Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

T. Levkowich: Περί... ”πολεμικού χαρτοφυλακίου”

Με τη συμπεριφορά ενός χαρτοφυλακίου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... ”πολεμικό” ασχολείται ο αναλυτής της SSSB, T. Levkowich, εξετάζοντας προτεινόμενες επενδύσεις, περιγράφοντας επενδυτικές στρατηγικές και επισημαίνοντας τις παγίδες της αβεβαιότητας.

T. Levkowich: Περί... ”πολεμικού χαρτοφυλακίου”
Με την πορεία των τοποθετήσεων που πιθανότατα είναι πιθανό να αποτελούν το χαρτοφυλάκιο των επενδυτών σε καιρό πολέμου ασχολείται ο Tobias Levkowich στο report της SSSB, με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου. Οι επενδυτικές αποφάσεις σε παρόμοια πλαίσια, επισημαίνει ο T. Levkowich, είναι αρκετά επικίνδυνες.

Για παράδειγμα αναφέρεται η πορεία των αμυντικών τίτλων, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικές αποδόσεις για όσους τις αγόρασαν λίγο πριν την επέμβαση στο Αφγανιστάν, αλλά όχι και για εκείνους που τις διατήρησαν στο χαρτοφυλάκιό τους από όταν ο πρόεδρος Μπους έβαλε στο στόχαστρο το Ιράκ.

Προχωρώντας σε μια θεώρηση του πόσο ”σχετικές” καθίστανται οι αποδόσεις σε περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, ο T. Levkowich αναφέρεται στις τιμές των πηγών ενέργειας, αναφέροντας ότι η σημαντική άνοδος στην τιμή τους δεν σήμανε και αντίστοιχη άνοδο των τίτλων ενεργειακών εταιριών.

Ο ίδιος σημειώνει ότι σε αυτές τις περιστάσεις η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς δεν είναι ασφαλές να ”ποντάρει” κάποιος στη μία ή την άλλη έκβαση των πραγμάτων. Όπως είναι φυσικό, υπογραμμίζει η έκθεση, το να επενδύει κανείς και στις δύο δυνητικές εκβάσεις του πολέμου, μπορεί να είναι ”risk balanced” (ζυγισμένου ρίσκου), αλλά δεν έχει και τις καλύτερες αποδόσεις.

Δεν προτείνεται να υπάρξουν αγορές αμέσως μόλις αρχίσει ο πόλεμος, αναφέρει ο αναλυτής της SSSB, τονίζοντας τις διαφορές με τις επιχειρήσεις το 1991: ”άλλο είναι να απωθείς μια δύναμη εισβολής και άλλο να επιχειρείς εισβολή”.

Σε περίπτωση που τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τις ΗΠΑ, αναφέρεται, οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν τονώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και η εταιρική συμπεριφορά είναι πιθανόν να βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της άρσης της αβεβαιότητας.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν εξελιχθούν ομαλά, συστήνεται η επιλογή αμυντικών τίτλων και η διακράτησή τους για κάποια έτη, καθώς δεν εκτιμάται πως ο ”πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” θα τελειώσει μετά την απομάκρυνση του Σ. Χουσεΐν.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της ενέργειας, προκρίνονται οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και σε εταιρίες που σχετίζονται με αυτό, ενώ επισημαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες μοιάζουν ήδη να έχουν αποτυπώσει στο ταμπλό την υποχώρηση των τιμών του αργού στη μετά- Σαντάμ εποχής.

Προφανώς, τονίζεται, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου δεν εμφανίζει αντιστοιχία με την τιμή των εταιριών παραγωγής και εμπορίας φυσικού αερίου. Αν ωστόσο το αέριο διατηρήσει την παρούσα τιμή του, συνεχίζει ο T. Levkowich, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εκεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v