Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύμα του πολέμου η παγκόσμια ανάπτυξη

Μειωμένος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2003, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ενώ θεωρούν ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον πόλεμο στο Ιράκ δεν θα είναι εύκολη. Επίσης σοβαρό πλήγμα πιθανόν να δεχτεί η προσπάθεια της Ιαπωνίας για ανάκαμψη από την ύφεση.

Θύμα του πολέμου η παγκόσμια ανάπτυξη
Κοινή είναι η πεποίθηση των οικονομικών αναλυτών ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται άμεσα από το πόσο γρήγορα και ”ανώδυνα” θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ καθώς και ότι ένας πόλεμος που θα τραβήξει σε μάκρος και θα κρατήσει ψηλά την τιμή του πετρελαίου θα απειλήσει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Peter Hooper, στέλεχος της Deutsche Bank, ”η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου έχει κρατήσει περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε, ενώ η αύξηση του κόστους της ενέργειας είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου”.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διενεργήθηκε χθες, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το 2002 κυμάνθηκε από 2,4% έως 2,5%, μειώνοντας τις προβλέψεις προηγούμενης έρευνας του Δεκεμβρίου που έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Για το πρώτο τρίμηνο του 2003, η έρευνα κάνει λόγω για ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2003, ο Ed Hyman, πρόεδρος του International Strategy and Investment Group, μείωσε τις προβλέψεις του για το πρώτο τρίμηνο από 2% στο 1,5% και για το δεύτερο τρίμηνο από 3% στο 2%.

Σε μια πιο απαισιόδοξη νότα, ο σύμβουλος για τη Βόρειο Αμερική της Merrill Lynch David Rosenberg, ανέφερε σε χθεσινό του άρθρο στους New York Times ότι η εταιρία του μπορεί να μειώσει τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο 1% για το πρώτο τρίμηνο και στο 1,8% για το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον πόλεμο δεν θα είναι εύκολη.

”Η περικοπή στις θέσεις εργασίας και ο πόλεμος στο Ιράκ επιφέρουν συνεχόμενα πλήγματα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη τα οποία θα αργήσουν να επουλωθούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Volker Hoffman, οικονομικός σύμβουλος του γερμανικού BDB Association of German Banks, έναν οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Deutsche Bank και η Commerzbank. ”Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια και μάλλον θα το πράξει το Μάιο”, δήλωσε.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία των ασιατικών οικονομιών με τον πόλεμο στο Ιράκ να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας των οικονομικών εξελίξεων στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ένας παρατεταμένος πόλεμος εικάζεται ότι μπορεί να βλάψει σημαντικά την προσπάθεια της Ιαπωνίας για ανάκαμψη από την τρίτη ύφεση μέσα στην τελευταία δεκαετία, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για τα βιομηχανικά της προϊόντα θα μειωθεί.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας για το πρώτο τρίμηνο του 2003 εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 0,5%.

Επιπλέον, η υποχώρηση του δολαρίου σε σχέση με τα κυριότερα ασιατικά νομίσματα επιβαρύνει περαιτέρω τις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v