Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του S&P

Αύξηση 12,1% εμφανίζουν τα κέρδη των 358 εταιριών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών (8,3%). Ποιες οι αιτίες της θετικής εξέλιξης, τι προβλέπεται για τα επόμενα τρίμηνα και τι δείχνουν τα... ”ψιλά γράμματα”;

Ανοδικά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του S&P
Ξαφνιάζουν ευχάριστα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2003 των εταιριών του S&P, επηρεάζοντας θετικά και κύριους δείκτες της οικονομίας, που μέχρι στιγμής διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα, μετά από τρία έτη υποχώρησης.

Αναλυτικότερα, οι εταιρίες ενέργειας, επωφελούνται από την άνοδο των τιμών του αργού τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να εμφανίζoυν μεγάλη ετήσια άνοδο στα αποτελέσματά τους. χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Exxon Mobil, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται βελτιωμένα κατά 126% έναντι του περσινού τριμήνου.

Τα αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιριών, είναι κατά μέσο όρο κατά 12% υψηλότερα των προβλέψεων, αλλά τόσο οι αναλυτές, όσο και οι ίδιες οι εταιρίες επιφυλάσσονται για το πόσο θα συνεχισθεί αυτή η άνοδος, καθώς πολλές εταιρίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών ανταγωνισμού, όπως η Microsoft.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα των αναλυτών της First Call, με 358 (ποσοστό 72%), εκ των 500 εταιριών του Standard & Poor’s έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα.

Από αυτές, οι 224, ή το 63%, έχουν αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων, ποσοστό καλύτερο από το 57% που ιστορικά παρουσιάζει υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

Οι 54 εταιρίες, ή το 15% δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, ποσοστό καλύτερο από το 21% που συνήθως έχει χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τέλος, 79 εταιρίες (22%) έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα σύμφωνα με τις προβλέψεις, ποσοστό ανάλογο με αυτό που ισχύει συνήθως.

Η αύξηση των κερδών είναι απροσδόκητα σημαντική, λένε αναλυτές. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, τα κέρδη έχουν σημειώσει 12,1% άνοδο, υψηλότερη από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για άνοδο 8,3%.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των εταιριών έχουν πολλές υποσημειώσεις. Ο ρυθμός αύξησης των κερδών δεν συμβαδίζει με το ρυθμό αύξησης των εσόδων, τονίζουν, κάτι που δείχνει ότι η αύξηση στα κέρδη είναι αποτέλεσμα των περικοπών και όχι της οικονομικής ευρωστίας των εταιριών.

Τα έσοδα των εταιριών που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα έχουν αυξηθεί κατά 5,6% σε ετήσια βάση, σχεδόν το μισό από την αύξηση που έχουν σημειώσει τα κέρδη τους.

Στο πρώτο τρίμηνο, υπήρξαν ορισμένες συγκυρίες που επέδρασαν στα αποτελέσματα των εταιριών: το Φεβρουάριο, μία χιονοθύελλα έγινε αιτία για την μείωση των μετακινήσεων στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ για αρκετές ημέρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν οι καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα. Τον Μάρτιο, η έναρξη του πολέμου στο Ιράκ καθήλωσε τους καταναλωτές μπροστά στις τηλεοράσεις τους.

Όσον αφορά τις τιμές ενέργειας, τον Μάρτιο το πετρέλαιο έφτασε κοντά στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε υποχωρήσει στα 25,24 δολάρια ανά βαρέλι.

Εξάλλου, θετική θεωρείται η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας και η υποχώρησή του και έναντι του γιεν, που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των κερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η First Call προβλέπει ότι κατά το τρέχον τρίμηνο η αύξηση στα κέρδη των εταιριών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 θα είναι της τάξεως του 6,3%. Για το τρίτο τρίμηνο προβλέπει αύξηση 12,6% και για το τέταρτο αύξηση 21,3%.

Όσον αφορά το χρηματιστήριο, ο δείκτης S&P 500 είναι κατά 4,6% υψηλότερα από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, κατά την τελευταία τριετία έχουν συμβεί παρόμοια φαινόμενα, με τις μετοχές να σημειώνουν άνοδο στις αρχές του έτους και αργότερα να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

”Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι δαπάνες των εταιριών σε εξοπλισμό και η αύξηση των προσλήψεων αρχίσουν να ανακάμπτουν”, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ελένη Ακρίβα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v