Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορκωτών ελεγκτών το …ανάγνωσμα

Ένα πρώτο ”απάνθισμα” με περιπτώσεις λογιστικού ”μασάζ” στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, μέσω των επισημάνσεων που κάνουν οι ορκωτοί ελεγκτές, δημοσιεύει στο τρέχον φύλλο η εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ.

Ορκωτών ελεγκτών το …ανάγνωσμα
Σημαντικά και πολλές φορές άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για το… ”μασάζ”, που κάνουν οι εισηγμένες εταιρίες στα λογιστικά τους στοιχεία, περιλαμβάνουν τα ”ψιλά γράμματα” των ισολογισμών, που άρχισαν να δημοσιεύονται για τη χρήση 2001.

Στην ουσία, οι σημειώσεις των ορκωτών που αναφέρονται κυριολεκτικώς με… ψιλά γράμματα μπορεί να αλλάζουν λιγότερο ή και περισσότερο την εικόνα που δίνει η ανάγνωση του ισολογισμού, αλλά και την ίδια την εικόνα της εταιρίας, αποκαλύπτοντας χειρισμούς που εξυπηρετούν τον ”καλλωπισμό” της εικόνας της εταιρίας, χωρίς κατ’ ανάγκη να αφορούν σε κολάσιμες παρατυπίες.

Ανάμεσα στους ισολογισμούς που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες (αφού βρισκόμαστε σε περίοδο ετήσιων αποτελεσμάτων), χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν μεταξύ άλλων, η περίπτωση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, (ΕΥΑΘ), που σχετικά πρόσφατα εισήλθε στη Σοφοκλέους, για την οποία οι σημειώσεις των ορκωτών είναι πολυάριθμες.

Άκρως ενδιαφέρουσες σε δύο σημεία ήταν οι παρατηρήσεις των ορκωτών για την HYATΤ, σε σχέση με την ΛΑΜΨΑ, ενώ μία άλλη περίπτωση αφορά στην αποτίμηση μετοχών εισηγμένων στη Σοφοκλέους, εκ μέρους της εταιρίας Δάιος...

Διαβάστε το πλήρες κείμενο στο ΜΕΤΟΧΟ που κυκλοφορεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v