Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup:Νέες προβλέψεις για νομίσματα, αξιόγραφα

Τις νέες εκτιμήσεις της για την πορεία βασικών νομισμάτων και αξιόγραφων, σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο διάστημα, παραθέτει η Citigroup σε έκθεσή της (Looking Beyond The War, 15 Feb. – 15 Mar.), επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τη bearish θέση της για το ευρώ.

Citigroup:Νέες προβλέψεις για νομίσματα, αξιόγραφα
Τις νέες εκτιμήσεις της για την πορεία βασικών νομισμάτων και αξιόγραφων, σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο διάστημα, παραθέτει η Citigroup, μεταξύ άλλων, σε έκθεσή της (Looking Beyond The War, 15 Feb. – 15 Mar.).

Αναλυτικότερα, σε bearish (δηλαδή αρνητική) μεταβάλλει την πρόβλεψή της για την μακροχρόνια πορεία της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας (από neutral – ουδέτερη), τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ευρώ αντανακλά κυρίως την ανασφάλεια που βιώνουν οι επενδυτές έναντι του δολαρίου - λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών - και όχι κάποια αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Mάλιστα η Citigroup εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου πιθανόν να επιστρέψει στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας.

Βραχυχρόνια πάντως και όσο το θέμα του Ιράκ παραμένει ”αγκάθι” για τις παγκόσμιες χρήματος, η Citigroup ”κρατά” ουδέτερη στάση, από Bearish που υιοθετούσε παλαιότερα.

Απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για την μακροχρόνια πορεία του γεν, με δεδομένη, όπως αναφέρεται στην έκθεση, την ”διακηρυχθείσα” πρόθεση Ιαπώνων αξιωματούχων να κρατήσουν αδύνατο το εθνικό τους νόμισμα. Η Citigroup δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της αναρρίχησης του δολαρίου στα επίπεδα των 130 γεν.

Για τις χρηματιστηριακές αγορές η Citigroup στην έκθεσή της δεν μεταβάλλει τις προβλέψείς της, υιοθετώντας bullish στάση (μακροχρόνια – βραχυχρόνια) για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μ. Βρετανία, ενώ για την Ιαπωνία η στάση της είναι ουδέτερη.

Θετικές είναι οι προβλέψεις για τη Wall Street ειδικότερα, αφού εκτιμάται ότι η σύντομη λήξη του πολέμου και η κατάργηση της φορολογίας των μερισμάτων θα σημάνουν μια στροφή των επενδυτών προς τους μετοχικούς τίτλους.

Εξάλλου, ανάλογα θετικές διαμορφώνονται οι προβλέψεις της για τα κρατικά αξιόγραφα των ΗΠΑ, ενώ Bearish πρόβλεψη πραγματοποιεί για τα αξιόγραφα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν φαίνεται να πλησιάζει, ενώ τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα πιθανόν να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις σε έκδοση νέων ομολόγων. Μάλιστα η Citigroup συστήνει στροφή των επενδυτών σε εταιρικά ομόλογα.

Στην έκθεση της Citigroup γίνεται ακόμα ξεχωριστή αναφορά για την ενίσχυση που παρουσιάζει ο αριθμός των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές της πρώτης να ξεπερνούν σε μέγεθος εκείνες της Ιαπωνίας.

* Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης της Citigroup δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v