Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Market ΑΧΕΠΕY: Τι έπραξαν τα ελληνικά blue chips

Σε συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2002 των ελληνικών εταιριών που απαρτίζουν το δείκτη FT20 και στις πιθανές επιπτώσεις τους στους κλάδους που ανήκουν προχώρησε με ειδικό report η Market ΑΧΕΠΕΥ. Δείτε τις ποσοστιαίες μεταβολές και τα θεμελιώδη μεγέθη.

Market ΑΧΕΠΕY: Τι έπραξαν τα ελληνικά blue chips
H εικόνα που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2002 των εταιριών, οι οποίες απαρτίζουν το δείκτη FTSE/ASE 20 θα ήταν αισθητώς καλύτερη αν τα μεγέθη του τραπεζικού κλάδου δεν ήταν τόσο απογοητευτικά, επισημαίνει η Market ΑΧΕΠΕΥ σε ειδικό report με αντικείμενο τα αποτελέσματα των εταιριών που συμμετέχουν στο FT 20.

Σε μία δύσκολη ομολογουμένως χρονιά η πτώση των αποτελεσμάτων από χρηματιστηριακές πράξεις πίεσαν την κερδοφορία των τραπεζών, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν με σκοπό τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, όπως συνέβη στη περίπτωση της Alpha Bank.

Πρωταγωνιστής στην πτώση, όπως επισημαίνει η Market ΑΧΕΠΕΥ, ήταν η Εμπορική Τράπεζα, της οποίας το λειτουργικό κέρδος προ χρηματοοικονομικών πράξεων ήταν το πιο ανησυχητικό, καθώς υποχώρησε κατά 36% σε αντίθεση με την Εθνική Τράπεζα και Eurobank – Ergasias, των οποίων τα αντίστοιχα μεγέθη σημείωσαν άνοδο κτά 5,7% και 15,5% αντιστοίχως.

Οσον αφορά στην Alpha Bank, το EBITDA παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα, ενώ το αξιοσημείωτο είναι η αύξηση του Net Interest Margin στο 2,92% από 2,88%.

Η πρόσφατη μάλιστα ανακοίνωσή της για αύξηση του επιτοκίου χορηγήσεων αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα της αγοράς, καθώς δεν αποκλείεται το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, αναφέρει το report.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη συγχώνευση με την ΕΤΒΑ κατάφερε να συγκρατήσει την περυσινή κερδοφορία, διασκεδάζοντας εν μέρει τις εντυπώσεις για την κακή πορεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Στα αρνητικά αναφέρουμε, επισημαίνει η Market ΑΧΕΠΕΥ, τη δραματική πτώση των ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank, Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και εκείνη της Εμπορικής.

Μεικτή εικόνα παρουσιάζεται για το κλάδο της ενέργειας όσο και σε εκείνον των τηλεπικοινωνιών, ενώ σε ό,τι αφορά στα πετρελαιοειδή, τα Ελληνικά Πετρέλαια παρά τη μείωση των πωλήσεων κατά 5,3% πέτυχαν αύξηση του EBT κατά 37,6% με εξίσου σημαντική αύξηση του αντίστοιχου περιθωρίου από 2,8% σε 4%. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα κέρδη μετά από φόρους με το καθαρό περιθώριο να αγγίζει το 2% από 1%.

Αντίθετα, η Motor Oil δεν τα κατάφερε για δεύτερη χρονιά και σημείωσε πτώση πωλήσεων κατά 11%, που οδήγησε σε αντίστοιχη πτώση της κερδοφορίας της.

Στις τηλεπικοινωνίες τα αποτελέσματα της θυγατρικής του ΟΤΕ, Cosmote, διασώζουν την εικόνα της μητρικής, που αφήνει ερωτηματικά σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου στη Rom Telecom.

Αναλυτικότερα, η πελατειακή βάση της Cosmote που ξεπερνάει τους 3.500.000 χρήστες διατηρώντας την πρώτη θέση στον κλάδο την οδήγησε σε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 30% με ανάλογη αύξηση και στην κερδοφορία.

Οσον αφορά στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα η άνοδος των πωλήσεων κατά 5% δεν ώθησε τα κέρδη καθώς συνοδεύτηκε με πτώση του EBITDA margin, που ωστόσο διατηρείται σταθερά πάνω από το 40%. Η ανταγωνίστρια εταιρία Vodafone κλείνοντας το 9μηνο της χρήσης της συνεχίζει την σταθερή άνοδο του κύκλου εργασιών της που ξεπέρασε το 28%.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, η εταιρία Holding του ομίλου Στασινόπουλου, διεσώθη από την εντυπωσιακή της πορεία της θυγατρικής Σιδενόρ, λόγω της πλήρους λειτουργίας του συγκροτήματος της Sovel στον Αλμυρό με αποτέλεσμα να αντισταθμίσει τις απώλειες των άλλων θυγατρικών.

* Το πλήρες κείμενο της συνοπτικής περιγραφής των αποτελεσμάτων 2002 των εταιριών του FT 20 και οι ποσοστιαίες μεταβολές από την Market ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v