Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ μερίσματα από 30 εισηγμένες

Πάνω από 30 εταιρίες συνολικά θα ξεπεράσουν σε μερισματική απόδοση το 3%, εμφανίζοντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε σχέση με τις καταθέσεις και τα repos, όπως προκύπτει από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των μεγάλων ΑΧΕΠΕΥ που τηρούνται στη βάση δεδομένων της Selasnet. Δείτε το σχετικό πίνακα.

Σούπερ μερίσματα από 30 εισηγμένες
Tουλάχιστον 20 εταιρίες της Σοφοκλέους αναμένεται να προσφέρουν στους μετόχους τους μερισματική απόδοση για το 2002 αφορολόγητη, που κινείται πάνω από το 3,8%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ή και ξεπερνά το 7% (!), με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών τους. *

Πάνω από 30 εταιρίες συνολικά θα ξεπεράσουν σε μερισματική απόδοση το 3%, εμφανίζοντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε σχέση με τις καταθέσεις και τα repos.

Αυτό προκύπτει από τις επικαιροποιημένες συγκλίνουσες εκτιμήσεις των μεγάλων ΑΧΕΠΕΥ για τη μερισματική απόδοση που προβλέπεται να παρουσιάσουν για τη χρήση 2002 51 εισηγμένες εταιρίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη βάση δεδομένων της Selasnet. (**)

Πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες οι οποίες παρακολουθούνται -στην πλειονότητά τους- από μεγάλο αριθμό τμημάτων αναλύσεων (πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκτιμήσεις από τμήματα αναλύσεων για να συμπεριληφθεί στο ”δείγμα” μια εισηγμένη εταιρεία), που σημαίνει ότι υπάρχει επενδυτικό ”ενδιαφέρον” γι’ αυτές, ενώ πολλές περιλαμβάνονται στα ”προτεινόμενα χαρτοφυλάκια” των μεγάλων ΑΧΕΠΕΥ.

Επισημαίνεται ότι στη βάση δεδομένων της SELAS προσφέρουν εκτιμήσεις τα τμήματα των εταιριών Alpha Finance, Εγνατία, Εθνική ΑΧΕ, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, HSBC Παντελάκης, Marfin Ελληνική AXEΠΕΥ και ΣΕΛΑΣ Επενδυτική AEΠΕΥ.

Σημειωτέον, πάντως, ότι η μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια μετοχή με βασικό κριτήριο τη μερισματική της απόδοση προϋποθέτει εξέταση των οικονομικών της στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η εταιρία θα είναι εις θέση να προσφέρει σταθερά υψηλό μέρισμα και τα επόμενα χρόνια.

(*) Αναδημοσίευση από το φύλλο του ”Μετόχου” που κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου 2003.

(**) Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ΑΧΕ από τη βάση δεδομένων της Selasnet δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v