξένους αναλυτές.

Πρέπει άλλωστε να δεχτούμε, ότι –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν έχει εμφανιστεί η ”άσχημη έκπληξη”.

Αναλυτικότερα, και ξεκινώντας από τα πλέον πρόσφατα, η Eurobank ανακοίνωσε υπερδιπλάσια έναντι του προηγούμενου τριμήνου κέρδη, ενώ η υποχώρηση έναντι του α΄ τριμήνου του 2002, ήταν μεν υποχώρηση, αλλά περίπου... 20% μικρότερη από τις εκτιμήσεις. Σημαντικό σημείο στα αποτελέσματα της EFG, είναι και η κατά 19% αύξηση που εμφάνισαν τα έσοδά της από τόκους.

Ως απόρροια των ανακοινώσεων της τράπεζας, οι UBS (15/5) και Citigroup (16/5) αναθεώρησαν ανοδικά την τιμή - στόχο στα 11,4 ευρώ (από 8,8) και στα 12,5 ευρώ (από 11,5), αντίστοιχα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Alpha Bank είχε δημοσιοποιήσει αποτελέσματα, από τα οποία προέκυπτε αύξηση καθαρών κερδών κατά 103,7%, αφήνοντας τους αναλυτές να ερευνούν γιατί το 20- 25% που προέβλεπαν ήταν... λίγο. Αν όμως οι ανακοινώσεις της τράπεζας εκτόξευσαν τις προσδοκίες ορισμένων στα σύννεφα, οι δηλώσεις του προέδρου της, Γ. Κωστόπουλου έμοιαζαν με... προσγείωση.

”Μη νομίζετε ότι θα πάει όλος ο χρόνος έτσι” είπε ο κ. Κωστόπουλος, και άφησε την αγορά να εστιάσει ψύχραιμα στην κατά 34% αύξηση των εσόδων από τραπεζικές δραστηριότητες, στην σημαντική άνοδο της καταναλωτικής πίστης και στο +83% που κατέγραψαν τα στεγαστικά δάνεια.

Εξάλλου, αν EFG Eurobank και Alpha μας χάρισαν τις πλέον πρόσφατες εκπλήξεις του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου, δεν μας χάρισαν την πρώτη. Στις 23 Απριλίου, η Εθνική ανακοίνωσε υποχώρηση ΚΠΦ περίπου κατά 50% μικρότερη των εκτιμήσεων.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, αν και καταγράφηκε υποχώρηση έναντι του περσινού τριμήνου, τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της Εθνικής ήταν κατά 28% αυξημένα σε σχέση με τα μέσα επίπεδα των τεσσάρων τριμήνων του 2002 και κατά 52,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αύξηση (15,1%) παρουσίασαν επίσης τα επιτοκιακά έσοδα του Ομίλου.

Απομένουν οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2003 των Τραπεζών Εμπορική (19 Μαίου) και Πειραιώς.

Οσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, οι αναλυτές εκτιμούν τα κέρδη θα είναι αυξημένα 7,9% κατά μέσο όρο έναντι του περσινού α΄ τριμήνου.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών έξι ελληνικών χρηματιστηριακών (Εθνική ΑΧΕ, Alpha Finance, Εγνατία Securities, Marfin Hellenic, Δεβλέτογλου και Π&Κ), τις οποίες συγκέντρωσε το πρακτορείο Bloomberg, τα προ φόρων κέρδη της Πειραιώς θα διαμορφωθούν στα 29,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα στα 136 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τόκους στα 98 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οριακή αύξηση (2%) εκτιμά η Marfin ότι θα εμφανίσουν τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας α΄ τριμήνου της Εμπορικής Τράπεζας, διαμορφούμενα στα 34,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι κάπως πιο αδύναμα από το πρώτο.

Τη συρρίκνωση των ζημιών της, έναντι των περσινών πέτυχε, εξάλλου η Coca Cola 3E, η οποία μάλιστα έτυχε και σε... δύσκολη συγκυρία, αφού ατυχής ήταν γαι την ίδια η ημερομηνία του καθολικού Πάσχα, η κακοκαιρία στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η ισχυροποίηση του ευρώ.

Τη μεγαλύτερη ίσως ανησυχία στην αγορά, προκαλεί τώρα το μέχρι πρότινος... ”αγαπημένο της παιδί: ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός ανακοινώνει στοιχεία μέσα στο επόμενο επταήμερο και μέχρι τώρα, οι πλειονότητα των αναλύσεων κάνει λόγο για υπολογίσιμη υποχώρηση της κερδοφορίας. Χαρακτηριστική είναι η θέση της JP Morgan, η οποία στις 29/4 προέβλεπε ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 32%.

Εξάλλου, χαμηλότερη των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν, όπως προκύπτει από τα reports των χρηματιστηριακών εταιριών, η καθοδήγηση (guidance) που παρείχε η διοίκηση της Cosmote για τα αποτελέσματά της του α΄ τριμήνου.

Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη της Kappa Securities (15/5), σύμφωνα με την οποία οι ”εκτιμήσεις της Cosmote είναι αρκετά χαμηλότερες από τις δικές μας και από αυτές της αγοράς, κάτι που είναι πιθανό να δημιουργήσει βραχυχρόνιες πιέσεις στην τιμή της μετοχής”.

Αντίθετα, αυξημένα (και μάλιστα άνω του 30%) περιμένει ο ΟΠΑΠ να είναι οι πωλήσεις του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣ, Κ. Κοσκινάς. Μάλιστα, αυξημένα κατά 9,7% (στα 67 εκ. ευρώ) προβλέπει η Marfin Hellenic τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ στο α’ τρίμηνο, ενώ η Π&Κ κάνει λόγο για αύξηση κατά 17,1%,

Παράλληλα, η Marfin διατηρεί την τιμή στόχο στα 12 ευρώ (14/5), ενώ η P&K την θέτει στα 9,74 ευρώ. Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ανακοινώνονται στις 21 Μαΐου.

Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων. Για τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ προβλέπει (14/5) ότι θα εμφανίσουν άνοδο κατά 73,9% και θα διαμορφωθούν στα 79,7 εκατ. ευρώ.

Η ίδια χρηματιστηριακή, μία ημέρα αργότερα και σε έκθεσή της για τον Τιτάνα, προβλέπει σημαντική υποχώρηση κερδών της εταιρίας (κατά 62%), λόγω κυρίως της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας. Παρά ωστόσο τη σημαντική υποχώρηση που αναμένεται να καταγράψουν τα κέρδη της εταιρίας, η Π&Κ συστήνει ”overweight”, καθώς διατηρεί σε γενικές γραμμές θετική γνώμη και εκτιμά πως ”η τάση είναι δυνατόν να αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα”.

Εξάλλου, η Alpha Finance σε αναλυτικό της report για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου (14 Μαΐου) της Αλουμίνιο της Ελλάδος δίνει μειωμένη τιμή στόχο (16,41 ευρώ) και προτείνει ”ουδέτερη στάση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v