Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: 2+1 προβλέψεις για το δολάριο

Τρεις προβλέψεις - συμπεράσματα για την πορεία του δολαρίου σε συνάρτηση με τις τιμές του πετρελαίου και τον πόλεμο στο Ιράκ διατυπώνει η UBS σε σημείωμά της, ενώ υιοθετεί bearish (απαισιόδοξη) πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δολαρίου.

UBS: 2+1  προβλέψεις για το δολάριο
Τρία συμπεράσματα - προβλέψεις αναφορικά με την πορεία του δολαρίου σε σχέση με τις πετρελαϊκές τιμές και τον πόλεμο στο Ιράκ, παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, η UBS Warburg σε note με ημερομηνία 04/03/2003.

Ειδικότερα, η UBS εξετάζει την πορεία του πράσινου νομίσματος κατά τη διάρκεια, αλλά και κατόπιν των διεθνών οικονομικών κρίσεων του 1973, 1979 και του πολέμου στον κόλπο (1991) και με βάση την ιστορική εμπειρία εξάγει τα τρία συμπεράσματα.

Καταρχάς, ως πρώτη διαπίστωση προβλέπεται ότι το αμερικανικό δολάριο θα παραμείνει ”υπό καθεστώς πιέσεων” μέχρι την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων και κατά τα πρώτα στάδια αυτών, αλλά αναμένεται να ”επωφεληθεί” προς το τέλος του πολέμου.

Έτσι η UBS υιοθετεί bearish (απαισιόδοξη) πρόβλεψη για την πορεία του δολαρίου για διάστημα ενός μήνα (ξεκινώντας από το τρέχον διάστημα μέχρι και τα ”μεσαία στάδια” του πολέμου), εκτιμώντας παράλληλα ότι το ευρώ θα υποχωρήσει σε διάστημα τριών μηνών.

Ως δεύτερη διαπίστωση η UBS προβλέπει ότι η αντίδραση των ”τραπεζικών αρχών” στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τις αγορές χρήματος, αφού, σύμφωνα με την UBS, ούτε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, αλλά ούτε και η FED, θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, όπως είχαν πράξει σε προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε αδυναμία.

Εξάλλου, αναφέρει η UBS ως τρίτο συμπέρασμα, σημαντικό ρόλο για την περαιτέρω πορεία του δολαρίου, μετά την όποια άνοδο προς το τέλος του πολέμου, θα διαδραματίσει το ύψος των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ και η συνακόλουθη δυνατότητα της Αμερικής να προσελκύει κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v